Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια μέρα Υγείας: Οργάνωση της πάλης χωρίς καθυστέρηση για την υγεία και τη ζωή του λαού

Το Πολι­τι­κό Γρα­φείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα της Υγεί­ας, η οποία είναι στις 7 Απρίλη:

«Το ΚΚΕ, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Υγεί­ας και τις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, απευ­θύ­νει θερ­μό αγω­νι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό στους εργα­ζό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς που δίνουν απλό­χε­ρα τη γνώ­ση τους και την εργα­σία τους για την προ­ά­σπι­ση της υγεί­ας και της ζωής του λαού. Εκφρά­ζου­με τη συμπα­ρά­στα­σή μας στις οικο­γέ­νειες των συναν­θρώ­πων μας που έχα­σαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Η συμ­βο­λή των για­τρών, των νοση­λευ­τών και των άλλων εργα­ζο­μέ­νων στην υγεία απο­κτά πολύ μεγα­λύ­τε­ρη αξία για­τί πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συν­θή­κες τερά­στιων ελλεί­ψε­ων σε στε­λέ­χω­ση, εξο­πλι­σμό και υπο­δο­μές όλων των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας, με ανε­παρ­κέ­στα­τα μέτρα πρό­λη­ψης και προ­α­γω­γής της δημό­σιας υγεί­ας. Με τους αγώ­νες τους η “φωνή κάτω από τις μάσκες” ανέ­δει­ξε και διεκ­δί­κη­σε λύσεις προς όφε­λος των ασθε­νών και του λαού. Αν δεν υπήρ­χαν οι αγώ­νες των υγειο­νο­μι­κών και των άλλων εργα­ζο­μέ­νων, η κυβέρ­νη­ση δεν θα εξα­να­γκα­ζό­ταν να πάρει ούτε αυτά τα ελά­χι­στα και ανε­παρ­κή μέτρα.

Η κυριαρ­χία των νόμων της “αγο­ράς”, της πολι­τι­κής της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, του κρι­τη­ρί­ου του “κόστους — οφέ­λους” και των περι­κο­πών στις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας, έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους στο αθω­ρά­κι­στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και στα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα “λάστι­χο”, ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντα της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.

Σε αυτήν την πολι­τι­κή οφεί­λε­ται ότι ο λαός έμει­νε και παρα­μέ­νει εκτε­θει­μέ­νος στη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού παρά τα δια­δο­χι­κά lockdown, όπως και ότι οι ασθε­νείς δεν είχαν έγκαι­ρα και επαρ­κώς όλα όσα απαι­τού­νται σε υπο­δο­μές, εξο­πλι­σμό και υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, ώστε να δοθεί με τους καλύ­τε­ρους όρους η μάχη για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής τους.

Σε αυτήν την πολι­τι­κή οφεί­λο­νται οι λίστες ανα­μο­νής των ασθε­νών για ένα κρε­βά­τι ΜΕΘ, οι χιλιά­δες απο­κλει­σμέ­νοι ασθε­νείς από ανα­γκαί­ες υπη­ρε­σί­ες πρό­λη­ψης, διά­γνω­σης, θερα­πεί­ας και απο­κα­τά­στα­σης, ο πόλε­μος των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών για τη διεύ­ρυν­ση των αγο­ρών και των κερ­δών τους, στε­ρώ­ντας από το λαό το μαζι­κό και έγκαι­ρο εμβο­λια­σμό, αλλά και την αξιο­ποί­η­ση όλων των δια­θέ­σι­μων φαρμάκων.

Η συμ­βο­λή των κομ­μου­νι­στών στην πάλη των υγειο­νο­μι­κών, του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, απο­δό­μη­σε το επι­κίν­δυ­νο και παρα­λυ­τι­κό αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης για “εθνι­κή ενό­τη­τα” απέ­να­ντι στην παν­δη­μία, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σει σιγή “νεκρο­τα­φεί­ου”, να μη μιλά­ει κανείς για τον κίν­δυ­νο από την εγκλη­μα­τι­κή έλλει­ψη μέτρων ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, αλλά και μέτρων προ­στα­σί­ας στους τόπους δου­λειάς, τα σχο­λεία και τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς. Γι’ αυτό οι αρχι­κά “ήρω­ες” υγειο­νο­μι­κοί, όταν ανέ­δει­ξαν και διεκ­δί­κη­σαν λύσεις στα προ­βλή­μα­τα, συκο­φα­ντή­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση, αντι­με­τω­πί­στη­καν με βία και αυταρ­χι­σμό. Δεν της πέρα­σε, παρό­λο που πολύ­τι­μο συμπα­ρα­στά­τη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογα­ρια­στού­με μετά”, της “εθνι­κής συνεν­νό­η­σης” και του “πολι­τι­κού μορατόριουμ”.

Η παν­δη­μία μπο­ρεί να είναι ένα “φυσικό”“φαινόμενο. Όμως, η ουσια­στι­κά κατάρ­ρευ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος στην Ελλά­δα και στις άλλες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες με τα “προηγ­μέ­να” συστή­μα­τα Υγεί­ας, δεν είναι φυσι­κό φαι­νό­με­νο. Είναι “παι­δί” αυτού του άγριου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, αφού οι τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας και το πολυά­ριθ­μο επι­στη­μο­νι­κό προ­σω­πι­κό, αξιο­ποιού­νται σε μια ανά­πτυ­ξη που έχει ως κρι­τή­ριο το κέρ­δος και όχι την ικα­νο­ποί­η­ση των διευ­ρυ­μέ­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λούν και τα εμβό­λια. Οι τερά­στιοι αντα­γω­νι­σμοί που ανα­πτύ­χθη­καν και μαί­νο­νται γύρω από το εμπό­ρευ­μα ‘εμβό­λιο”, έχουν οδη­γή­σει σε σημα­ντι­κό­τα­τες καθυ­στε­ρή­σεις αλλά και ανι­σό­τη­τες στον μαζι­κό εμβο­λια­σμό όλων των λαών παγκοσμίως.

Αυτή είναι η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, με την οποία συμ­φω­νούν και την οποία εξει­δι­κεύ­ουν όλες οι κυβερ­νή­σεις στα κρά­τη-μέλη με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για την υγεία και τη ζωή των λαών. Απο­τε­λεί “φυλα­κή” των λαϊ­κών ανα­γκών και άγριας περι­στο­λής των κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των υπέρ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Αυτό είναι το περιε­χό­με­νο της “αλλη­λεγ­γύ­ης” που προσ­δί­δουν στην ΕΕ τα κόμ­μα­τα που την έχουν ως σημαία τους.

Σε αυτό το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που ακό­μα και η υγεία “που­λιέ­ται και αγο­ρά­ζε­ται”, που έχει ως κρι­τή­ριο πόσο φτη­νά θα στοι­χί­ζει η υγεία του λαού στο κεφά­λαιο και το κρά­τος του, γεν­νιέ­ται και θεριεύ­ει ο επι­στη­μο­νι­κός ανορ­θο­λο­γι­σμός, οι αντι­φά­σεις και οι αντι­θέ­σεις. Αντί το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας να ανα­πτύσ­σε­ται με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, αυτές περιο­ρί­ζο­νται στα όρια της αθλιό­τη­τάς του. Αντί το κρά­τος να εξα­σφα­λί­ζει σχε­δια­σμέ­να και δωρε­άν όλα όσα χρειά­ζο­νται για την υγεία του λαού, κυριαρ­χεί παντού η “ατο­μι­κή ευθύ­νη” και η δυνα­τό­τη­τα της “τσέ­πης”. Αντί να στη­ρί­ζε­ται η επι­στη­μο­νι­κή συνερ­γα­σία για την ταχύ­τε­ρη και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση των ασθε­νειών, κυριαρ­χεί ο αντα­γω­νι­σμός, οι “πατέ­ντες” και οι απο­κλει­στι­κό­τη­τες για την εξα­σφά­λι­ση του κέρ­δους. Την ίδια στιγ­μή που ο λαός ενη­με­ρώ­νε­ται για τα θαύ­μα­τα της “ρομπο­τι­κής χει­ρουρ­γι­κής” και των και­νο­τό­μων “γονι­δια­κών θερα­πειών”, ψάχνει με το “κιά­λι” για ένα ραντε­βού με γιατρό.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νουν τα αθω­ρά­κι­στα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας και δημό­σιας υγεί­ας, με την τρα­γι­κή έλλει­ψη απλών και κλι­νών ΜΕΘ για τον κορο­νο­ϊό, εξο­πλι­σμού, υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού και στοι­χειω­δών μέτρων πρό­λη­ψης, η πλή­ρως ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νη ΠΦΥ που τρέ­φε­ται άμε­σα ή έμμε­σα από το εργα­σια­κό εισόδημα.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νει η μετα­τρο­πή του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας σε “σύστη­μα μιας νόσου”, παρα­με­λώ­ντας τους χιλιά­δες χρο­νί­ως πάσχο­ντες ασθε­νείς και κατευ­θύ­νο­ντας τους, όσων αντέ­χει το βαλά­ντιο, στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νουν τα μεγά­λα ιδιω­τι­κά νοσο­κο­μεία και οι δια­γνω­στι­κές αλυ­σί­δες που ενώ δια­θέ­τουν υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό που μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν για τις ανά­γκες των ασθε­νών, έχουν εξα­σφα­λί­σει την ασυ­λία από την κυβέρ­νη­ση, παρέ­χο­ντας ένα­ντι αδράς αμοι­βής ό,τι και όταν περισ­σεύ­ει από τα επεν­δυ­τι­κά τους σχέδια.

Το “ξέπλυ­μα” που επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση για τη δήθεν προ­σφο­ρά του ιδιω­τι­κού τομέα, απο­τε­λεί προ­ε­τοι­μα­σία για το επό­με­νο βήμα, της ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρης προ­τε­ραιό­τη­τας στην κρα­τι­κή στή­ρι­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα μέσω της τρο­φο­δό­τη­σής του από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία. Την ίδια ευθύ­νη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με κατα­με­ρι­σμό ρόλων, που επα­να­φέ­ρει το χρε­ο­κο­πη­μέ­νο αφή­γη­μα περί αρμο­νι­κής συνύ­παρ­ξης του δημό­σιου και του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγείας.

Αυτό το άθλιο για τις ανά­γκες του λαού εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και ο εύρω­στος ιδιω­τι­κός τομέ­ας, που κάνει χρυ­σές δου­λειές και την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, για την οποία επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι η υγεία και η ζωή του λαού δεν απο­τε­λεί προτεραιότητα.

Όλα αυτά που βγή­καν στην επι­φά­νεια με τρα­γι­κό τρό­πο την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, είναι το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής και των μέτρων όλων των κυβερ­νή­σε­ων, όπου η λαϊ­κή υγεία θεω­ρεί­ται ανε­πί­τρε­πτο “κόστος” και εμπό­διο στην αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Της πολι­τι­κής της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της υγεί­ας και της αξιο­ποί­η­σης των ανα­γκών του λαού ως πεδίο άγριας κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τιών στον τομέα της υγείας.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νε­ται στους υγειο­νο­μι­κούς, σε όλους τους εργα­ζό­με­νους, τους επαγ­γελ­μα­το­βιο­τέ­χνες, τους αγρό­τες, τη νεο­λαία, καλώ­ντας σε ακό­μα πιο μαζι­κή οργά­νω­ση της πάλης, χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση, για­τί η υγεία και η ζωή του λαού δε μπο­ρεί να περι­μέ­νουν. Για μέτρα που θα ενι­σχύ­ουν τα δημό­σια νοσο­κο­μεία και την ΠΦΥ, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, με επαρ­κή, σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό και υπο­δο­μές. Για επί­τα­ξη των μεγά­λων νοσο­κο­μεί­ων και δια­γνω­στι­κών αλυ­σί­δων του ιδιω­τι­κού τομέα ‑χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση- προ­κει­μέ­νου να προ­στε­θούν υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό για την κάλυ­ψη των ανα­γκών όλων των ασθε­νών. Για την έντα­ξη όλων των ιδιω­τών για­τρών και άλλων υγειο­νο­μι­κών σε ενιαίο κρα­τι­κό σχε­δια­σμό για την περί­θαλ­ψη όλων, ασφα­λι­σμέ­νων και ανα­σφά­λι­στων, κυρί­ως στην ΠΦΥ. Για διεκ­δί­κη­ση όλων των απα­ραί­τη­των μέτρων προ­στα­σί­ας από τη μετά­δο­ση της παν­δη­μί­ας, ιδιαί­τε­ρα σε χώρους δου­λειάς, την επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση με συχνά και αξιό­πι­στα τεστ με ευθύ­νη εκπαι­δευ­μέ­νων υγειο­νο­μι­κών και σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τη λογι­κή της “αυτο­διά­γνω­σης” με τα ατο­μι­κά τεστ που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση. Την εξα­σφά­λι­ση όλων των μέσων θερα­πεί­ας και φαρ­μά­κων, όλων των ασφα­λών και απο­τε­λε­σμα­τι­κών εμβο­λί­ων για το μαζι­κό και έγκαι­ρο εμβο­λια­σμό όλου του λαού.

Αυτός ο αγώ­νας πρέ­πει να δοθεί σήμε­ρα, τώρα, ενταγ­μέ­νος στην προ­ο­πτι­κή ανά­πτυ­ξης ενός απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας — Φαρ­μά­κου, με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης και θα αντι­στοι­χεί με τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού. Που θα αξιο­ποιεί και θα προ­ά­γει τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες της έρευ­νας, της τεχνο­λο­γί­ας και του επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού στην Υγεία, την Πρό­νοια και το Φάρ­μα­κο, ως κατο­χυ­ρω­μέ­νο και δωρε­άν δικαί­ω­μα, ισό­τι­μα σε όλους.

Αναμ­φί­βο­λα, οι απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κές και δωρε­άν παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας — Πρό­νοιας — Φαρ­μά­κου απαι­τούν κεντρι­κά σχε­δια­σμέ­νη παρα­γω­γή και υπη­ρε­σί­ες, απαι­τούν βαθύ­τε­ρες αλλα­γές στην κοι­νω­νία και την οικο­νο­μία όπου κου­μά­ντο θα κάνουν αυτοί που παρά­γουν τον πλού­το, οι εργα­ζό­με­νοι. Θα σχε­διά­ζουν και θα ελέγ­χουν το λαϊ­κό σχέ­διο ανά­πτυ­ξης, ώστε η υγεία, η πρό­λη­ψη, οι συν­θή­κες δου­λειάς, η δια­τρο­φή, η στέ­γα­ση, ο ελεύ­θε­ρος χρό­νος, να υπη­ρε­τούν ένα ανώ­τε­ρο επί­πε­δο συνο­λι­κά της ζωής του λαού.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους και στο χώρο της υγεί­ας σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση, σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση της πάλης για τη σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία που είναι ρεα­λι­στι­κή και ανα­γκαία για την κοι­νω­νι­κή πρόοδο».

ΑΘΗΝΑ 6/4/2021
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο