Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη

Την βαθιά του θλί­ψη γα τον θάνα­το του Αντώ­νη Καλο­γιάν­νη εκφρά­ζει το ΚΚΕ, μέσω ανα­κοί­νω­σης που εξέ­δω­σε το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, σημειώνοντας:

«Με βαθιά θλί­ψη απευ­θύ­νου­με το τελευ­ταίο αντίο σε έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους καλ­λι­τέ­χνες του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να, τον τρα­γου­δι­στή Αντώ­νη Καλο­γιάν­νη. Ο Αντώ­νης Καλ­λο­γιάν­νης έδω­σε, την περί­ο­δο της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας 1967 ‑1974, εκα­το­ντά­δες συναυ­λί­ες σε πολ­λές χώρες. Στην αρχή με τη Μαρία Φαρα­ντού­ρη και στη συνέ­χεια με τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη όταν απο­φυ­λα­κί­στη­κε το 1970. Ξεχω­ρι­στές στιγ­μές αυτής της περιό­δου ήταν το ”Πνευ­μα­τι­κό Εμβα­τή­ριο” του Άγγε­λου Σικε­λια­νού και το ”Κατά­στα­ση Πολιορ­κί­ας” που ερμή­νευ­σε με τη Μαρία Φαρα­ντού­ρη, καθώς και το ”Ήλιος και Χρό­νος / Επι­φά­νεια Αβέ­ρωφ” το 1975, σε μια ερμη­νεία απ’ αυτές που ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ονό­μα­σε τραγούδι-ποταμός.

Τα πρώ­τα μετα­πο­λι­τευ­τι­κά χρό­νια συνα­ντή­θη­κε σε καλ­λι­τε­χνι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Εκτός από τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, στην πλού­σια καλ­λι­τε­χνι­κή παρα­γω­γή του περι­λαμ­βά­νο­νται τρα­γού­δια και πολ­λών άλλων σημα­ντι­κών συν­θε­τών όπως οι Μάριος Τόκας, Αργύ­ρης Κου­νά­δης, Τάκης Μουσαφίρης.

Με την χαρα­κτη­ρι­στι­κή βαθιά φωνή του άφη­σε ένα έντο­νο χνά­ρι στην Ελλη­νι­κή μουσική.

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας εκφρά­ζει τα ειλι­κρι­νή και θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους του».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο