Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την Παγκό­σμια Μέρα Προ­σφύ­γων, σήμε­ρα, 20 Ιού­νη, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Προ­σφύ­γων, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας εκφρά­ζει την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη του στους δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που βρί­σκο­νται στη χώρα μας, στα εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες παγκόσμια.

Η διαιώ­νι­ση του ξερι­ζω­μού και της προ­σφυ­γιάς, η όξυν­ση του προ­βλή­μα­τος που προ­μη­νύ­ουν τα ανοι­χτά πολε­μι­κά μέτω­πα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, εν μέσω της εξε­λισ­σό­με­νης καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης, η απα­ρά­δε­κτη εργα­λειο­ποί­η­ση του προ­σφυ­γι­κού στα γεω­πο­λι­τι­κά παζά­ρια, απο­δει­κνύ­ουν το απο­κρου­στι­κό πρό­σω­πο της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέμων.

Η έντα­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, στους οποί­ους πρω­τα­γω­νι­στούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, κόντρα στην Κίνα, τη Ρωσία, άλλες περι­φε­ρεια­κές δυνά­μεις, ξερι­ζώ­νουν ολό­κλη­ρους λαούς, για να εξα­σφα­λι­στεί η κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και να προ­ω­θη­θούν τα γεω­πο­λι­τι­κά τους συμφέροντα.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει μεγά­λες ευθύ­νες για­τί προ­ω­θεί τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, με στό­χο τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, συνε­χί­ζο­ντας το “έργο” των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπερ­θε­μα­τί­ζει για το Νέο Σύμ­φω­νο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου της ΕΕ, που εμπε­ριέ­χει νέες αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις για έντα­ση της κατα­στο­λής και των απε­λά­σε­ων, προ­βλέ­πει ενί­σχυ­ση του ρόλου της Frontex, που οδη­γεί και σε αμφι­σβή­τη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, αυστη­ρο­ποιεί τις δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου, κατα­πα­τά δικαιώ­μα­τα και τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης. Αυτά τα μέτρα η ΝΔ επι­διώ­κει να τα θεσμο­θε­τή­σει με νομο­σχέ­διο που εξήγγειλε.

Η ανα­κοί­νω­ση λει­τουρ­γί­ας “κέντρων έντα­ξης” σημα­το­δο­τεί νέο εγκλω­βι­σμό, ακό­μα και ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων, ενώ την ίδια στιγ­μή ορθώ­νο­νται νέοι πραγ­μα­τι­κοί και ηλε­κτρο­νι­κοί φρά­χτες, με στό­χο τη ρύθ­μι­ση της “στρό­φιγ­γας” των προ­σφυ­γι­κών — μετα­να­στευ­τι­κών ροών για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ανα­γκών του κεφα­λαί­ου σε φθη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό. Για όσους ανα­γνω­ρι­σμέ­νους πρό­σφυ­γες επι­θυ­μούν να παρα­μεί­νουν στη χώρα προ­βλέ­πο­νται ελά­χι­στα για την ομα­λή έντα­ξή τους στην κοι­νω­νία και αφή­νο­νται εκτε­θει­μέ­νοι στις ορέ­ξεις της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας και των διά­φο­ρων κυκλωμάτων.

Η πρό­σκαι­ρη μεί­ω­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών, ως απο­τέ­λε­σμα μιας σει­ράς συγκυ­ριών, αλλά και της έντα­σης της κατα­στο­λής, εγκυ­μο­νεί νέα έξαρ­σή τους, όπως πρό­σφα­τα συνέ­βη σε Ιτα­λία και Ισπα­νία. Η προ­σπά­θεια ωραιο­ποί­η­σης της κατά­στα­σης από την κυβέρ­νη­ση δεν επι­τρέ­πει κανέ­να εφη­συ­χα­σμό. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πασχί­ζει να ξεπε­ρά­σει τις δίκαιες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, επι­τα­χύ­νο­ντας την κατα­σκευή νέων μόνι­μων υπερ­δο­μών — φυλα­κών της ΕΕ στα νησιά του Αιγαί­ου και τον Έβρο. Προ­σπα­θεί να “χρυ­σώ­σει το χάπι”, καλ­λιερ­γώ­ντας φρού­δες ελπί­δες για τη δήθεν “ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη” που έχει απο­δει­χτεί “που­κά­μι­σο αδειανό”.

Άλλω­στε, τα μειω­μέ­να κον­δύ­λια που προ­βλέ­πο­νται από τα ευρω­παϊ­κά ταμεία για τη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού, θα σημα­το­δο­τή­σουν ημε­ρο­μη­νία λήξης των διά­φο­ρων “αντι­σταθ­μι­στι­κών μέτρων”, που έχουν στό­χο την από­σπα­ση της συναί­νε­σης του λαού στη μετα­τρο­πή της χώρας σε “φυλα­κή ψυχών”. Θα κατα­στή­σουν ακό­μα πιο ενερ­γό το ρόλο των διά­φο­ρων ΜΚΟ, που χρη­μα­το­δο­τού­νται αδρά κερ­δο­σκο­πώ­ντας πάνω στον ανθρώ­πι­νο πόνο και την ίδια στιγ­μή εντεί­νουν την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε αυτές, οι οποί­οι μένουν απλή­ρω­τοι και υπό την απει­λή απόλυσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, τους εργα­ζό­με­νους στις δομές και τις υπη­ρε­σί­ες, όλο το λαό, να πάρουν ενερ­γό μέρος στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Να παλέ­ψουν ενω­μέ­νοι για:

  • Κατάρ­γη­ση των προ­βλέ­ψε­ων για δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου στην πρώ­τη χώρα υπο­δο­χής και της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας. Να μετα­βούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους και σε αυτές να αιτη­θούν άσυλο.
  • Να κλεί­σουν όλα τα hot spots στα νησιά, να μη δημιουρ­γη­θεί καμία δομή πολύ­μη­νου εγκλω­βι­σμού σε Αιγαίο και Έβρο, να κλεί­σουν τα κέντρα κρά­τη­σης ενό­ψει απέ­λα­σης. Εξα­σφά­λι­ση της ασφα­λούς δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων και αιτού­ντων άσυ­λο, σε ανοι­χτούς και αξιο­πρε­πείς χώρους φιλο­ξε­νί­ας, σε ξενο­δο­χεία και δια­με­ρί­σμα­τα για όσο διά­στη­μα παρα­μέ­νουν στη χώρα.
  • Να μην ζει κανέ­νας ανή­λι­κος σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλα­κι­σμέ­νος. Ανά­πτυ­ξη κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών για την προ­στα­σία των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων, επί­σπευ­ση των δια­δι­κα­σιών οικο­γε­νεια­κών επα­νε­νώ­σε­ων, δημιουρ­γία επαρ­κών κρα­τι­κών δομών φιλοξενίας.
  • Γρή­γο­ρες και σύμ­φω­νες με τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου για όσους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες επι­θυ­μούν να παρα­μεί­νουν στην Ελλά­δα. Στε­λέ­χω­ση της Υπη­ρε­σί­ας Ασύ­λου με το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό, μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων εργαζομένων.
  • Ουσια­στι­κή προ­στα­σία των ανα­γνω­ρι­σμέ­νων προ­σφύ­γων που επι­θυ­μούν να παρα­μεί­νουν στη χώρα. Να στη­ρι­χτεί από το κρά­τος, όχι τις ΜΚΟ, η ομα­λή έντα­ξή τους στην κοι­νω­νία, με εξα­σφά­λι­ση κατοι­κί­ας, εργα­σί­ας, προ­στα­σί­ας της υγεί­ας, πρό­σβα­σης στην εκπαίδευση.
  • Να δια­σφα­λι­στούν οι θέσεις εργα­σί­ας όλων των εργα­ζο­μέ­νων στις προ­σφυ­γι­κές δομές και υπη­ρε­σί­ες, να κατα­βλη­θούν όλα τα δεδου­λευ­μέ­να και να απορ­ρο­φη­θούν ως μόνι­μο προ­σω­πι­κό σε κρα­τι­κές δομές, δήμους και περιφέρειες.

Ο κοι­νός αγώ­νας Ελλή­νων, προ­σφύ­γων και μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων, το δυνά­μω­μα της εργα­τι­κής — λαϊ­κής αλλη­λεγ­γύ­ης, η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, μπο­ρούν να απο­μο­νώ­σουν το ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία, να βάλουν τη σφρα­γί­δα τους στις εξε­λί­ξεις, στο δρό­μο της ανα­τρο­πής του σάπιου καπι­τα­λι­σμού, που γεν­νά πολέ­μους, εκμε­τάλ­λευ­ση, φτώ­χεια και προσφυγιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο