Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοινώθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία για το 2017

Στον Διο­νύ­ση Καψά­λη απο­νε­μή­θη­κε το Μεγά­λο Βρα­βείο Γραμ­μά­των για το συνο­λι­κό του έργο, όπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, που απέ­νει­με επί­σης τα Κρα­τι­κά Βρα­βεία Λογο­τε­χνί­ας για το 2017.

Ανα­λυ­τι­κά τα Βρα­βεία απο­νε­μή­θη­καν ως εξής:

Το Μεγά­λο Βρα­βείο Γραμ­μά­των απο­νε­μή­θη­κε στον Διο­νύ­ση Καψά­λη για τη συνο­λι­κή προ­σφο­ρά του στα γράμματα.

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Μυθι­στο­ρή­μα­τος απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία στον Μιχά­λη Μοδι­νό για το έργο του με τίτλο «Εκουα­τό­ρια» (εκδό­σεις Καστανιώτη).

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Διη­γή­μα­τος — Νου­βέ­λας απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία στη Μαρία Κου­γιουμ­τζή για το έργο της με τίτλο «Όλα μπο­ρούν να συμ­βούν μ’ ένα άγγιγ­μα» (εκδό­σεις Καστανιώτη).

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Ποί­η­σης απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία εξ ημι­σεί­ας στον Στα­μά­τη Πολε­νά­κη για το έργο του με τίτλο «Τα τρια­ντά­φυλ­λα της Μερ­σέ­δες» (εκδ. Μικρή Άρκτος) και στη Χλόη Κου­τσου­μπέ­λη για το έργο της με τίτλο «Οι ομο­τρά­πε­ζοι της άλλης γης» (εκδό­σεις Γαβριηλίδης).

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Δοκι­μί­ου — Κρι­τι­κής απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία στον Παντε­λή Μπου­κά­λα για το έργο του με τίτλο «Όταν το ρήμα γίνε­ται όνο­μα. Η ‘’Αγα­πώ’’ και το σφρί­γος της ποι­η­τι­κής γλώσ­σας» (εκδό­σεις Άγρα).

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Μαρ­τυ­ρί­ας — Βιο­γρα­φί­ας — Χρο­νι­κού — Ταξι­διω­τι­κής Λογο­τε­χνί­ας απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία στη Λύντια Τρί­χα για το έργο της με τίτλο «Χαρί­λα­ος Τρι­κού­πης» (εκδό­σεις Πόλις).

Το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νου Συγ­γρα­φέα απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία εξ ημι­σεί­ας στη Δανάη Σιώ­ζου για το έργο της με τίτλο «Χρή­σι­μα παι­δι­κά παι­χνί­δια» (εκδό­σεις Αντί­πο­δες) και στην Ούρ­σου­λα Φωσκό­λου για το έργο της με τίτλο «Το Κήτος» (εκδό­σεις Κίχλη).

Το Ειδι­κό Θεμα­τι­κό Βρα­βείο για το βιβλίο που προ­ά­γει σημα­ντι­κά τον διά­λο­γο πάνω σε ευαί­σθη­τα κοι­νω­νι­κά ζητή­μα­τα, απο­νε­μή­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία στην Αγγε­λι­κή Σιδη­ρά για το έργο της με τίτλο ‘’Silvert Alert’ (εκδό­σεις Κέδρος).

Η κρι­τι­κή επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε εξάλ­λου ομο­φώ­νως την απο­νο­μή τιμη­τι­κής διά­κρι­σης στα λογο­τε­χνι­κά περιο­δι­κά «Οδός Πανός» και «[Φρμκ]». Την κρι­τι­κή επι­τρο­πή απο­τε­λούν οι καθη­γη­τές: Μαρι­λί­ζα Μητσού (πρό­ε­δρος), καθη­γή­τρια του Ινστι­τού­του Βυζα­ντι­νών Σπου­δών, Βυζα­ντι­νής Ιστο­ρί­ας της Τέχνης και Νεο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μονά­χου, Μαί­ρη Λεον­τσί­νη (αντι­πρό­ε­δρος), ανα­πλη­ρώ­τρια καθη­γή­τρια του Τμή­μα­τος Εκπαί­δευ­σης και Αγω­γής στην Προ­σχο­λι­κή Ηλι­κία του ΕΚΠΑ, και Μιχά­λης Χρυ­σαν­θό­που­λος, καθη­γη­τής Γενι­κής και Συγκρι­τι­κής Γραμ­μα­το­λο­γί­ας της Φιλο­σο­φι­κής Σχο­λής του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Συμ­με­τέ­χουν επί­σης οι συγ­γρα­φείς Κλαί­ρη Μιτσο­τά­κη, Κάλ­λια Παπα­δά­κη, Παυ­λί­να Παμπού­δη, καθώς και οι κρι­τι­κοί Έλε­να Μαρού­τσου, Άννα Αφε­ντου­λί­δου και Κώστας Καραβίδας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο