Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση της ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ σχετικά με τα επεισόδια στα Νέα Βρασνά

Σε ανα­κοί­νω­σή της σχε­τι­κά με τα επει­σό­δια στα Νέα Βρασ­νά, με αφορ­μή τη μετα­φο­ρά προ­σφύ­γων — μετα­να­στών στην περιο­χή, η ΤΕ Λαγκα­δά του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Η ανε­ξέ­λεγ­κτη μετα­φο­ρά επι­πλέ­ον προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σε ξενο­δο­χεία στα Ν.Βρασνά, συνο­λι­κά σε Δομές και Ξενο­δο­χεία της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας, χωρίς σχε­δια­σμό και χωρίς να έχουν δημιουρ­γη­θεί οι απα­ραί­τη­τες νέες Δομές, απο­τε­λεί μία ακό­μα από­φα­ση διαιώ­νι­σης της ίδιας απα­ρά­δε­κτης κατά­στα­σης που επι­κρα­τεί τα τελευ­ταία χρό­νια στη χώρα μας, ειδι­κά μετά την εφαρ­μο­γή της κατα­στρο­φι­κής συμ­φω­νί­ας ΕΕ – Τουρ­κί­ας, από τη στιγ­μή που δεν λύνε­ται το πρό­βλη­μα της στα­θε­ρής και αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης και που τα αιτή­μα­τα ασύ­λου ή μετα­φο­ράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προ­χω­ρά­νε με το σταγονόμετρο.

Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αξιο­ποιώ­ντας την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση που υπάρ­χει στα νησιά προ­χω­ρά­ει σε μέτρα έντα­σης της κατα­στο­λής και του αυταρ­χι­σμού, μεγα­λύ­τε­ρης εμπλο­κής του μετα­να­στευ­τι­κού στα ευρω­α­τλα­ντι­κά γρα­νά­ζια. Οι απο­φά­σεις της για το προ­σφυ­γι­κό — μετα­να­στευ­τι­κό πατά­νε στον ίδιο δρό­μο που χάρα­ξε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και κλι­μα­κώ­νουν αυτή την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή. Απο­φά­σεις που θα οδη­γή­σουν σε περε­ταί­ρω συρ­ρί­κνω­ση των όποιων δικαιω­μά­των έχουν απο­μεί­νει σε σχέ­ση με το άσυ­λο, αλλά ακό­μα και σε αύξη­ση νεκρών κατα­τρεγ­μέ­νων ανθρώπων.

Επί­σης, ούτε οι διά­φο­ρες προ­τά­σεις εκ μέρους κρα­τών της ΕΕ δεν μπο­ρούν να συμ­βά­λουν στην ανθρώ­πι­νη δια­χεί­ρι­ση και στη λύση του προ­βλή­μα­τος, αφού οι πολι­τι­κές αυτών των ηγε­σιών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι που δημιουρ­γούν το πρό­βλη­μα. Είναι οι ίδιες πολι­τι­κές που οδή­γη­σαν στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση της Τουρ­κί­ας στη Συρία με τις πλά­τες των ΗΠΑ, που θα δημιουρ­γή­σουν και νέα κύμα­τα προ­σφύ­γων, επι­δει­νώ­νο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κατάσταση.

Ευθύ­νες απέ­να­ντι σ’ αυτή την κατά­στα­ση έχουν και όσες δημο­τι­κές αρχές στη­ρί­ζουν την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων, ΕΕ, ΝΑΤΟ που γεν­νά φτώ­χεια, πολέ­μους και προσφυγιά.

Με αυτή τους τη στά­ση όχι μόνο δεν ανα­δει­κνύ­ουν τις αιτί­ες και τη λύση του προ­βλή­μα­τος, αλλά στρώ­νουν το έδα­φος για την ξενο­φο­βία και το ρατσι­σμό. Φαι­νό­με­να που έχου­με ξανα­ζή­σει τα τελευ­ταία χρό­νια στην περιο­χή μας.

Μέσα σ’ αυτές τις συν­θή­κες θα έχου­με διαρ­κώς τρα­γι­κά φαι­νό­με­να όπως νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες μέσα στις ίδιες τις Δομές, παρα­βα­τι­κές συμπε­ρι­φο­ρές, τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα στους δρό­μους της περιο­χής από τη δρά­ση των δια­κι­νη­τών και άλλα.

Οι κάτοι­κοι της περιο­χής, των χωριών, μπο­ρού­με και χρειά­ζε­ται να βγά­λου­με σωστά συμπε­ρά­σμα­τα στρέ­φο­ντας τα βέλη μας στους πραγ­μα­τι­κούς υπεύθυνους.

Ο αγώ­νας μας πρέ­πει να προ­σα­να­το­λι­στεί στη σύγκρου­ση με τις δια­χρο­νι­κές πολι­τι­κές όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, συνο­λι­κά την πολι­τι­κή της ΕΕ, την κατά­πτυ­στη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας, για το πρό­βλη­μα του διπλού εγκλω­βι­σμού των προ­σφύ­γων στη χώρα μας, διεκ­δι­κώ­ντας αιτή­μα­τα που απ’ τη μια θα εξα­σφα­λί­ζουν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες για τους πρό­σφυ­γες, σεβα­σμό των δικαιω­μά­των τους στο άσυ­λο και στη μετα­φο­ρά τους σε άλλες χώρες, και από την άλλη δεν θα επι­τρέ­πουν (όσο αυτό είναι δυνα­τό μέσα σε αυτό το σύστη­μα) την εμφά­νι­ση φαι­νο­μέ­νων παραβατικότητας.

Γι’ αυτό χρειάζεται:

  • Να κλεί­σουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μετα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε αξιο­πρε­πή νέα κέντρα φιλο­ξε­νί­ας της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας με ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, όπου θα εξε­τά­ζο­νται τα αιτή­μα­τά τους και θα πηγαί­νουν στις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλες οι οικο­γε­νεια­κές επα­νε­νώ­σεις και να μη ζει κανέ­νας ανή­λι­κος σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλακισμένος».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο