Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης

 

«Οι εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για το λύκειο και τον τρό­πο εισα­γω­γής στην ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση ενι­σχύ­ουν παρα­πέ­ρα τον χαρα­κτή­ρα του σχο­λεί­ου ως “σκλη­ρού εξε­τα­στι­κού κέντρου”, με νέες εξε­τά­σεις τύπου πανελ­λα­δι­κών, στη Γ’ λυκεί­ου, με σοβα­ρό περιο­ρι­σμό των επι­λο­γών των μαθη­τών στο μηχα­νο­γρα­φι­κό, θέτο­ντας, ακό­μα πιο νωρίς και βίαια, εμπό­δια και διλήμ­μα­τα σε νέα παι­διά. Ακό­μα και τα ψήγ­μα­τα της ‑ανα­γκαί­ας για τον σύγ­χρο­νο άνθρω­πο- γενι­κής παι­δεί­ας, που έχουν απο­μεί­νει, στα­μα­τά­νε στην ηλι­κία των 15 ετών» ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ «Γγεύ­ση” για το πού το πάει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το λύκειο, έχει πάρει ήδη η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια και τα παι­διά της» προσθέτει.

«Η “κανο­νι­κό­τη­τα” του σχο­λεί­ου που ευαγ­γε­λί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση είναι η καθη­με­ρι­νό­τη­τα των κενών σε εκπαι­δευ­τι­κούς, είναι οι συμ­πτύ­ξεις μαθη­μά­των και ειδι­κο­τή­των εκπαι­δευ­τι­κών. Είναι ο εκπαι­δευ­τι­κός αναγ­χρο­νι­σμός να ανα­γκά­ζο­νται, δηλα­δή, οι εκπαι­δευ­τι­κοί να κάνουν μαθή­μα­τα άσχε­τα με την επι­στή­μη τους. Η “κανο­νι­κό­τη­τα” του σχο­λεί­ου είναι η παρα­παι­δεία, την αιτία της οποί­ας η κυβέρ­νη­ση απο­δί­δει ακό­μα και στη νοο­τρο­πία των γονιών! Το ενδια­φέ­ρον της είναι εντε­λώς υπο­κρι­τι­κό, όταν χρό­νια τώρα, με ευθύ­νη τόσο αυτής, όσο και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, δεν λει­τουρ­γούν ουσια­στι­κά η ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία και η πρό­σθε­τη διδα­κτι­κή στή­ρι­ξη στο δημό­σιο γυμνά­σιο και λύκειο» σημειώ­νει το ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας ότι «οι δια­κη­ρύ­ξεις για δήθεν ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση, κρύ­βουν ότι και σήμε­ρα, σε τμή­μα­τα ΑΤΕΙ, που διαρ­κώς απα­ξιώ­νο­νται από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι νέοι εισά­γο­νται ούτως ή άλλως με πολύ χαμη­λούς βαθμούς».

Σύμ­φω­να με το ΚΚΕ, «το κύριο είναι ότι το σχο­λείο που ετοι­μά­ζουν βρί­σκε­ται σε κραυ­γα­λέα αντί­θε­ση με τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες για ένα σχο­λείο που θα μορ­φώ­νει ολό­πλευ­ρα και δεν θα εξο­ντώ­νει, για ουσια­στι­κή και ποιο­τι­κή αύξη­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου των εφή­βων. Το άγχος των μαθη­τών του λυκεί­ου, η απώ­λεια του μορ­φω­τι­κού ρόλου του, έχουν τις ρίζες τους στην κοι­νω­νία της εκμε­τάλ­λευ­σης, του αντα­γω­νι­σμού και των ταξι­κών φραγ­μών. Αυτήν την κοι­νω­νία υπη­ρε­τεί η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ που μάλι­στα προ­τεί­νει προ­κλη­τι­κά την επα­να­φο­ρά της “βάσης του δέκα” για να κόψει τα φτε­ρά χιλιά­δων νέων λαϊ­κών οικογενειών».

«Το βασι­κό ζήτη­μα είναι ότι το σχο­λείο και ειδι­κά το λύκειο γίνε­ται απω­θη­τι­κό, για­τί ο αντα­γω­νι­σμός για μια “θέση στον ήλιο” εντεί­νε­ται, για­τί η ανερ­γία και η ανα­σφά­λεια καλ­πά­ζουν, για­τί η μόρ­φω­ση γίνε­ται εμπό­ρευ­μα και η πρό­σβα­ση σε αυτήν καθο­ρί­ζε­ται από την τσέ­πη του καθε­νός» επι­ση­μαί­νε­ται στην ανακοίνωση.

Κατα­λή­γο­ντας, το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται στους μαθη­τές, στους εκπαι­δευ­τι­κούς, συνο­λι­κά στην εργα­τι­κή-λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, με επί­γνω­ση της συσ­σω­ρευ­μέ­νης πεί­ρας που δια­θέ­τουν και τους καλεί «να μην πιστέ­ψουν ούτε λέξη από την προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης, να απορ­ρί­ψουν τους σχε­δια­σμούς της και να βρε­θούν σε θέση μάχης, παλεύ­ο­ντας για ένα σχο­λείο που θα δου­λεύ­ει στα­θε­ρά με όλα ‑και για όλα- τα παι­διά, ανα­πτύσ­σο­ντας όλες τις κλί­σεις, τα ενδια­φέ­ρο­ντα, τα ταλέ­ντα, που θα καλ­λιερ­γεί τη δίψα για μόρ­φω­ση και θα δίνει διέ­ξο­δο στις νεα­νι­κές ανη­συ­χί­ες. Το σχο­λείο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και δυνα­το­τή­των της επο­χής μας».

Αλλα­γές στις Πανελ­λα­δι­κές: Καταρ­γού­νται τα Λατι­νι­κά – Από τον Ιού­νιο του 2020 η εφαρμογή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο