Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναλυτικά τι ισχύει από Δευτέρα

  Με στό­χο την αντι­με­τώ­πι­ση της δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού θεσπί­ζο­νται έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας. Σήμε­ρα δημο­σιεύ­τη­κε το ΦΕΚ η από­φα­ση με τα «Έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας από τον κίν­δυ­νο περαι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού COVID-19 στο σύνο­λο της Επι­κρά­τειας, για το διά­στη­μα από τη Δευ­τέ­ρα, 22 Νοεμ­βρί­ου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευ­τέ­ρα, 6 Δεκεμ­βρί­ου 2021 και ώρα 06:00».

Αυστη­ρό είναι το πλαί­σιο για τους ανεμ­βο­λί­α­στους κατά της covid-19.

    Το πρώ­τα μέτρα προ­στα­σί­ας είναι η χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας σε όλους τους εσω­τε­ρι­κούς χώρους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των χώρων εργα­σί­ας και σε όλους τους εξω­τε­ρι­κούς χώρους όπου παρα­τη­ρεί­ται συνω­στι­σμός. Τήρη­ση απο­στά­σε­ων ενά­μι­σι μέτρου μετα­ξύ των ατό­μων (ένα άτο­μο ανά 2 τ.μ.) σε εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους, είτε αμι­γείς για πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους και νοσή­σα­ντες κατά το τελευ­ταίο εξά­μη­νο είτε μικτούς.

      Δημόσιες υπηρεσίες

   Ο αριθ­μός των εργα­ζο­μέ­νων με τηλερ­γα­σία καθο­ρί­ζε­ται με βάση τη φύση των καθη­κό­ντων των εργα­ζο­μέ­νων και τις ανά­γκες κάθε υπη­ρε­σί­ας και η προ­σέ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων πραγ­μα­το­ποιεί­ται στα­δια­κά, σύμ­φω­να με τις υπη­ρε­σια­κές ανά­γκες και τις οδη­γί­ες του αρμό­διου Προϊσταμένου.

    Η εξυ­πη­ρέ­τη­ση του κοι­νού γίνε­ται κατά προ­τί­μη­ση, αλλά όχι απο­κλει­στι­κά, κατό­πιν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νου ραντε­βού. Το κοι­νό εισέρ­χε­ται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως και 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test). Εξαι­ρού­νται από την εφαρ­μο­γή του παρό­ντος σημεί­ου απο­λύ­τως κατε­πεί­γου­σες περι­πτώ­σεις, ιδί­ως πρό­σβα­σης σε αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα, που δεν επι­δέ­χο­νται αναβολής.

Οι συνε­δριά­σεις των συλ­λο­γι­κών οργά­νων και οι συνα­ντή­σεις εργα­σί­ας πραγ­μα­το­ποιού­νται, μέσω τηλε­διά­σκε­ψης ή μέσω φυσι­κής παρου­σί­ας με τη συμ­με­το­χή έως επτά ατόμων.

      Ιδιωτικές επιχειρήσεις

   Λει­τουρ­γία με το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό, εξυ­πη­ρέ­τη­ση κοι­νού μόνο σε επεί­γου­σες περι­πτώ­σεις και κατό­πιν ραντε­βού, εξαι­ρου­μέ­νων των τρα­πε­ζών και των περι­πτώ­σε­ων στις οποί­ες δεν δύνα­ται να προ­γραμ­μα­τι­σθεί ραντε­βού [επι­χει­ρή­σεις ταχυ­με­τα­φο­ρών, ελλη­νι­κών ταχυ­δρο­μεί­ων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]. Ειδι­κώς ως προς τις τρά­πε­ζες, το κοι­νό εισέρ­χε­ται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο, πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως και 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

      Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

    Κατά την είσο­δο οι πολί­τες υπο­χρε­ού­νται να επι­δει­κνύ­ουν, πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως και 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

Στα δικα­στή­ρια, στις εισαγ­γε­λί­ες και στα στρα­τιω­τι­κά δικα­στή­ρια επι­τρέ­πε­ται μέχρι 15 άτο­μα στην αίθουσα.

  Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Για το προ­σω­πι­κό που έχει τεθεί σε ανα­στο­λή άσκη­σης των καθη­κό­ντων του και κατά τη διάρ­κεια του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος αυτού νόση­σε από Covid-19 ισχύ­ουν τα εξής:

    Ο εργα­στη­ρια­κός μορια­κός έλεγ­χος (PCR) του συμ­πτω­μα­τι­κού εργα­ζό­με­νου γίνε­ται σε δημό­σια δομή. Σε περί­πτω­ση που ο πρώ­τος εργα­στη­ρια­κός έλεγ­χος έχει γίνει σε ιδιω­τι­κή δομή επι­βε­βαιώ­νε­ται εντός εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου σε δημό­σια δομή υγεί­ας. Δεν επι­τρέ­πε­ται η προ­σκό­μι­ση εκ των προ­τέ­ρων ληφθέ­ντος δείγ­μα­τος και η δειγ­μα­το­λη­ψία διε­νερ­γεί­ται εντός της δημό­σιας δομής με παρου­σία περισ­σό­τε­ρων του ενός ατό­μων με αρμο­διό­τη­τα δειγματοληψίας.

   Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθε­νή. Οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι και οι νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξά­μη­νο συνο­δοί ασθε­νών δεν υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο πριν την είσο­δό τους σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή παρο­χής υπη­ρε­σιών πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των δημό­σιων και ιδιω­τι­κών ιατρείων.

    Οι μη εμβο­λια­σμέ­νοι ή μη νοσή­σα­ντες συνο­δοί ασθε­νών, υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσο­δό τους σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή παρο­χής υπη­ρε­σιών πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των δημό­σιων και ιδιω­τι­κών ιατρείων.

    Οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι ή νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξά­μη­νο συνο­δοί νοση­λευό­με­νων ασθε­νών υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσο­δό τους σε κάθε άλλη δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγείας.

    Οι μη εμβο­λια­σμέ­νοι ή μη νοσή­σα­ντες συνο­δοί νοση­λευό­με­νων ασθε­νών υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο για COVID-19 με τη μέθο­δο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσο­δό τους σε κάθε άλλη δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγείας.

Στις ανω­τέ­ρω περι­πτώ­σεις, τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εργα­στη­ρια­κών ελέγ­χων επι­βε­βαιώ­νο­νται μέσω της ειδι­κής εφαρ­μο­γής Covid Free GR. Από τις ανω­τέ­ρω υπο­χρε­ώ­σεις εξαι­ρού­νται οι συνο­δοί ασθε­νών που προ­σέρ­χο­νται σε Τμή­μα Επει­γό­ντων Περιστατικών.

   Ασθε­νείς που προ­σέρ­χο­νται σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγεί­ας για εξέ­τα­ση δεν υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο για COVID-19.

Ασθε­νείς που προ­σέρ­χο­νται σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγεί­ας για επεμ­βα­τι­κή εξέ­τα­ση ή για εξέ­τα­ση που ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει αερό­λυ­μα υπό­κει­νται σε εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο (PCR ή rapid test)

Από τις ανω­τέ­ρω υπο­χρε­ώ­σεις εξαι­ρού­νται ασθε­νείς που προ­σέρ­χο­νται σε δημό­σια ή ιδιω­τι­κή δομή υγεί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση εκτά­κτων περιστατικών.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κλειστά μνημεία

Αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι, μου­σεία, κλει­στά μνη­μεία και χώροι διε­ξα­γω­γής εικα­στι­κών και λοι­πών καλ­λι­τε­χνι­κών εκθέ­σε­ων, κινη­μα­το­γρα­φι­κές προ­βο­λές, ζωντα­νά θεά­μα­τα και ακρο­ά­μα­τα, λοι­πές παρα­στα­τι­κές τέχνες

   Δυνα­τό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας μόνο για πρό­σω­πα που έχουν εμβο­λια­σθεί ή νοσή­σει κατά το τελευ­ταίο εξά­μη­νο, Οι επι­σκέ­πτες εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο, πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης. Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως και 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

Επι­τρέ­πο­νται οι ομα­δι­κές ξενα­γή­σεις με τη χρή­ση μάσκας και την τήρη­ση αποστάσεων.

 Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λει­τουρ­γία απο­κλει­στι­κά για πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους ή νοσή­σα­ντες το τελευ­ταίο εξά­μη­νο. Ποσο­στό πλη­ρό­τη­τας 100%. Υπο­χρε­ω­τι­κή επί­δει­ξη κατά την είσο­δο των πελα­τών, πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόσησης.

Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας από το προσωπικό.

      Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ,ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελά­τες εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης. Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

   Λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων, σε ανοι­κτό υπαί­θριο χώρο. Μέχρι 10 άτο­μα ανά τρα­πέ­ζι και οι πελά­τες εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι από τεσ­σά­ρων έως 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

      Παιδότοποι

   Λει­τουρ­γία παι­δό­το­πων σε υπαί­θριο χώρο. Ένα παι­δί ανά 5 τ.μ. Είσο­δος ανη­λί­κων από τεσ­σά­ρων έως και 17 ετών με αρνη­τι­κό αυτο­δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο (self-test).

Οι ενή­λι­κοι εισέρ­χο­νται κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test).

Δεν επι­τρέ­πε­ται η είσο­δος σε ανεμ­βο­λία στους συνο­δούς σε παι­δό­το­πους σε εσω­τε­ρι­κό χώρο.

   Χώροι Λατρείας

Οι θρη­σκευ­τι­κοί λει­τουρ­γοί και οι ιερο­ψάλ­τες εξαι­ρού­νται από την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας απο­κλει­στι­κά και μόνο κατά τη διάρ­κεια της θρη­σκευ­τι­κής τελετής.

Τα πρό­σω­πα εισέρ­χο­νται προς τον σκο­πό συμ­με­το­χής σε κάθε είδους θρη­σκευ­τι­κή τελε­τή κατό­πιν υπο­χρε­ω­τι­κής επί­δει­ξης κατά την είσο­δο πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης, ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι από 4 έως και 17 ετών δύνα­νται να προ­σκο­μί­ζουν, εναλ­λα­κτι­κά, δήλω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test).

   Λιανεμπόριο

Στις επι­χει­ρή­σεις λια­νε­μπο­ρί­ου και κομ­μω­τή­ρια οι πελά­τες εισέρ­χο­νται με την επί­δει­ξη πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού, ή πιστο­ποι­η­τι­κού νόση­σης, ή βεβαί­ω­σης αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου για κορο­νο­ϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανή­λι­κοι 4–17 ετών με αρνη­τι­κό αυτο­δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο (self-test).

Η από­φα­ση περι­λαμ­βά­νει ακό­μη τα μέτρα προ­στα­σί­ας που αφο­ρούν σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια, μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, γυμνα­στή­ρια κ.ά.

Σχολεία — ΑΕΙ — Φροντιστήρια

Σύμ­φω­να με το ΦΕΚ, συνε­χί­ζε­ται η δια ζώσης εκπαι­δευ­τι­κή λει­τουρ­γία όλων των σχο­λι­κών μονά­δων πρω­το­βάθ­μιας, δευ­τε­ρο­βάθ­μιας και ειδι­κής αγω­γής και εκπαί­δευ­σης (νηπια­γω­γεί­ων, δημο­τι­κών, ολο­ή­με­ρων σχο­λεί­ων, γυμνα­σί­ων και λυκεί­ων γενι­κής και επαγ­γελ­μα­τι­κής εκπαί­δευ­σης) με τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Η διε­ξα­γω­γή κάθε μορ­φής εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας στο πλαί­σιο προ­γραμ­μά­των α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπου­δών των Α.Ε.Ι., όπως η διδα­σκα­λία μαθη­μά­των (υπο­χρε­ω­τι­κών, υπο­χρε­ω­τι­κής επι­λο­γής ή ελεύ­θε­ρης επι­λο­γής), η διε­νέρ­γεια σεμι­να­ρί­ων, η αυτο­τε­λής διδα­σκα­λία μαθη­μά­των εμβά­θυν­σης σε μικρές ομά­δες φοι­τη­τών, οι εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις, οι κλι­νι­κές ασκή­σεις και η πρα­κτι­κή εξά­σκη­ση φοι­τη­τών πραγ­μα­το­ποιού­νται υπο­χρε­ω­τι­κά δια ζώσης και σύμ­φω­να με τα μέτρα πρό­λη­ψης του κορο­νοϊ­ού που ήδη ισχύουν.

Παρό­μοια, με φυσι­κή παρου­σία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαι­δευ­τών και τα έως τώρα ισχύ­ο­ντα μέτρα προ­στα­σί­ας θα λει­τουρ­γούν οι δομές εντός των Κατα­στη­μά­των Κρά­τη­σης, τα Ινστι­τού­τα Επαγ­γελ­μα­τι­κής Κατάρ­τι­σης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθη­σης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχο­λεία Δεύ­τε­ρης Ευκαι­ρί­ας (Σ.Δ.Ε.)

Επί­σης, εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει η διά ζώσης λει­τουρ­γία των φρο­ντι­στη­ρί­ων και των κέντρων ξένων γλωσ­σών σύμ­φω­να με τα μέτρα προστασίας.

Συγκε­κρι­μέ­να, για τη συμ­με­το­χή στο μάθη­μα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαι­δευ­τι­κοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσ­σών που δεν προ­σκο­μί­ζουν πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή βεβαί­ω­ση νόση­σης εντός του τελευ­ταί­ου εξα­μή­νου, επι­δει­κνύ­ουν στον υπεύ­θυ­νο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσ­σών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού αυτο­δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (self-test) που διε­νερ­γεί­ται δύο (2) φορές την εβδο­μά­δα, οι δε εκπαι­δευ­τι­κοί βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού δια­γνω­στι­κού ελέγ­χου (rapid test ή PCR) που διε­νερ­γεί­ται δύο (2) φορές την εβδο­μά­δα με δαπά­νη τους. Για το λοι­πό προ­σω­πι­κό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσ­σών που δεν προ­σκο­μί­ζουν πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή βεβαί­ω­ση νόση­σης εντός του τελευ­ταί­ου εξα­μή­νου εφαρ­μό­ζε­ται αντι­στοί­χως ό,τι κάθε φορά ισχύ­ει στον ιδιω­τι­κό τομέα.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο