Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το «εργασιακό νομοθετικό έκτρωμα»

«Το νομο­θε­τι­κό έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης για τα εργα­σια­κά, που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα, στο­χεύ­ει να μετα­τρέ­ψει όλη τη χώρα σε μια μεγά­λη ειδι­κή οικο­νο­μι­κή ζώνη πλή­ρους ασυ­δο­σί­ας του κεφα­λαί­ου, απα­γό­ρευ­σης των συν­δι­κα­λι­στι­κών ελευ­θε­ριών και φίμω­σης κάθε φωνής που αγω­νί­ζε­ται για τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα» υπο­γραμ­μί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νει στη συνέ­χεια, «Το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο στην κυριο­λε­ξία φέρ­νει τις «ανα­τρο­πές του αιώ­να», αφού:

–Νομο­θε­τούν για πρώ­τη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργα­σία, 134 χρό­νια μετά την απερ­γία του Σικά­γο και ακρι­βώς 100 χρό­νια ύστε­ρα από την πρώ­τη νομο­θέ­τη­ση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Με βάση την κυβερ­νη­τι­κή ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρε­ται αυτο­λε­ξεί: «…οι επι­χει­ρή­σεις θα μπο­ρούν να απα­σχο­λούν εργα­ζο­μέ­νους ως 10 ώρες ημε­ρη­σί­ως κατά μέγι­στο, χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, εφό­σον εντός του ίδιου 6μήνου εξο­φλούν τις ώρες με αντί­στοι­χη μεί­ω­ση ωρών ή ρεπό ή ημέ­ρες άδειας…», ενώ σε άλλο σημείο προ­βλέ­πε­ται «προ­σθή­κη επι­χει­ρή­σε­ων και εργα­σιών στη λίστα που ήδη επι­τρέ­πει την εργα­σία την Κυρια­κή». Δηλα­δή οι εργα­ζό­με­νοι ως σύγ­χρο­νοι σκλά­βοι θα ανα­γκά­ζο­νται να εργά­ζο­νται 10 ώρες με απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες για σχε­δόν 6 μήνες, με μόνη προ­ϋ­πό­θε­ση οι εργο­δό­τες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

–Επα­νέρ­χε­ται ουσια­στι­κά η απα­γό­ρευ­ση της απερ­γί­ας στο Δημό­σιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισ­σό­τε­ρους συγκε­ντρω­μέ­νους εργα­σια­κούς χώρους, 44 χρό­νια μετά τον μαύ­ρο νόμο του Λάσκαρη.

Το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης ανα­φέ­ρει πως «..καθί­στα­ται προ­ϋ­πό­θε­ση για την άσκη­ση συν­δι­κα­λι­στι­κού δικαιώ­μα­τος, η απο­γρα­φή στο ήδη νομο­θε­τη­μέ­νο Γενι­κό Μητρώο», δηλα­δή εγκαι­νιά­ζει ένα κυνή­γι απέ­να­ντι στα συν­δι­κά­τα, δημιουρ­γώ­ντας ανοι­χτό μηχα­νι­σμό φακε­λώ­μα­τος σε όσους εργα­ζό­με­νους επι­λέ­γουν να οργα­νω­θούν. Επι­διώ­κουν να φτιά­ξουν ένα αρχείο συν­δι­κα­λι­σμέ­νων εργα­ζο­μέ­νων, το οποίο θα είναι στη διά­θε­ση του υπουρ­γεί­ου και της εργοδοσίας.

–Μειώ­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο ο μέσος μισθός, επε­κτεί­νε­ται η ευε­λι­ξία και παράλ­λη­λα ανα­βαθ­μί­ζε­ται ως υπέρ­τα­τος ρυθ­μι­στής ο Οργα­νι­σμός που πλειο­ψη­φεί το κρά­τος και η εργο­δο­σία (ΟΜΕΔ)».

«Και αυτά είναι μερι­κά μόνο από τα εγκλή­μα­τα σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων, που δρο­μο­λο­γού­νται κατ’ απαί­τη­ση του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ και τα οποία δεν μπο­ρεί να εξω­ρα­ΐ­σει καμία καλο­πλη­ρω­μέ­νη κυβερ­νη­τι­κή προπαγάνδα.

Την ίδια στιγ­μή, ο χρό­νος που επέ­λε­ξε η κυβέρ­νη­ση μόνο τυχαί­ος δεν είναι. Εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται με άθλιο τρό­πο την έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας, νομί­ζο­ντας ότι με αυτόν τον τρό­πο θα πιά­σει στον ύπνο τους εργα­ζό­με­νους» προ­σθέ­τει η ανακοίνωση.

«Είναι βαθιά γελα­σμέ­νη. Οι εμπνευ­στές του νομο­σχε­δί­ου θα έχουν την τύχη των προη­γού­με­νων από αυτούς, που προ­σπά­θη­σαν να βάλουν στο γύψο τις μεγα­λύ­τε­ρες κατα­κτή­σεις της εργα­τι­κής τάξης και τελι­κά έμει­ναν στην ιστο­ρία ως πολι­τι­κές γελοιογραφίες.

Είναι ώρα απερ­για­κού συνα­γερ­μού, οργα­νω­μέ­νης λαϊ­κής αντε­πί­θε­σης!» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο