Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Παιδείας

Σε ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας τονίζεται:

«“Λύκειο αρέ­να αντα­γω­νι­σμού — Πανε­πι­στή­μια με τη βού­λα της αγο­ράς” αυτό είναι το σχέ­διο κυβέρ­νη­σης και Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Είναι φανε­ρό ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ επι­μέ­νει να φτιά­ξει ένα ακό­μα πιο ταξι­κό σχο­λείο, ένα Λύκειο-φρο­ντι­στή­ριο, όπου θα γενι­κευ­τεί ένας ατε­λεί­ω­τος εξε­τα­στι­κός μαρα­θώ­νιος και η όποια γενι­κή μόρ­φω­ση θα στα­μα­τά­ει ουσια­στι­κά στην Α’ Λυκείου.

Το Λύκειο που θέλει να φτιά­ξει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ θα κοι­τά­ει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τους μαθη­τές στην τσέ­πη, χωρί­ζο­ντας και κατη­γο­ριο­ποιώ­ντάς τους.

Όσο δε για την πάτα­ξη της παρα­παι­δεί­ας και τα χρή­μα­τα που δαπα­νά η ‑ρημαγ­μέ­νη από τα απα­νω­τά μνη­μό­νια- λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, το ενδια­φέ­ρον είναι εντε­λώς υπο­κρι­τι­κό. Είναι μάλι­στα χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι μεγά­λες αλυ­σί­δες φρο­ντι­στη­ρί­ων πανη­γυ­ρί­ζουν για τις προ­τά­σεις της κυβέρ­νη­σης για το Λύκειο και βλέ­πουν νέα αύξη­ση της πελα­τεί­ας τους. Άλλω­στε, χρό­νια τώρα, με ευθύ­νη τόσο της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης όσο και των προη­γού­με­νων, δεν λει­τουρ­γούν ουσια­στι­κά η ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία και η πρό­σθε­τη διδα­κτι­κή στή­ρι­ξη στο δημό­σιο Γυμνά­σιο και Λύκειο.

Με το νέο νομοσχέδιο-“σκούπα” η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ κοροϊ­δεύ­ει για άλλη μια φορά φοι­τη­τές και σπου­δα­στές, που αγω­νιούν για τις σπου­δές τους, τα πτυ­χία τους, τον κόπο και τα έξο­δα που κατα­βά­λουν για τη μόρ­φω­σή τους.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να:

Σει­ρά έχουν τώρα πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα σε Κεντρι­κή, Ανα­το­λι­κή και Δυτι­κή Μακε­δο­νία, στην Κρή­τη, όπου προ­χω­ρούν οι συγ­χω­νεύ­σεις, καταρ­γή­σεις και ιδρύ­σεις Τμη­μά­των, στο πλαί­σιο της απο­κα­λού­με­νης πανε­πι­στη­μιο­ποί­η­σης και με μοχλό τις επι­τα­γές των επι­χει­ρή­σε­ων σε κάθε Περι­φέ­ρεια και κλάδο.

Καθό­λου τυχαία δεν είναι η έμφα­ση που δίνε­ται στο Διε­θνές Πανε­πι­στή­μιο Ελλά­δας, όπου συγ­χω­νεύ­ο­νται τα ΤΕΙ Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης, Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και το Αλε­ξάν­δρειο ΤΕΙ Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το Διε­θνές Πανε­πι­στή­μιο, όπως άλλω­στε ήταν και εξαρ­χής, γίνε­ται πανε­πι­στή­μιο-δού­ρειος ίππος για τη λει­τουρ­γία των ιδρυ­μά­των, με όρους αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας, με όρους “εσό­δων — εξό­δων”. Σε αυτό το “πανε­πι­στή­μιο” τα πάντα πωλού­νται: Προ­γράμ­μα­τα σπου­δών, έρευ­να, ταχύρ­ρυθ­μα προ­γράμ­μα­τα κατάρ­τι­σης, μετα­πτυ­χια­κά και ο φοι­τη­τής-πελά­της πρέ­πει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέ­πη για να αγο­ρά­σει το εκπαι­δευ­τι­κό προϊόν.

Προ­χω­ρά η κατη­γο­ριο­ποί­η­ση πτυ­χί­ων και απο­φοί­των, διευ­ρύ­νε­ται ο δια­χω­ρι­σμός σε “ενερ­γούς και μη ενερ­γούς” φοι­τη­τές, σε μια μεγά­λη γκά­μα απο­φοί­των με πτυ­χία πολ­λών ταχυ­τή­των στο ίδιο επι­στη­μο­νι­κό αντικείμενο.

Προ­χω­ρά και βαθαί­νει το κυνή­γι προ­σό­ντων, απα­ξιώ­νε­ται εκ νέου το πτυ­χίο, με κολέ­για και διε­τή προ­γράμ­μα­τα να μπαί­νουν και αυτά, ως νέες κατη­γο­ρί­ες, στο ίδιο επι­στη­μο­νι­κό πεδίο. Απέ­να­ντι στο δίκαιο αίτη­μα των φοι­τη­τών για την ύπαρ­ξη ενός και μόνο πτυ­χί­ου, πανε­πι­στη­μια­κού επι­πέ­δου στο επι­στη­μο­νι­κό αντι­κεί­με­νο, όπως γίνε­ται με τις Σχο­λές Μηχα­νι­κών του Πανε­πι­στη­μί­ου Δυτι­κής Αττι­κής, η κυβέρ­νη­ση απα­ντά για άλλη μια φορά με επι­τρο­πές και “επι­τρο­πά­τα”, που θα εξε­τά­σουν τα ενδε­χό­με­να. Την κατά­λη­ξη και τα πορί­σμα­τα και αυτής της επι­τρο­πής τα ξέρου­με ήδη: Είναι ταγ­μέ­νοι στην υπη­ρέ­τη­ση της πολι­τι­κής που θέλει μεγά­λη γκά­μα πτυ­χί­ων, για να συμπιέ­ζο­νται τα δικαιώ­μα­τα όλων προς τα κάτω.

Το ΚΚΕ καλεί όλη τη νεο­λαία, τους φοι­τη­τές, τους μαθη­τές να απορ­ρί­ψουν το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης και να βάλουν μπρο­στά τις δικές τους ανάγκες.

Τα όνει­ρα και οι ανά­γκες της νεο­λαί­ας δεν χωρούν σε ένα σύστη­μα που ορθώ­νει ταξι­κούς φραγ­μούς, για την πρό­σβα­ση στην ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση και μετα­τρέ­πει τα πτυ­χία σε “κορ­νί­ζες”.

Τα όνει­ρα και οι ανά­γκες των νέων δεν χωρούν στην πολι­τι­κή της ΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που μετα­τρέ­πουν τη μόρ­φω­ση σε ακό­μα πιο ακρι­βό εμπό­ρευ­μα και θέλουν τις γνώ­σεις και τις ικα­νό­τη­τες της νεο­λαί­ας φθη­νά ανα­λώ­σι­μα υλι­κά στο βωμό του κέρδους.

Με ισχυ­ρό ΚΚΕ και δυνα­τούς αγώ­νες κάνου­με την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά. Δυνα­μώ­νου­με την πάλη για σπου­δές και ζωή με δικαιώματα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο