Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ)

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνα­το του σ. Κώστα Κολυ­βά (Μπερ­δε­μπέ) σημειώ­νει:

«Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τη μεγά­λη του θλί­ψη για την απώ­λεια του παλαί­μα­χου κομ­μου­νι­στή και αγω­νι­στή της Εθνι­κής Αντί­στα­σης σ. Κώστα Κολυ­βά (Μπερ­δε­μπέ).

Ο σ. Κ. Κολυ­βάς, ο “μπαρ­μπα-Κώστας” όπως τον απο­κα­λού­σαν οι σύντρο­φοι και φίλοι του, γεν­νή­θη­κε το 1920 στον οικι­σμό Κολυ­βά­τα Αλε­ξάν­δρου, στη Λευ­κά­δα, πρώ­το από τα τρία παι­διά μιας φτω­χής αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κής οικο­γέ­νειας. Το 1942 κατά τη διάρ­κεια της Κατο­χής έρχε­ται σε επα­φή με το λαϊ­κό κίνη­μα και τους αγώ­νες της Αντί­στα­σης και οργα­νώ­νε­ται στο ΚΚΕ.

Ο σ. Κ. Κολυ­βάς συμ­με­τεί­χε ενερ­γά, μέσα από τις γραμ­μές του ΕΛΑΣ, στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, πολέ­μη­σε στη μάχη της Λευ­κά­δας, τον Ιού­νη του ‘44, όπου και τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά στο χέρι.

Τη δεκα­ε­τία του ’50 και του ’60 συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στην ΕΔΑ και στο κίνη­μα Ειρή­νης. Για την αγω­νι­στι­κή του δρά­ση συνε­λή­φθη, στις 29 Απρί­λη του ’67, από τη χού­ντα και εξο­ρί­στη­κε στα Γιού­ρα και τη Λέρο, όπου και έδω­σε τη μάχη, το 1968, για τον επα­να­στα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του ΚΚΕ και τη συγκρό­τη­ση των Οργα­νώ­σε­ών του. Απο­λύ­θη­κε με τους τελευ­ταί­ους στις 24 Ιού­νη του ’70.

Με την πτώ­ση της χού­ντας, ο σ. Κ. Κολυ­βάς επέ­στρε­ψε στο νησί του και είχε σημα­ντι­κή συνει­σφο­ρά στη συγκρό­τη­ση της ΚΟ Λευκάδας.

Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές)

Έως την τελευ­ταία του πνοή υπη­ρέ­τη­σε με συνέ­πεια την υπό­θε­ση της εργα­τι­κής τάξης, τους σκο­πούς του Κόμ­μα­τος, τιμώ­ντας την ιδιό­τη­τα του μέλους του ΚΚΕ, πρω­το­πό­ρος στη δια­κί­νη­ση του «Ριζο­σπά­στη», στην οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, δίνο­ντας κάθε μήνα αυξη­μέ­νη συν­δρο­μή και αυξη­μέ­νη προ­σω­πι­κή εισφο­ρά στις οικο­νο­μι­κές εξορ­μή­σεις. Συμ­με­τεί­χε, πολ­λές φορές με αυτο­θυ­σία, σε όλες τις κινη­το­ποι­ή­σεις του ΚΚΕ και του κινήματος.

Τον σ. Κώστα, απο­χαι­ρε­τά η ΚΟ Λευ­κά­δας του ΚΚΕ. Η κηδεία του θα είναι πολι­τι­κή και θα γίνει στον προ­αύ­λιο χώρο του παλιού Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Νικιά­νας Λευ­κά­δας (πίσω από τον ενο­ρια­κό ναό Μετα­μόρ­φω­σης του Σωτή­ρος) την Πέμ­πτη 11 Ιού­λη στις 7 μμ.».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο