Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νεκρό εργάτη στο μεταλλείο Βωξίτη IMERYS

«‘Αλλος ένας νεκρός εργα­ζό­με­νος προ­στί­θε­ται στον ματω­μέ­νο κατά­λο­γο των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και των ‘ανθρω­πο­θυ­σιών’ στον βωμό των κερ­δών του κεφα­λαί­ου. Αυτή τη φορά στη Βάρια­νη Φωκί­δας, στο μεταλ­λείο Βωξί­τη IMERYS, όπου μετά από κατάρ­ρευ­ση στο­άς, ένας εργα­ζό­με­νος έχα­σε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο κιν­δύ­νευ­σαν» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ και επι­ση­μαί­νει στη συνέχεια:

«Η υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση, η έλλει­ψη στοι­χειω­δών μέτρων προ­στα­σί­ας της ζωής και της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, είναι η αιτία των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των. Η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων που δια­τη­ρεί την απου­σία ουσια­στι­κών ελέγ­χων του κρά­τους — έλεγ­χοι οι οποί­οι να εστιά­ζουν στην εργο­δο­τι­κή ευθύ­νη για την εφαρ­μο­γή μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς — είναι αυτή που θωρα­κί­ζει την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία. Είναι απο­κα­λυ­πτι­κό ότι, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία δημο­σιευ­μέ­νη έκθε­ση, στο τμή­μα Επι­θε­ώ­ρη­σης Μεταλ­λεί­ων του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Νοτί­ου Ελλά­δας (αρμό­διο για τον έλεγ­χο εφαρ­μο­γής των μέτρων που προ­βλέ­πο­νται στον Κανο­νι­σμό Μεταλ­λευ­τι­κών και Λατο­μι­κών Εργα­σιών) στο τέλος του 2019 υπη­ρε­τού­σαν μόνο 3 μηχα­νι­κοί. Αυτή την άθλια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, έρχο­νται να νομι­μο­ποι­ή­σουν και να ενι­σχύ­σουν και οι κυβερ­νη­τι­κές νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις όπως ο νόμος Χατζη­δά­κη και ο νόμος για τη “διά­λυ­ση” του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργασίας».

«Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στην οικο­γέ­νεια του νεκρού εργα­ζό­με­νου και απαι­τεί οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα στην διε­ρεύ­νη­ση των αιτί­ων του δυστυ­χή­μα­τος και στην από­δο­ση όλων των ευθυ­νών. Τώρα χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων για την ενί­σχυ­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, ενά­ντια στο αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο που έχει δια­μορ­φω­θεί από όλες τις κυβερ­νή­σεις και κοστί­ζει καθη­με­ρι­νά ανθρώ­πι­νες ζωές» κατα­λή­γει το κόμ­μα στην ανα­κοί­νω­σή του.

 

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο