Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Η Gazprom έκλεισε τον North Stream 1 επικαλούμενη βλάβη

Η ρωσι­κή ενερ­γεια­κή εται­ρεία Gazprom ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ο αγω­γός Nord Stream, ζωτι­κής σημα­σί­ας για τις παρα­δό­σεις φυσι­κού αερί­ου στην Ευρώ­πη, θα κλεί­σει «εντε­λώς» μέχρι να επι­σκευα­στεί μια τουρ­μπί­να, αν και επρό­κει­το να επα­να­λει­τουρ­γή­σει το Σάβ­βα­το μετά από εργα­σί­ες συντή­ρη­σης διάρ­κειας τριών ημερών.

Σε ανα­κοί­νω­σή της, η Gazprom ανέ­φε­ρε ότι «δια­πι­στώ­θη­κε διαρ­ροή λαδιού μηχα­νής με πρό­σμι­ξη στε­γα­νο­ποι­η­τι­κού υλι­κού στους ακρο­δέ­κτες των καλω­δί­ων των αισθη­τή­ρων ταχύ­τη­τας του ρότο­ρα χαμη­λής και ενδιά­με­σης πίε­σης» στην τουρ­μπί­να κατά τη διάρ­κεια αυτής της εργα­σί­ας συντή­ρη­σης. «Μέχρι την επι­σκευή (…) η μετα­φο­ρά φυσι­κού αερί­ου μέσω του Nord Stream θα ανα­στα­λεί πλή­ρως», δήλω­σε ο όμιλος.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι η Gazprom έλα­βε προει­δο­ποί­η­ση από την ρωσι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή τεχνι­κού ελέγ­χου (Rostekhnadzor) σχε­τι­κά με μια βλά­βη στην τουρ­μπί­να. Ο αγω­γός δεν θα λει­τουρ­γή­σει έως ότου επι­διορ­θω­θεί η βλά­βη, σύμ­φω­να με τις παρατηρήσεις.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της Gazprom, η διαρ­ροή λαδιού μηχα­νής δια­πι­στώ­θη­κε στην κύρια τουρ­μπί­να αερί­ου στον σταθ­μό συμπί­ε­σης Πορ­το­βά­για, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανα­κοί­νω­σή της ανα­φέ­ρει ότι η τουρ­μπί­να δεν μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει με ασφά­λεια μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί η διαρ­ροή και δεν έδω­σε χρο­νο­διά­γραμ­μα για την επα­νέ­ναρ­ξη των προ­μη­θειών φυσι­κού αερί­ου μέσω του αγω­γού, ο οποί­ος επρό­κει­το να επα­νέλ­θει σε λει­τουρ­γία τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες του Σαβ­βά­του μετά από τρι­ή­με­ρη δια­κο­πή συντήρησης.

Ο αγω­γός φυσι­κού αερί­ου Nord Stream στα­μα­τά­ει για αόρι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα, μετα­δί­δει το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο Ria Novosti επι­κα­λού­με­νο ανα­κοί­νω­ση της πετρε­λαϊ­κής εται­ρεί­ας Gazprom, γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Novaya Gazeta. Europe.

«Η Gazprom απέ­στει­λε επι­στο­λή σχε­τι­κά με τις βλά­βες του κινη­τή­ρα του αγω­γού Nord Stream και την ανά­γκη επι­διόρ­θω­σής τους στη Siemens», μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων. «Η Gazprom στα­μά­τη­σε τη λει­τουρ­γία της μονα­δι­κής ενα­πο­μεί­να­σας τουρ­μπί­νας του αγω­γού Nord Stream στις 31 Αυγού­στου. Η ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας της για τρεις ημέ­ρες ήταν απα­ραί­τη­τη «για τη διε­νέρ­γεια συντή­ρη­σης και προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων προ­λη­πτι­κών εργα­σιών συντήρησης».

Η Gazprom επι­κα­λέ­στη­κε την εται­ρεία Siemens, η οποία φέρε­ται να είπε ότι οι ανα­γκαί­ες επι­σκευ­ές μπο­ρούν να γίνουν μόνο «σε συν­θή­κες εξει­δι­κευ­μέ­νου εργαστηρίου».

Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1, υποστηρίζει η Siemens

Η διαρ­ροή λαδιού μηχα­νής που, σύμ­φω­να με την Gazprom, εντο­πί­στη­κε στην τελευ­ταία εν λει­τουρ­γία τουρ­μπί­να του σταθ­μού συμπί­ε­σης στην Πορ­το­βά­για δεν συνι­στά τεχνι­κό λόγο για τη δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας του αγω­γού Nord Stream 1, υπο­στη­ρί­ζει η εται­ρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρ­ρο­ές δεν επη­ρε­ά­ζουν συνή­θως τη λει­τουρ­γία μιας τουρ­μπί­νας και μπο­ρούν να σφρα­γι­στούν επί τόπου. Είναι μια δια­δι­κα­σία ρου­τί­νας στο πλαί­σιο των εργα­σιών συντή­ρη­σης» ανέ­φε­ρε η γερ­μα­νι­κή εταιρεία.

Νωρί­τε­ρα, η ρωσι­κή Gazprom ανα­κοί­νω­σε ότι ο αγω­γός θα παρα­μεί­νει κλει­στός προς το παρόν, παρα­τεί­νο­ντας τη δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας του. Οι ροές ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να ξαναρ­χί­σουν τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαββάτου.

«Στο παρελ­θόν, επί­σης, τέτοιου είδους διαρ­ρο­ές δεν οδή­γη­σαν σε δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανα­τε­θεί προς το παρόν εργα­σί­ες συντή­ρη­σης, όμως είμα­στε σε ανα­μο­νή», πρό­σθε­σε η εταιρεία.

«Ανε­ξάρ­τη­τα από αυτό, έχου­με ήδη επι­ση­μά­νει πολ­λές φορές ότι υπάρ­χουν πολ­λές άλλες δια­θέ­σι­μες τουρ­μπί­νες στον σταθ­μό συμπί­ε­σης της Πορ­το­βά­για ώστε να λει­τουρ­γή­σει ο Nord Stream 1», κατα­λή­γει η ανακοίνωση.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο