Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τον θάνα­το του σπου­δαί­ου μου­σι­κο­συν­θέ­τη Βαγ­γέ­λη Παπα­θα­να­σί­ου, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει:

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει την θλί­ψη του για την απώ­λεια του πρω­το­πό­ρου στον ηλε­κτρο­νι­κό ήχο μου­σι­κο­συν­θέ­τη, σκη­νο­θέ­τη και ζωγρά­φου Βαγ­γέ­λη Παπαθανασίου.

Ο χαρι­σμα­τι­κός αυτός δημιουρ­γός κατέ­κτη­σε επά­ξια τη διε­θνή φήμη με την κινη­μα­το­γρα­φι­κή μου­σι­κή του σε σπου­δαί­ες ται­νί­ες, μετα­ξύ άλλων και στη θρυ­λι­κή “Blade Runner”, ενώ βρα­βεύ­θη­κε με Όσκαρ Καλύ­τε­ρης Πρω­τό­τυ­πης Μου­σι­κής το 1982.

Στις μου­σι­κές του συν­θέ­σεις συνα­ντή­θη­καν παρα­δο­σια­κά ελλη­νι­κά τρα­γού­δια, ο ήχος του ροκ, η διαρ­κής ανα­ζή­τη­ση νέων μορ­φών μου­σι­κής έκφρα­σης και ο ενθου­σια­σμός για την εξε­ρεύ­νη­ση του δια­στή­μα­τος η οποία τον ενέ­πνευ­σε διαχρονικά.

Το 1995 ως φόρο τιμής στην μου­σι­κή του προ­σφο­ρά αλλά και στην αγά­πη του για το διά­στη­μα, το Minor Planet Center της Διε­θνούς Αστρο­νο­μι­κής Ένω­σης έδω­σε το όνο­μα του συν­θέ­τη στον Αστε­ροει­δή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέ­ον ονο­μά­ζε­ται 6354 Vangelis.

Ο Β. Παπα­θα­να­σί­ου τιμή­θη­κε με πολ­λά βρα­βεία και δια­κρί­σεις για το έργο του το οποίο συνέ­βα­λε στην εξέ­λι­ξη της μου­σι­κής σημα­το­δο­τώ­ντας την αέναη προ­σπά­θεια του ανθρώ­που να υπερ­βεί τα όρια του.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους οικεί­ους του.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο