Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συνάντηση Τσίπρα — Ερντογάν

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για τη συνά­ντη­ση Τσί­πρα — Ερντογάν:

«Από τη στιγ­μή που η συνά­ντη­ση Τσί­πρα — Ερντο­γάν, όπως και αντί­στοι­χες προη­γού­με­νες συνα­ντή­σεις, είναι ενταγ­μέ­νη στο πλαί­σιο των γενι­κό­τε­ρων ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών και αντα­γω­νι­σμών στην περιο­χή, στους οποί­ους συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά οι αστι­κές τάξεις των δύο χωρών, δεν μπο­ρούν να υπάρ­ξουν θετι­κές εξε­λί­ξεις για τους λαούς.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο, που το τελευ­ταίο διά­στη­μα οξύν­θη­κε η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ έγι­νε προ­σπά­θεια από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά να ανοί­ξουν ζητή­μα­τα, όπως αυτό των “νησιών”, της δήθεν “τουρ­κι­κής μειο­νό­τη­τας” της Θρά­κης, της κατα­πο­λέ­μη­σης της “τρο­μο­κρα­τί­ας”. Ιδιαί­τε­ρα για το τελευ­ταίο αυτό ζήτη­μα, γεν­νά ερω­τη­μα­τι­κά το τι θα αφο­ρά η συνερ­γα­σία των δύο χωρών.

Τα Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης, που ανα­φέρ­θη­καν, απο­τε­λούν γνω­στή πρα­κτι­κή, δοκι­μα­σμέ­νη πολ­λές φορές στο παρελ­θόν και δεν προ­δια­γρά­φουν τίπο­τε θετι­κό ούτε για τους δύο λαούς, ούτε για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Κι αυτό δεν αλλά­ζει, ακό­μη κι αν προ­χω­ρή­σουν κάποιες επι­χει­ρη­μα­τι­κές συμπρά­ξεις και συναλ­λα­γές μετα­ξύ των δύο χωρών, που θα ωφε­λή­σουν τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου και μόνο.

Ταυ­τό­χρο­να, σημειώ­θη­κε η προ­σή­λω­ση και των δύο στην τήρη­ση της αντι­δρα­στι­κής συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό, που έχει οδη­γή­σει στον εγκλω­βι­σμό μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στην Ελλά­δα, οι οποί­οι ζουν σε άθλιες συν­θή­κες και στον διπλό εγκλω­βι­σμό στα νησιά.

Οι λαοί της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας δεν έχουν να μοι­ρά­σουν τίπο­τα μετα­ξύ τους και έχουν συμ­φέ­ρον να διεκ­δι­κή­σουν να ζουν ειρη­νι­κά και να παλεύ­ουν για το δικό τους μέλλον.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται στους λαούς των δύο χωρών, στους λαούς της περιο­χής και τους καλεί να δυνα­μώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη και τον αγώ­να τους ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς και επεμ­βά­σεις, κατά του σάπιου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, που για τους λαούς γεν­νά­ει μόνο κρί­σεις, ανερ­γία, φτώ­χεια, πολέ­μους και προσφυγιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο