Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοινώσεις για το άνοιγμα σχολείων Κεραμέως: Πολιτική της κουτοπονηριάς

Σχό­λιο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

«Εγώ άνοι­ξα τα σχο­λεία, αν θέλε­τε ελά­τε. Αν πάθε­τε κάτι, υπεύ­θυ­νοι είστε εσείς που δεν πήρα­τε τη σωστή από­φα­ση, και οι καθη­γη­τές που δε φρό­ντι­σαν για την τήρη­ση του σχε­τι­κού πρω­το­κόλλ­λου». Κάπως έτσι μετα­φρά­ζε­ται η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων και όσα σχε­τι­κά ανακοίνωσε.

Οι γονείς και οι εκπαι­δευ­τι­κοί είχαν ήδη τοπο­θε­τη­θεί αρνη­τι­κά τόσο στην εκ περι­τρο­πής λει­τουρ­γία των σχο­λι­κών μονά­δων όσο και στην εθε­λο­ντι­κή συμ­με­το­χή στα μαθή­μα­τα. Είχαν θέσει μια σει­ρά προ­α­παι­τού­με­να για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων. Δεν εισακούστηαν.

Ενστά­σεις και αντιρ­ρή­σεις για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων έχουν εκφρά­σει ακό­μη και μέλη της επι­τρο­πής επιστημόνων.

Με την επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων (έτσι όπως την περιέ­γρα­ψε η κ. Κερα­μέ­ως) προ­κύ­πτουν ζητή­μα­τα ηθι­κά (το παι­δί θα νιώ­σει ενο­χή αν κάποιος δικός του ή ο καθη­γη­τής του νοσή­σει) εκπαι­δευ­τι­κά (κάποιες λίγες ημέ­ρες μάθη­μα πόσο θα βοη­θή­σει τα παι­διά;) , κοι­νω­νι­κά (εκπαι­δευ­τι­κοί μεγά­λης ηλι­κί­ας) κλπ

Επί­σης προ­κύ­πτει ζήτη­μα αν μπο­ρεί  κυβέρ­νη­ση να εξα­σφα­λί­σει την προ­στα­σία της υγεί­ας μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, δεδο­μέ­νης της κατά­στα­σης που υπάρ­χει στα σχο­λεία και των ελλεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό και όχι μόνο (υλι­κά καθα­ριό­τη­τας κλπ).

Και βεβαί­ως, προ­αι­ρε­τι­κή χρή­ση της μάσκας, ακό­μα και στα λεω­φο­ρεία μετα­φο­ράς μαθη­τών. Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση θα υπο­χρέ­ω­νε σε δωρε­άν διά­θε­ση μασκών. Ατο­μι­κή ευθύ­νη και στην προ­μή­θεια και χρή­ση της μάσκας.

Η μέχρι τώρα εμπει­ρία στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας δεί­χνει ότι αρκε­τά ζητή­μα­τα αφέ­θη­καν στην τύχη τους.

Πήρε, η κυβέρ­νη­ση, την από­φα­ση να  ανοί­ξει τα σχο­λεία. Ανα­λαμ­βά­νει εξ ολο­κλή­ρου την ευθύ­νη, κατ’ αρχήν, να δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την υγεία μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών (σε όλη τη χώρα, σε όλες τις σχο­λι­κές μονά­δες). Ανα­λαμ­βά­νει και την ευθύ­νη για ό,τι συμ­βεί με το πεί­ρα­μα που επιχειρεί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο