Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αναλώσιμοι εργαζόμενοι ή Εκδικητές»

Την προ­σπά­θεια να κου­κου­λου­θον τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα  στην παρα­γω­γή «Οι ανα­λώ­σι­μοι 4» που τα γυρί­σμα­τα της λαμ­βά­νουν χώρα στην Θεσ­σα­λο­νί­κη καταγ­γέλ­λει η Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εργα­ζο­μέ­νων στο Οπτι­κο­α­κου­στι­κό και απαι­τεί δου­λειά με ασφά­λεια και ζωή με αξιο­πρέ­πεια για τους εργαζόμενους.

Τον τελευ­ταίο μήνα έχουν γίνει 3 εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα στην παρα­γω­γή «Οι ανα­λώ­σι­μοι 4» που τα γυρί­σμα­τα της λαμ­βά­νουν χώρα στην Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στην συγκε­κρι­μέ­νη παρα­γω­γή εργά­ζο­νται δεκά­δες Έλλη­νες και ξένοι εργα­ζό­με­νοι, τεχνι­κοί και μια σει­ρά από ειδι­κό­τη­τες. Πριν ένα μήνα έγι­νε το σοβα­ρό­τε­ρο, με εργα­ζό­με­νο – κασκα­ντέρ, ατύ­χη­μα που οδή­γη­σε τον εργα­ζό­με­νο στην εντα­τι­κή. Ο συνά­δελ­φος έχει βγει τώρα πια από την εντα­τι­κή και βελ­τιώ­νε­ται η υγεία του. Πριν 10 ημέ­ρες υπήρ­ξε πτώ­ση εργα­ζό­με­νου με απο­τέ­λε­σμα να χτυ­πή­σει στο γόνα­το του ποδιού του. Ο τρί­τος τραυ­μα­τι­σμός έγι­νε πριν μία εβδο­μά­δα όταν κατά τη διάρ­κεια των γυρι­σμά­των, όχη­μα χτύ­πη­σε εργα­ζό­με­νο, με απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τι­στεί. Η εται­ρεία παρα­γω­γής με επί­ση­μο Δελ­τίο Τύπου που εξέ­δω­σε δήλω­σε ότι «οι πλη­ρο­φο­ρί­ες και δηλώ­σεις στον Τύπο ανα­φο­ρι­κά με ατυ­χή­μα­τα είναι ανα­κρι­βείς. Η παρα­γω­γή της ται­νί­ας “Ανα­λώ­σι­μοι 4” λαμ­βά­νει όλες τις απαι­τού­με­νες προ­φυ­λά­ξεις για να εγγυ­η­θεί την ασφά­λεια του συνεργείου».

Αντί­στοι­χη προ­σπά­θεια αλλοί­ω­σης των πραγ­μα­τι­κών γεγο­νό­των, έγι­νε και από τον πρό­ε­δρο του ΕΚΟΜΕ, Πάνου Κουά­νη, ο οποί­ος δήλω­σε πως «είναι μία δύσκο­λη παραγωγή,
δρά­σης και πράγ­μα­τι υπήρ­ξαν δύο τραυ­μα­τι­σμοί», όμως έγι­ναν πριν από έναν μήνα και δεν ήταν σοβα­ροί, κατα­λή­γο­ντας πως «μιλά­με δηλα­δή για ένα πραγ­μα­τι­κό γεγο­νός που
μετα­φέρ­θη­κε με σάλ­τσα». Ανα­ρω­τιό­μα­στε αν το ατύ­χη­μα που είχε ο εργα­ζό­με­νος και τον οδή­γη­σε στην εντα­τι­κή και παρα­λί­γο να του στοι­χί­σει την ζωή αν είναι σοβα­ρό ή όχι!!!

Με τα συγκε­κρι­μέ­να εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα, φαί­νε­ται ακό­μα πιο ξεκά­θα­ρα ότι γίνε­ται τερά­στια προ­σπά­θεια από την εργο­δο­σία να «κου­κου­λω­θούν» εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα, τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα και οι άθλιες εργα­σια­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν σε όλους τους χώρους δου­λειάς, στην προ­σπά­θεια αυτή μπαί­νει σε «ρόλο πυρο­σβέ­στη» και συγκά­λυ­ψης και το ΕΚΟΜΕ.

Η δια­μόρ­φω­ση «κατάλ­λη­λου επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος», η χρη­μα­το­δό­τη­ση του 40% των παρα­γω­γών από το ΕΚΟΜΕ, το περί­φη­μο Cash rebate (επεν­δυ­τι­κό κίνη­τρο για τις επιλέξιμες
δαπά­νες μιας κινη­μα­το­γρα­φι­κής ται­νί­ας που θα γυρι­στεί στην Ελλά­δα), το φτη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό Ελλή­νων και ξένου ειδι­κευ­μέ­νου δυνα­μι­κού, οδη­γεί τις παρα­γω­γές αυτές να
πολ­λα­πλα­σιά­ζουν τα κέρ­δη τους. Μετά από το τρα­γι­κό συμ­βάν που έγι­νε στην άλλη πλευ­ρά του ατλα­ντι­κού, με τον θάνα­το της διευ­θύ­ντριας φωτο­γρα­φί­ας στην ται­νία «RUST», μετά τον θάνα­το του εργα­ζό­με­νου στις εγκα­τα­στά­σεις της COSCO, με τα καθη­με­ρι­νά εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα που συμ­βαί­νουν και απο­κρύ­πτο­νται και στον δικό μας κλά­δο αλλά και αλλού, για ακό­μη μια φορά γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες της κατά­στα­σης αυτής, που θέλει τους εργα­ζό­με­νους να δου­λεύ­ουν χωρίς τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας, για­τί αυτά κοστίζουν.

Με τα εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, με τα 10ωρα και τα 12ωρα, είναι θεσμο­θε­τη­μέ­να και απλή­ρω­τα, και στα γυρί­σμα­τα ται­νιών να ξεπερ­νά­νε ακό­μα και τις 16 ώρες ημερησίως.

Με εργα­ζό­με­νους στα όρια της εξό­ντω­σης, που ζουν για να δου­λεύ­ουν, που δεν έχουν ποιο­τι­κό χρό­νο με την οικο­γέ­νειά τους, με τα παι­διά τους.

Συνά­δελ­φοι, όπως δυστυ­χώς απο­δει­κνύ­ει η ίδια η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα ολο­έ­να και συχνό­τε­ρα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα που συμ­βαί­νουν, δεν τα φέρ­νει η «κακιά» στιγ­μή. Αυτό είναι το απο­τέ­λε­σμα της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­σί­ας, που βιώ­νου­με στους χώρους δουλείας.

Είναι ηλί­ου φαει­νό­τε­ρο ότι οι επεν­δύ­σεις και η ανά­πτυ­ξη που μας λένε, δεν είναι για μας, δεν εκφρά­ζε­ται σε δου­λειά και ζωή με σύγ­χρο­νες ανά­γκες, αλλά απε­να­ντί­ας, μας θέλουν να δου­λεύ­ου­με σε εξο­ντω­τι­κές συν­θή­κες, να ζού­με μόνο για να δουλεύουμε.

Επει­δή δεν ανε­χό­μα­στε να είμα­στε «ανα­λώ­σι­μοι», αλλά είμα­στε διεκ­δι­κη­τές της ζωής και δου­λειάς με δικαιώματα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να παρ­θούν τώρα όλα τα μέτρα ασφα­λεί­ας στα γυρί­σμα­τα της ται­νί­ας και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας σε όλους τους χώρους.

Για να δου­λεύ­ου­με και να ζού­με με αξιοπρέπεια.

Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Εργα­ζο­μέ­νων στο Οπτικοακουστικό

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο