Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον σεισμό στην Κρήτη

Το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του για τον σει­σμό στην Κρή­τη, τονί­ζει ότι «αυτή την ώρα επεί­γει η άμε­ση λήψη μέτρων για την ασφά­λεια και την προ­στα­σία των κατοί­κων και των εργα­ζο­μέ­νων από τις ζημιές που προ­κά­λε­σε ο μεγά­λος σει­σμός, αλλά κι από τους κιν­δύ­νους που δημιουρ­γούν οι ισχυ­ροί μετα­σει­σμοί, που είναι σε εξέ­λι­ξη στο νομό Ηρακλείου.

Να εξα­σφα­λι­στεί η ενη­μέ­ρω­ση των κατοί­κων και η ασφα­λής δια­μο­νή τους στις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές, καθώς από το πρωί πολ­λοί κάτοι­κοι του νομού βρί­σκο­νται στους δρό­μους, έξω από τα σπί­τια τους, με μεγά­λη ανη­συ­χία για το τι μέλ­λει γενέσθαι».

«Ο μεγά­λος σει­σμός στο νομό Ηρα­κλεί­ου, μαζί με τις ζημιές και τις κατα­στρο­φές, ξανα­έ­φε­ρε στην επι­φά­νεια τις μεγά­λες ανά­γκες, αλλά και τις μεγά­λες ελλεί­ψεις στον τομέα της αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, για τις οποί­ες ευθύ­νο­νται δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις. Την ίδια στιγ­μή που η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην περιο­χή ήταν έντο­νη τους τελευ­ταί­ους μήνες και οι ειδι­κοί προει­δο­ποιού­σαν για το ενδε­χό­με­νο ενός μεγά­λου σει­σμού. Επι­βε­βαιώ­νε­ται πόσο ανα­γκαί­ος είναι ο άμε­σος σχε­δια­σμός, η χρη­μα­το­δό­τη­ση και υλο­ποί­η­ση των ανα­γκαί­ων αντι­σει­σμι­κών έργων, αλλά και του προ­λη­πτι­κού ελέγ­χου, με ευθύ­νη του κρά­τους» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ.

«Από την πρώ­τη στιγ­μή κλι­μά­κια της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, μέλη και στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος, με τον βου­λευ­τή Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ Μ. Συντυ­χά­κη, βρέ­θη­καν στο πλευ­ρό των πλη­γέ­ντων, κατα­γρά­φο­ντας προ­βλή­μα­τα και ζημιές, διεκ­δι­κώ­ντας λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας του λαού μας» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος και υπο­γραμ­μί­ζει: «Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Ηρα­κλεί­ου να οργα­νώ­σει την πάλη του για μέτρα προ­στα­σί­ας, να εκφρά­σει την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξή του στους πλη­γέ­ντες από το σει­σμό. Καλεί τους φορείς του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, σωμα­τεία, συν­δι­κά­τα, αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους, σπου­δα­στι­κούς συλ­λό­γους και συλ­λό­γους γυναι­κών, να οργα­νώ­σουν τον αγώ­να και την αλλη­λεγ­γύη τους. Να εντεί­νουν τη διεκ­δί­κη­σή τους για την προ­στα­σία από τα σει­σμι­κά φαινόμενα.

Απαι­τού­με:

–‘Αμε­σα μέτρα για την εξα­σφά­λι­ση της στέ­γα­σης, της σίτι­σης, της ένδυ­σης όσων έχουν ανά­γκη. Μέτρα στή­ρι­ξης στους πλη­γέ­ντες με όλες τις απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές (σκη­νές εκστρα­τεί­ας, κοντέι­νερ, τρο­φή, νερό, θέρ­μαν­ση). Να τηρη­θούν όλα τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα και να υπάρ­ξει ειδι­κή μέρι­μνα για τους υπε­ρή­λι­κες και τις ευπα­θείς ομάδες.

–Να γίνει άμε­σα ο έλεγ­χος και η κατα­γρα­φή των ζημιών και να απο­ζη­μιω­θούν στο σύνο­λό τους (100%) οι κατα­στρο­φές που υπάρ­χουν στην περιου­σία του λαού της περιο­χής και στις μικρές επιχειρήσεις.

–Να δια­σφα­λι­σθεί ότι οι εργα­ζό­με­νοι δεν θα εργα­στούν σε χώρους δου­λειάς, για όσο διά­στη­μα η πολι­τι­κή προ­στα­σία καλεί τους κατοί­κους να μεί­νουν εκτός κατοι­κί­ας. Κανείς εργα­ζό­με­νος, που έχει πλη­γεί ή αδυ­να­τεί να φτά­σει με ασφά­λεια στο χώρο δου­λειάς του, να μη θεω­ρη­θεί αδι­καιο­λο­γή­τως απών από την εργα­σία του.

–‘Αμε­σα να προ­χω­ρή­σει ο έλεγ­χος και η απο­κα­τά­στα­ση ζημιών σε δημό­σια κτή­ρια, υπο­δο­μές, στα νοσο­κο­μεία, στα σχο­λεία, αλλά και σε χώρους δου­λειάς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η κατά­στα­ση στα σχο­λεία της πρω­το­βάθ­μιας του νομού, όπου από τα 380 συνο­λι­κά και τα 85 που έχουν δώσει στοι­χεία για την κατά­στα­ση των κτη­ρί­ων, τα 48 δηλώ­νουν σοβα­ρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπο­λο­γί­ζο­νται καν τα σχο­λεία των δήμων Μινώα Πεδιά­δος και Αρχα­νών — Αστε­ρου­σί­ων, που επλή­γη­σαν σφο­δρά και στα οποία δεν έχουν κατα­γρα­φεί ακό­μα οι ζημιές.

«Εκφρά­ζου­με τη βαθιά μας θλί­ψη για την απώ­λεια του εργά­τη, που έχα­σε τη ζωή του στο Αρκα­λο­χώ­ρι, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρ­ρω­ση σε όλους τους τραυ­μα­τί­ες» κατα­λή­γει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο