Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές: «Όλοι στο πόδι! Καμιά επανάπαυση!

«Όλοι στο πόδι! Καμιά επα­νά­παυ­ση! Αυτή τη φορά ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψει να ξεχα­στούν οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της σημε­ρι­νής, αλλά και όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορ­μή τις κατα­στρο­φι­κές πυρκαγιές.

Ανα­λυ­τι­κά:

«Η μάχη δεν έχει τελειώ­σει, συνε­χί­ζε­ται στην πολύ­πα­θη Εύβοια, στους νομούς της Πελο­πον­νή­σου και στις άλλες περιο­χές της χώρας, εκεί όπου κάτοι­κοι μαζί με τους λίγους πυρο­σβέ­στες με αυτο­θυ­σία παλεύ­ουν για να σώσουν ό,τι σώζε­ται. Το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό τους και απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση, έστω και τώρα, να δια­θέ­σει όλα τα επί­γεια και ενα­έ­ρια μέσα για να τελειώ­σει επι­τέ­λους η πύρι­νη κόλαση.

Η μάχη όμως συνε­χί­ζε­ται παντού, σε όλη τη χώρα, για­τί παρα­μο­νεύ­ει ο πύρι­νος εφιάλ­της, εξαι­τί­ας της έλλει­ψης μέτρων αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Συνε­χί­ζε­ται για­τί χιλιά­δες λαϊ­κές οικο­γέ­νειες έχα­σαν το σπί­τι τους, την περιου­σία τους, το εισό­δη­μά τους. Συνε­χί­ζε­ται για­τί η επό­με­νη μέρα πρέ­πει να έχει ως προ­τε­ραιό­τη­τα την ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων, την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής.

Καλού­με τον λαό να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την πρω­το­βου­λία που αυτές τις μέρες ξεδι­πλώ­νε­ται στα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών, να πρω­το­στα­τή­σει στη δημιουρ­γία Επι­τρο­πών Αγώ­να σε όλες τις πόλεις, τις γει­το­νιές και τα χωριά με πανελ­λα­δι­κό συντο­νι­σμό και ενιαία δράση.

1. Να συγκρο­τη­θούν ομά­δες πυρο­προ­στα­σί­ας και περι­φρού­ρη­σης των δασών, για να προ­στα­τευ­τεί ο φυσι­κός πλού­τος της χώρας μας με την ταυ­τό­χρο­νη διεκ­δί­κη­ση των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών και μέσων ‑έστω και τώρα- για να μην επα­να­λη­φθούν παρό­μοια φαι­νό­με­να. Η απο­τρο­πή νέων πυρ­κα­γιών δεν μπο­ρεί να αφε­θεί στα εγκλη­μα­τι­κά χέρια της κυβέρ­νη­σης, των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών που έχουν “λερω­μέ­νη τη φωλιά τους” και έτοι­μα τα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια της περι­βό­η­της “πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης”, που επι­διώ­κουν να μετα­τρέ­ψουν τα βου­νά σε αιο­λι­κά πάρ­κα. Να γίνει απαί­τη­ση του λαού να μην προ­χω­ρή­σουν αυτά τα σχέδια!

2. Να προ­χω­ρή­σουν τα κρί­σι­μα και ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα ιδιαί­τε­ρα στις περιο­χές της Εύβοιας, της Ηλεί­ας, της Αττι­κής, σε όλες τις πλη­γεί­σες περιο­χές, για να μη θρη­νή­σου­με νεκρούς! Ο λαός να αντι­πα­λέ­ψει την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων που θεω­ρεί “κόστος” την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής.

3. Να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη στις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που δοκι­μά­ζο­νται με συλ­λο­γή απα­ραί­τη­των μέσων δια­βί­ω­σης, αλλά και η διεκ­δί­κη­ση μέτρων στή­ρι­ξης των πλη­γέ­ντων. Να παρ­θούν άμε­σα μέτρα για να σωθεί ο εργα­τι­κός — λαϊ­κός κόσμος που κατα­στρά­φη­κε! Να εξα­σφα­λι­στεί άμε­σα η στέ­γα­ση, η σίτι­ση, η δια­βί­ω­ση των πυρό­πλη­κτων οικογενειών.

4. Να προ­χω­ρή­σει η άμε­ση κατα­γρα­φή και απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών με απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των περιου­σιών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που έχα­σαν το σπί­τι τους, τις καλ­λιέρ­γειές τους για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα διαρ­κούν οι επι­πτώ­σεις, τα ζώα τους. Να εξα­σφα­λι­στεί το εισό­δη­μα ιδιαί­τε­ρα για καλ­λιερ­γη­τές όπως οι ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τές, οι ελαιο­πα­ρα­γω­γοί, οι μελισ­σο­κό­μοι, αλλά και οι κτη­νο­τρό­φοι. Να απο­κα­τα­στα­θούν όλες οι υπο­δο­μές ύδρευ­σης και ηλεκτροδότησης.

Όλοι στο πόδι! Καμιά επα­νά­παυ­ση! Αυτή τη φορά ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψει να ξεχα­στούν οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της σημε­ρι­νής, αλλά και όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων».

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%cf%84%cf%83%ce%b5-%ce%b3%ce%ba%ce%b5%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b2%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο