Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Μεσόγειος: Και Γαλλικό αεροπλανοφόρο στο «παιχνίδι» της μοιρασιάς του ενεργειακού πλούτου

Με στα­θε­ρό ρυθ­μό ΗΠΑ — ΕΕ και ΝΑΤΟ, στρώ­νουν το τρα­πέ­ζι του «δια­λό­γου» και των επι­κίν­δυ­νων διευ­θε­τή­σε­ων σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας, αλλά και των λαών της περιο­χής. Βασι­κός «παί­χτης» στη δια­μόρ­φω­ση των όρων για τη μοι­ρα­σιά των ενερ­γεια­κών πηγών, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, ανα­δει­κνύ­ε­ται η Γαλ­λία, που δια­τη­ρεί σημα­ντι­κές δια­φο­ρές με την Τουρ­κία και ενι­σχύ­ει τη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Σύμ­φω­να Γαλ­λι­κά Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης, το αερο­πλα­νο­φό­ρο «Charles de Gaulle», συνο­δευό­με­νο από άγνω­στο αριθ­μό πλοί­ων και υπο­βρυ­χί­ων του γαλ­λι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού σχε­διά­ζε­ται να κατα­πλέ­ει στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό Άμυ­νας της Γαλ­λί­ας, Φλο­ράνς Παρ­λί, η οποία μίλη­σε σε ρεπορ­τάζ του «Europe 1», ο κατά­πλους του «Charles de Gaulle» θα ξεκι­νή­σει το Σεπτέμ­βρη, σε μία «μη προσ­διο­ρι­σμέ­νη αποστολή».

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για την ανά­πτυ­ξη του γαλ­λι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, έρχο­νται σε συνέ­χεια των πρό­σφα­των δηλώ­σε­ων του Γάλ­λου προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν πως «η Τουρ­κία κατα­λα­βαί­νει μόνο από πρά­ξεις». Επί­σης, ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομι­λία του στο Παρί­σι, παρου­σία του Γερ­μα­νού υπουρ­γού εξω­τε­ρι­κών Χάι­κο Μάας στο σεμι­νά­ριο εργα­σί­ας των πρέ­σβε­ων της Γαλ­λί­ας στις ευρω­παϊ­κές χώρες, τόνι­σε ότι «η παρα­βί­α­ση του θαλάσ­σιου χώρου ευρω­παϊ­κής χώρας από την Τουρ­κία είναι απο­λύ­τως απα­ρά­δε­κτη», ενώ επι­σή­μα­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Θα ήταν σοβα­ρό σφάλ­μα να αφή­σου­με την ασφά­λειά μας στη Μεσό­γειο στα χέρια άλλων», ανα­δει­κνύ­ο­ντας την πρό­θε­ση της Γαλ­λι­κής αστι­κής τάξης, να διεκ­δι­κή­σει δυνα­μι­κά μερί­διο από την ενερ­γεια­κή πίτα με πρό­σχη­μα την «ασφά­λεια».

Την ίδια ώρα και ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ξεκα­θά­ρι­σε ότι «η ΕΕ είναι έτοι­μη για διά­λο­γο» και πρό­σθε­σε: «Κινη­το­ποιού­με όλα τα δια­θέ­σι­μα διπλω­μα­τι­κά και επι­χει­ρη­σια­κά μέσα, απο­σκο­πώ­ντας στη δημιουρ­γία συν­θη­κών που θα επι­τρέ­ψουν έναν εποι­κο­δο­μη­τι­κό διά­λο­γο με την Άγκυ­ρα. Και στο ζήτη­μα αυτό, υπάρ­χει σύγκλι­ση από­ψε­ων μετα­ξύ του Προ­έ­δρου Μακρόν και της καγκε­λά­ριου Μέρ­κελ, ήτοι μετα­ξύ Γαλ­λί­ας και Γερ­μα­νί­ας. Ο στό­χος μας είναι μόνι­μος και διπλός: Στα­θε­ρό­τη­τα και κυριαρχία».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο