Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά στην Εύβοια, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η πυρ­κα­γιά, που εκδη­λώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της 13 Αυγού­στου, συνε­χί­ζει το κατα­στρο­φι­κό της έργο στο Δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων στην Εύβοια καθώς εξα­κο­λου­θεί να καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτα το δάσος της περιο­χής, ενώ παρα­μέ­νει η απει­λή για κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, για την υγεία και τις περιου­σί­ες των κατοίκων.

Τα περισ­σό­τε­ρα από 25.000 στρέμ­μα­τα που έχουν ήδη καεί και η μεγά­λη περι­βαλ­λο­ντι­κή κατα­στρο­φή που έχει συντε­λε­στεί, έρχε­ται να προ­στε­θεί στα 12.000 στρέμ­μα­τα πευ­κο­δά­σους που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρό­νο πριν, στην ίδια ακρι­βώς περιοχή.

Η επα­νά­λη­ψη της φωτιάς στην ίδια περιο­χή μέσα σε ένα χρό­νο και σε μεγα­λύ­τε­ρη έκτα­ση, φέτος, ανα­δει­κνύ­ει με τρα­γι­κό τρό­πο τις μεγά­λες και δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων. Ευθύ­νες που αφο­ρούν στην έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νης δια­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας των δασών, αντι­πυ­ρι­κών ζωνών, το μη καθα­ρι­σμό των δασών και την ανυ­παρ­ξία κατάλ­λη­λων ζωνών ασφα­λεί­ας και δασι­κών δρό­μων, τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα συνο­λι­κά στα μέτρα πρό­λη­ψης και τις σοβα­ρό­τα­τες ελλεί­ψεις των Δασαρ­χεί­ων και της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας σε μέσα και προ­σω­πι­κό, που με αυτο­θυ­σία δίνει τη μάχη για την κατά­σβε­ση της φωτιάς.

Παρά την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη να παρου­σιά­σουν ότι “όλα δού­λε­ψαν ρολόι”, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι θα μπο­ρού­σε να περιο­ρι­στεί πιο έγκαι­ρα η πυρ­κα­γιά και να είχε απο­σο­βη­θεί σε μεγά­λο βαθ­μό ο κίν­δυ­νος για τα χωριά που απει­λού­νται, εάν υπήρ­χαν όλα τα απα­ραί­τη­τα και ανα­γκαία μέτρα πρό­λη­ψης (π.χ. δίκτυα πυρο­σβε­στι­κών κρου­νών, δασι­κών δρό­μων, υδα­το­δε­ξα­με­νών, αντι­πυ­ρι­κές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ.), αν υπήρ­χαν τα ανα­γκαία ενα­έ­ρια και επί­γεια μέσα και προ­σω­πι­κό της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Η προ­βο­λή, από την κυβέρ­νη­ση, της βοή­θειας από το Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης σε ενα­έ­ρια μέσα, εκτός του ότι την αφή­νει έκθε­τη, καθώς απο­δει­κνύ­ο­νται οι τερά­στιες ελλεί­ψεις στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, ως απο­τέ­λε­σμα της χρό­νιας υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, όσο περ­νούν οι ώρες απο­δει­κνύ­ε­ται “άνθρα­κες ο θησαυ­ρός”, καθώς είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η καθυ­στέ­ρη­ση στη διά­θε­σή τους. Ωστό­σο, η πυρ­κα­γιά δεν περι­μέ­νει, αντι­με­τω­πί­ζε­ται με τη διά­θε­ση όλων των μέσων με επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα και δεν μπο­ρεί, στο παι­χνί­δι του εντυ­πω­σια­σμού, να συνε­χί­ζουν να κιν­δυ­νεύ­ουν άνθρω­ποι, περιου­σί­ες και δάση. Πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές μπο­ρεί να υπάρ­ξει μόνο με μέτρα και έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, τα οποία δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα για χρη­μα­το­δό­τη­ση από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, καθώς τα χαρα­κτη­ρί­ζει ως “μη επι­λέ­ξι­μα” βάζο­ντάς τα στη ζυγα­ριά του “κόστους — οφέλους”.

Τα μεγά­λα λόγια περί αυξη­μέ­νης ετοι­μό­τη­τας των μονά­δων Υγεί­ας της περιο­χής δια­ψεύ­δο­νται από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των μεγά­λων ελλεί­ψε­ων σε ιατρι­κό, νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και μέσα.

Απέ­να­ντι στην επι­κίν­δυ­νη τακτι­κή του εφη­συ­χα­σμού, που συνε­χί­ζει η κυβέρ­νη­ση και το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, το λαό της περιο­χής να συνε­χί­σουν να συν­δρά­μουν στις προ­σπά­θειες των αρμό­διων υπη­ρε­σιών ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγ­χο μέσα στην ημέρα.

Επεί­γει η στή­ρι­ξη των κατοί­κων των πυρό­πλη­κτων περιο­χών που εκκε­νώ­θη­καν, η εξα­σφά­λι­ση από την κυβέρ­νη­ση της δια­μο­νής και σίτι­σής τους για όσο διά­στη­μα δεν μπο­ρούν να πάνε στις κατοι­κί­ες τους.

Να υπάρ­ξει μέρι­μνα για την άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση του δικτύ­ου υδρο­δό­τη­σης και ηλε­κτρο­δό­τη­σης της περιοχής.

Για τους εργα­ζό­με­νους που δια­μέ­νουν ή εργά­ζο­νται σε επι­χει­ρή­σεις πυρό­πλη­κτης περιο­χής να εξα­σφα­λι­στεί πλή­ρης αμοι­βή και ασφα­λι­στι­κή κάλυ­ψη για όσους δεν μπό­ρε­σαν να έχουν πρό­σβα­ση στην εργα­σία τους και άμε­ση δια­κο­πή των εργα­σιών που διε­ξά­γο­νται σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους.

Για τους πλη­γέ­ντες αγρο­το­κτη­νο­τρό­φους να εξα­σφα­λι­στεί πλή­ρης απο­ζη­μί­ω­ση στο 100%, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, για την κατα­στρο­φή που υπέ­στη­σαν στις κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες, σε γεωρ­γι­κές εκτά­σεις (ελαιώ­νες, αμπέ­λια, ρετσί­νια κ.ά.), σε ζωι­κό κεφά­λαιο, κατοι­κί­ες και άλλες υλι­κο­τε­χνι­κές υποδομές.

Να κηρυ­χθούν άμε­σα ανα­δα­σω­τέ­ες οι εκτά­σεις που κάηκαν.

Το ΚΚΕ με τις δυνά­μεις του θα συνε­χί­σει να βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των κατοί­κων, θα συνε­χί­σει απο­φα­σι­στι­κά να διεκ­δι­κεί ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας των δασών και πρό­λη­ψης των πυρ­κα­γιών, κατάλ­λη­λη και επαρ­κή στε­λέ­χω­ση των Δασαρ­χεί­ων και της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, εξα­σφά­λι­ση σύγ­χρο­νων και κατάλ­λη­λων μέσων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο