Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Μεσόγειος: Φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με φόντο το «Ορούτς Ρέις»

Η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης της Άγκυ­ρας να δια­σφα­λί­σει καλύ­τε­ρη θέση για την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, καθυ­στε­ρώ­ντας την έναρ­ξη των παζα­ριών με την Ελλά­δα που θα επι­τρέ­ψουν να προ­χω­ρή­σουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί σχε­δια­σμοί, στην περιο­χή, έχει προ­κα­λέ­σει τον εκνευ­ρι­σμό κυβερ­νή­σε­ων της ΕΕ.

Ο Αυστρια­κός καγκε­λά­ριος με αναρ­τή­σεις του στο Twitter εξέ­φρα­σε την αντί­θε­τη στά­ση του στην κινη­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αλλά τις ενέρ­γειες στην Κύπρο. «Κατα­δι­κά­ζω απε­ρί­φρα­στα τις νέες έρευ­νες του πλοί­ου “Oruc Reis” στα ελλη­νι­κά χωρι­κά ύδα­τα και το άνοιγ­μα των Βαρω­σί­ων στην Κύπρο. Και οι δύο κινή­σεις παρα­βιά­ζουν ξεκά­θα­ρα το διε­θνές δίκαιο», έγρα­ψε ο Σεμπά­στιαν Κούρτς και πρό­σθε­σε: «Αν η Τουρ­κία συνε­χί­σει να παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο, θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με την απει­λή κυρώ­σε­ων της ΕΕ. Επί­σης, θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την ΕΕ».

Αντιπαράθεση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με την Σουηδέζα ομόλογό του

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό του κλί­μα­τος που επι­κρα­τεί είναι η δημό­σια αντι­πα­ρά­θε­ση του Τούρ­κου υπουρ­γού εξω­τε­ρι­κών με τη Σου­η­δέ­ζα ομό­λο­γό του.

Κατά την διάρ­κεια της κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου του Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου και της Αν Λίντε, η Σου­η­δή υπουρ­γός, κάλε­σε την Τουρ­κία να απο­σύ­ρει τα στρα­τεύ­μα­τα της από τη Συρία και να μην παρα­βιά­ζει τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας στην ΑΟΖ.

«Για­τί το λέτε αυτό; Ποιος σας έδω­σε την εντο­λή να το λέτε;» απά­ντη­σε ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου. «Για­τί δεν λέτε τίπο­τα για τους Τουρ­κο­κύ­πριους στην Κύπρο και τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες», συμπλή­ρω­σε κατη­γο­ρώ­ντας την παράλ­λη­λα ότι με τη στά­ση της στη­ρί­ζει το PKK και ότι τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ μερο­λη­πτούν, την ώρα που «η Ελλά­δα βυθί­ζει τις βάρ­κες των προ­σφύ­γων στο Αιγαίο».

«Η χρή­ση του όρου “προ­τρέ­πω” είναι αλα­ζο­νι­κή και λαν­θα­σμέ­νη στη διπλω­μα­τία. Προ­σπα­θεί­τε να δώσε­τε μαθή­μα­τα διε­θνούς δικαί­ου και ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Τουρ­κία. Χρη­σι­μο­ποιεί­τε δύο μέτρα, δύο σταθ­μά», είπε, με έντα­ση ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, απευ­θυ­νό­με­νος στη Λίντε.

Πηγή: 902gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο