Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Νερού

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκό­σμια Μέρα Νερού:

«Το 2021, εν μέσω μιας παν­δη­μί­ας η οποία απαι­τεί ουσια­στι­κή βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών υγιει­νής, η Παγκό­σμια Ημέ­ρα Νερού βρί­σκει δισε­κα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να στε­ρού­νται πρό­σβα­σης σε ασφα­λές νερό, ενώ ακό­μα και στις πιο ανα­πτυγ­μέ­νες χώρες, δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά δεν έχουν την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα να καλύ­ψουν τις ανά­γκες τους σε νερό.
Συγ­χρό­νως, εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι κατα­να­λώ­νουν ακα­τάλ­λη­λο πόσι­μο νερό μολυ­σμέ­νο με τοξι­κά χημι­κά, ενώ η ποιό­τη­τα των υδά­των σε λίμνες, ποτα­μούς και θάλασ­σες, σε ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη, επι­δει­νώ­νε­ται με ταχύ­τα­τους ρυθμούς.

Η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού ήδη έχει δημιουρ­γή­σει μια αγο­ρά που παγκό­σμια υπερ­βαί­νει τα 700 δισ. δολά­ρια ετησίως.
Τα τερά­στια κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων που ελέγ­χουν την ύδρευ­ση, η επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων ύδρευ­σης, είναι ο βασι­κός λόγος για τον οποίο δεν καλύ­πτο­νται οι λαϊ­κές ανά­γκες για ύδρευση.
Ο ίδιος λόγος κρύ­βε­ται πίσω από την αυξα­νό­με­νη κατα­στρο­φή του υδρο­φό­ρου ορί­ζο­ντα, τη ρύπαν­ση των υδά­των σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο.
Οι καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις, έχο­ντας ως κρι­τή­ριο το κέρ­δος της κάθε ξεχω­ρι­στής επι­χεί­ρη­σης, οδη­γούν νομο­τε­λεια­κά σε κατα­στρο­φή του φυσι­κού περι­βάλ­λο­ντος.

Η κατεύ­θυν­ση των “πρά­σι­νων επεν­δύ­σε­ων” σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, το Green New Deal, η “Πρά­σι­νη Κοι­νω­νι­κή Συμ­φω­νία” όχι απλά δεν αντι­με­τω­πί­ζουν τα προ­α­να­φερ­θέ­ντα προ­βλή­μα­τα, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τα επι­δει­νώ­νουν.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι πως με πρό­σχη­μα και τον δήθεν “περιο­ρι­σμό της σπα­τά­λης”, η Οδη­γία-Πλαί­σιο της ΕΕ του 2000 για το νερό ‑και οι μετέ­πει­τα Οδη­γί­ες που την εξει­δι­κεύ­ουν- εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί περαι­τέ­ρω το νερό, αυξά­νει το κόστος του για τον λαό και προ­ω­θεί καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις στον κλά­δο.
Αυτή την πολι­τι­κή ακο­λου­θεί σήμε­ρα η ΝΔ, όπως και όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις παρά τις όποιες φρα­στι­κές αντε­γκλή­σεις ή και δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους εμπορευματοποίησης.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι η ενιαία τιμο­λό­γη­ση των υδά­των που απο­φά­σι­σε ήδη απ’ το 2017 η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρ­μο­γή της οποί­ας οδή­γη­σε σε υπέ­ρο­γκες αυξή­σεις στις χρε­ώ­σεις νερού για τους λαϊ­κούς καταναλωτές.

Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ πρω­τα­γω­νι­στούν σήμε­ρα στους αγώ­νες ενά­ντια στην πολι­τι­κή της ΕΕ για την πλή­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού και τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, για τη δια­σφά­λι­ση φθη­νού, ελεγ­μέ­νου, ποιο­τι­κού νερού για το λαό, για την άμε­ση υλο­ποί­η­ση των ανα­γκαί­ων έργων υπο­δο­μής, για την εξα­σφά­λι­ση της επάρ­κειάς του χωρίς χαρά­τσια στην αγρο­τι­κή παραγωγή.
Φωτί­ζουν ότι η αξιο­ποί­η­ση του νερού προς όφε­λος του λαού προ­ϋ­πο­θέ­τει έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να τα συγκε­ντρω­μέ­να μέσα παρα­γω­γής, επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας και εργα­τι­κό έλεγ­χο.
Σ’ αυτό το πλαί­σιο ενός εργα­τι­κού — λαϊ­κού, όπου η γη, οι υδά­τι­νοι πόροι, τα δάση, τα εργο­στά­σια επε­ξερ­γα­σί­ας νερού, τα δίκτυα ύδρευ­σης και άρδευ­σης, τα δίκτυα απο­χέ­τευ­σης και τα κέντρα επε­ξερ­γα­σί­ας λυμά­των, οι υδροη­λε­κτρι­κοί σταθ­μοί θα απο­τε­λούν κοι­νω­νι­κή κρα­τι­κή ιδιο­κτη­σία, ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός θα μπο­ρεί να προ­βλέ­πει και να ικα­νο­ποιεί τις λαϊ­κές ανά­γκες και σε νερό, με γνώ­μο­να την κοι­νω­νι­κή ευημερία».


ΚΚΕ logo

💠   Να σταματήσει κάθε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο