Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον αγώνα των εργαζομένων της COSCO

«Έχουν περά­σει έξι ολό­κλη­ρες μέρες από το δυστύ­χη­μα στην COSCO, που είχε σαν απο­τέ­λε­σμα έναν νεκρό εργά­τη, και δεν έχει απο­δο­θεί καμία ευθύ­νη! Κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία αρνού­νται να ικα­νο­ποι­ή­σουν τα αυτο­νό­η­τα αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, όπως τη σύστα­ση επι­τρο­πής υγιει­νής και ασφά­λειας και την κατάρ­γη­ση των «κόντρα» ωρα­ρί­ων, που εξου­θε­νώ­νουν τους εργά­τες» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του.

Όπως τονί­ζει «ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO, που συνε­χί­ζε­ται παρά την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία και τις απει­λές, παρά την επι­στρά­τευ­ση του αντι­δρα­στι­κού νομι­κού οπλο­στα­σί­ου και των δικα­στη­ρί­ων, είναι αγώ­νας ολό­κλη­ρης της εργα­τι­κής τάξης, για­τί φέρ­νει στο προ­σκή­νιο την έλλει­ψη ακό­μη και στοι­χειω­δών μέτρων ασφά­λειας κι υγιει­νής στους χώρους δου­λειάς, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς και την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης που δυνα­μώ­νει στους εργα­σια­κούς χώρους, ως απο­τέ­λε­σμα και των πρό­σφα­των αντερ­γα­τι­κών νόμων που ψηφίστηκαν».

Στην ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος επι­ση­μαί­νε­ται ακό­μα ότι «ο αγώ­νας των εργα­ζό­με­νων της COSCO φέρ­νει επί­σης στο προ­σκή­νιο το χαρα­κτή­ρα των «λαμπε­ρών επεν­δύ­σε­ων» και της περι­βό­η­της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης που από τη μια συσ­σω­ρεύ­ει κέρ­δη — ρεκόρ για τους ομί­λους κι από την άλλη οδη­γεί σε εργά­τες ανα­λώ­σι­μους, με τσα­κι­σμέ­να δικαιώ­μα­τα και συχνά με τσα­κι­σμέ­να κορ­μιά. Η επέν­δυ­ση της COSCO, που δια­φη­μί­στη­κε από όλες τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα, δεν είναι όμως το μόνο. Γι αυτό άλλω­στε κι αυτός ο αγώ­νας απο­σιω­πή­θη­κε από όλα τα ΜΜΕ — κυβερ­νη­τι­κά και δήθεν «αντι­πο­λι­τευό­με­να» — από­δει­ξη της δια­κομ­μα­τι­κής «ομερ­τά» απέ­να­ντι στο εργα­σια­κό γκέ­το που δια­μορ­φώ­θη­κε με τη στή­ρι­ξη όλων των κυβερνήσεων».

Το ΚΚΕ «καλεί την εργα­τι­κή τάξη, τα σωμα­τεία και τους μαζι­κούς φορείς να εκφρά­σουν τη στή­ρι­ξη, συμπα­ρά­στα­ση κι αλλη­λεγ­γύη στον αγώ­να των απερ­γών της COSCO» και υπο­γραμ­μί­ζει κατα­λή­γο­ντας στην ανα­κοί­νω­σή του ότι «όσες δικα­στι­κές απο­φά­σεις κι αν βγά­λουν για να τον κηρύ­ξουν «παρά­νο­μο», είναι ένας αγώ­νας δίκαιος κι ελπιδοφόρος».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο