Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Σε ανα­κοί­νω­ση για τις απο­φά­σεις του ΚΥΣΕΑ για το προ­σφυ­γι­κό – μετα­να­στευ­τι­κό το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Αξιο­ποιώ­ντας την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που υπάρ­χει στα νησιά, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­χω­ρά­ει σε μέτρα έντα­σης της κατα­στο­λής και του αυταρ­χι­σμού, μεγα­λύ­τε­ρης εμπλο­κής του μετα­να­στευ­τι­κού στα ευρω­α­τλα­ντι­κά γρα­νά­ζια, διαιώ­νι­σης της ίδιας απα­ρά­δε­κτης κατά­στα­σης για πρό­σφυ­γες και νησιώ­τες. Στην ουσία οι απο­φά­σεις του ΚΥΣΕΑ για το προ­σφυ­γι­κό-μετα­να­στευ­τι­κό πατά­νε στον ίδιο δρό­μο που χάρα­ξε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και κλι­μα­κώ­νουν αυτή την αντι­δρα­στι­κή πολιτική.

Ειδι­κό­τε­ρα, η κυβέρ­νη­ση αποφάσισε:

- Επι­μο­νή στην εφαρ­μο­γή της κατα­στρο­φι­κής, για πρό­σφυ­γες-μετα­νά­στες, καθώς και τους κατοί­κους των νησιών, συμ­φω­νί­ας ΕΕ — Τουρ­κί­ας και των άθλιων hotspots, που προ­ε­κλο­γι­κά οι τοπι­κοί παρά­γο­ντες της ΝΔ υπό­σχο­νταν ότι θα κλείσουν.

- Ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση των μετα­να­στευ­τι­κών αφίξεων.

- Έντα­ση της κατα­στο­λής και της επί­θε­σης κατά των δικαιω­μά­των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, με την εξαγ­γελ­θεί­σα απα­ρά­δε­κτη και πρω­το­φα­νή κατάρ­γη­ση του δικαιώ­μα­τος προ­σφυ­γής των αιτού­ντων άσυ­λο, που απορ­ρί­φθη­κε η αρχι­κή αίτη­σή τους.

Η μετα­φο­ρά από τα νησιά στην ενδο­χώ­ρα μερι­κών εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων δεν είναι ούτε καν στα­γό­να στον ωκε­α­νό. Το ίδιο και η οικο­γε­νεια­κή επα­νέ­νω­ση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκα­το­ντά­δων ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων δε λύνει το πρό­βλη­μα, τη στιγ­μή που χιλιά­δες ζουν σε ακα­τάλ­λη­λες δομές, ακό­μη και σε Αστυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα ή βρί­σκο­νται υπό κράτηση.

Οι γενι­κό­λο­γες ανα­φο­ρές για στή­ρι­ξη των τοπι­κών κοι­νω­νιών είναι επι­τα­γή χωρίς αντίκρυσμα.

Το ΚΚΕ, το μόνο κόμ­μα που από την πρώ­τη στιγ­μή κατα­δί­κα­σε τη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας και το διπλό εγκλω­βι­σμό στα hotspots, καλεί τα Εργα­τι­κά Κέντρα, τα Σωμα­τεία και τους Μαζι­κούς Φορείς των νησιών να πάρουν άμε­σα αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες για:

• Να κλεί­σουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο.

• Να μετα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή κέντρα φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα πηγαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.

• Να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλες οι οικο­γε­νεια­κές επανενώσεις.

• Κανέ­νας ανή­λι­κος να μη ζει σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλακισμένος.

• Να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% όσοι κάτοι­κοι των νησιών έχουν υπο­στεί ζημιές από το διπλό εγκλω­βι­σμό που επέ­βα­λε η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.»

metanastes3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο