Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναπνέουμε και καταπίνουμε δεκάδες χιλιάδες σωματίδια πλαστικών κάθε χρόνο

Το εμφια­λω­μέ­νο νερό περιέ­χει κατά μέσο όρο 22 φορές πιο πολ­λά μικρο-πλα­στι­κά από ότι το νερό της βρύσης.

Την ημέ­ρα του Περι­βάλ­λο­ντος 5 Ιου­νί­ου δημο­σιεύ­τη­κε η έκθε­ση για τα ιχνο­στοι­χεία των πλα­στι­κών που επι­βα­ρύ­νουν τον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό με άγνω­στες μέχρι τώρα συνέ­πειες για την υγεία μας.

Οι επι­πτώ­σεις στην υγεία από την κατά­πο­ση αόρα­των μικρο-πλα­στι­κών μέσω των τρο­φί­μων, του νερού και από την εισπνοή είναι ακό­μη άγνω­στες αλλά η επι­στη­μο­νι­κή τους από­δει­ξη προ­κα­λεί ανησυχίες.

Τα αόρα­τα ιχνο­στοι­χεία πλα­στι­κών που προ­σλαμ­βά­νου­με μοιά­ζουν με μικρο­σκο­πι­κά θραύ­σμα­τα και νήμα­τα όπως οι κρύ­σταλ­λοι στο επι­τρα­πέ­ζιο αλάτι.

Η νέα έρευ­να, που δημο­σιεύ­θη­κε στην εφη­με­ρί­δα Περι­βαλ­λο­ντι­κής Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γί­ας στις 5/06 με τίτλο «Human Consumption of Microplastics» πήρε τα δεδο­μέ­να από 26 προη­γού­με­νες μελέ­τες που έχουν μετρή­σει τα ποσά των σωμα­τι­δί­ων σε ψάρια, οστρα­κοει­δή, ζάχα­ρη, αλά­τι, μπύ­ρα και νερό, καθώς και στον αέρα σε αστι­κό περι­βάλ­λον, γρά­φει η Guardian.

Ιχνο­στοι­χεία πλα­στι­κών βρέ­θη­καν σε δείγ­μα­τα ανθρώ­πι­νων κοπρά­νων για πρώ­τη φορά τον Οκτώ­βριο του 2018, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι οι άνθρω­ποι έχουν κατα­να­λώ­σει τα σωματίδια.

Μερι­κά από τα καλύ­τε­ρα δια­θέ­σι­μα δεδο­μέ­να βρί­σκο­νται στο νερό. Το εμφια­λω­μέ­νο νερό περιέ­χει 22 φορές πιο πολ­λά από ότι το νερό βρύ­σης κατά μέσο όρο. 

Άνθρω­ποι που έπι­ναν μόνο εμφια­λω­μέ­νο νερό κατα­νά­λω­σαν 130.000 σωμα­τί­δια ανά έτος, λένε οι ερευ­νη­τές, σε σύγκρι­ση με 4.000 από το νερό της βρύσης.

Οι επι­στή­μο­νες υπο­λό­γι­σαν πως οι ενή­λι­κες “τρώ­νε” μέσω των τρο­φών περί­που 50.000 σωμα­τί­δια μικρο-πλα­στι­κών τον χρό­νο και τα παι­διά περί­που 40.000 και όλοι ανα­πνέ­ουν μια παρό­μοια ποσότητα.

Η μελέ­τη περιο­ρί­ζε­ται μόνο στο 15% των τρο­φί­μων και υγρών και πολ­λά είδη τρο­φί­μων και ποτών που δεν έχουν ελεγ­χθεί όπως το ψωμί, μετα­ποι­η­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα, κρέ­ας, γαλα­κτο­κο­μι­κά και λαχα­νι­κά, μπο­ρεί να περιέ­χουν σημα­ντι­κές ποσό­τη­τες πλαστικού.

-Δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μη τι συμ­βαί­νει σε ένα τερά­στιο αριθ­μό τρο­φί­μων και ποτών. Υπάρ­χουν ορι­σμέ­να σημα­ντι­κά κενά στα δεδο­μέ­να που πρέ­πει να ολοκληρωθούν.

Είναι πραγ­μα­τι­κά πολύ πιθα­νό να πρό­κει­ται για μεγά­λες ποσό­τη­τες πλα­στι­κών σωμα­τι­δί­ων σε αυτές τις τροφές.

Θα μπο­ρού­σαν να είναι εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες δηλώ­νει ο Kieran Cox, του Πανε­πι­στή­μιου της Victoria του Κανα­δά, ο οποί­ος ηγή­θη­κε της έρευνας.

Οι επι­πτώ­σεις στην υγεία της κατά­πο­σης και εισπνο­ής μικρο-πλα­στι­κών είναι ακό­μη άγνω­στη, αλλά η ύπαρ­ξη τους θα μπο­ρού­σε να απε­λευ­θε­ρώ­σει τοξι­κές ουσί­ες μέσα στον οργα­νι­σμό μας. 

Μερι­κά κομ­μά­τια είναι αρκε­τά μικρά ώστε μπο­ρούν να διεισ­δύ­σουν στους ανθρώ­πι­νους ιστούς, όπου θα μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν αντι­δρά­σεις του ανοσοποιητικού.

Η ρύπαν­ση των μικρο-πλα­στι­κών δημιουρ­γεί­ται ως επί το πλεί­στον από τη διά­λυ­ση των πλα­στι­κών απορ­ριμ­μά­των και φαί­νε­ται να είναι παντα­χού παρού­σα σε όλο τον πλανήτη.

Οι ερευ­νη­τές τα βρί­σκουν παντού στον αέρα, στο έδα­φος, στα ποτά­μια και στο βαθύ­τε­ρο σημείο των ωκε­α­νών σε όλο τον κόσμο.

Ο Cox ήταν σαφής ότι δεν υπάρ­χουν ακό­μη γνω­στές επι­πτώ­σεις για την υγεία, αλλά η κατά­πο­ση των σωμα­τι­δί­ων είναι «μια υψη­λή έκθε­ση κιν­δύ­νου όσον αφο­ρά την μεγά­λη ποσό­τη­τα. Θα μπο­ρού­σε να είναι ένα σοβα­ρό σήμα κινδύνου».

Ο Cox, δήλω­σε ότι η έρευ­νά είχε αλλά­ξει και την δική του συμπεριφορά.

-Σίγου­ρα με έχει κατευ­θύ­νει μακριά από τις πλα­στι­κές συσκευα­σί­ες και την προ­σπά­θεια προς απο­φυ­γή όσο είναι δυνα­τόν του εμφια­λω­μέ­νου νερού. Τα γεγο­νό­τα είναι απλά. Παρά­γου­με πολύ πλα­στι­κό που κατα­λή­γει στα οικο­συ­στή­μα­τα, που είμα­στε ένα μέρος τους.

Οι επι­στή­μο­νες κατα­λή­γουν στο συμπέ­ρα­σμα: « τα αυξα­νό­με­να επι­στη­μο­νι­κά στοι­χεία σχε­τι­κά με τους κιν­δύ­νους της ανε­ξέ­λεγ­κτης ρύπαν­σης των μικρο-πλα­στι­κών, σε συν­δυα­σμό με την μακρο­πρό­θε­σμη χρή­ση τους και το αμε­τά­κλη­το της κατα­νά­λω­σης τους, επι­βάλ­λει ώστε εύλο­γα και ανά­λο­γα μέτρα πρέ­πει να ληφθούν για να απο­τρα­πεί η απε­λευ­θέ­ρω­ση τους»

Και μόνο η απο­κά­λυ­ψη για το εμφια­λω­μέ­νο νερό και τους κιν­δύ­νους του σε μια χώρα σαν την Ελλά­δα που το εμφια­λω­μέ­νο νερό το προ­τι­μά η πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού το καλο­καί­ρι γεν­νά σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για την υγεία μας. Φαί­νε­ται ακό­μη ότι πρέ­πει ο λαός μας να ικα­νο­ποιεί τις ανά­γκες του σε ποιο­τι­κό πόσι­μο νερό από το υδρευ­τι­κό δίκτυο και όχι πέφτο­ντας θύμα της κερ­δο­σκο­πί­ας του εμπορίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο