Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανασκόπηση: Ανθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης που «έφυγαν» το 2017

Το 2017 «έφυ­γαν» σημα­ντι­κοί άνθρω­ποι της Τέχνης και των Γραμ­μά­των. Απο­χαι­ρε­τώ­ντας τους ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε κι ένα βιω­μα­τι­κό κομ­μά­τι της συλ­λο­γι­κής μας μνήμης.

Έφυ­γε από τη ζωή ο συναρ­πα­στι­κός Γιάν­νης Κου­νέλ­λης της Ρώμης και της Ελλά­δας, η εικα­στι­κός Άσπα Στα­σι­νο­πού­λου, ο ζωγρά­φος-χαρά­κτης, Γιάν­νης Βαλα­βα­νί­δης, ο κορυ­φαί­ος Ελλη­νας ζωγρά­φος, Δημή­τρης Μυτα­ράς και σε ηλι­κία 90 ετών ο ζωγρά­φος και χαρά­κτης Γιώρ­γος Ιωάν­νου.

Από το χώρο του κινη­μα­το­γρά­φου και του θεά­τρου, ο Νίκος Κούν­δου­ρος, τρο­με­ρό παι­δί του πρώ­του μετα­πο­λε­μι­κού κύμα­τος κινη­μα­το­γρα­φο­φι­λί­ας, σκη­νο­θέ­της του Δρά­κου και της Μαγι­κής Πόλης, ο Σπύ­ρος Ευαγ­γε­λά­τος, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους θεα­τραν­θρώ­πους, ο σκη­νο­γρά­φος Φαί­δων Πατρι­κα­λά­κις και οι ηθο­ποιοί Ζωή Λάσκα­ρη, Βασί­λης Μαυ­ρο­μά­τηςΘάνος Κανέλ­ληςΣοφία Ολυ­μπί­ουΤάκης Εμμα­νου­ήλΣτά­θης Ψάλ­της,  Ευαγ­γε­λία Σαμιω­τά­κη και Βασί­λης Τσά­γκλος.

Η συγ­γρα­φέ­ας Λού­λα Ανα­γνω­στά­κη που σφρά­γι­σε με το έργο της το ελλη­νι­κό θέα­τρο και με τις συνερ­γα­σί­ες της το Θέα­τρο Τέχνης, ο συγ­γρα­φέ­ας  δημιουρ­γός του «Εκεί­νος και… Εκεί­νος» Κώστας Μουρ­σε­λάς και ο Γιώρ­γος Ξ. Ματζου­ρά­νης, συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου «Μας λένε Γκασταρμπάιτερ».

Επί­σης, και ο χώρος της μου­σι­κής είχε σημα­ντι­κές απώ­λειες: ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης, η Αρλέ­τα, ο Γιώρ­γος Σαρ­ρής , ο Γιάν­νης Καλα­τζής, η θρυ­λι­κή Μπέ­μπα Μπλανς.

Σχε­δόν όλους το έργο τους τους δε θα μας αφή­σει να τους ξεχά­σου­με ποτέ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο