Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναχαιτίσεις σε Αλάσκα και Μαύρη Θάλασσα

Αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν τέσσερα ρωσικά αναγνωριστικά στην Αλάσκα

Αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη F‑22 τύπου stealth απο­γειώ­θη­καν το Σάβ­βα­το για να ανα­χαι­τί­σουν τέσ­σε­ρα ρωσι­κά ανα­γνω­ρι­στι­κά αερο­σκά­φη κοντά στην Αλά­σκα, ανα­κοί­νω­σαν η Βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή Αερο­πο­ρι­κή Αμυ­ντι­κή Διοί­κη­ση (North American Aerospace Defense Command, or NORAD) και το αμε­ρι­κα­νι­κό και κανα­δι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Η τελευ­ταία αυτή ανα­χαί­τι­ση των ρωσι­κών Tu-142s είναι η 10η στη σει­ρά των ανα­χαι­τί­σε­ων ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών αερο­σκα­φών που έγι­ναν φέτος κοντά στην Αλά­σκα, ανα­κοί­νω­σε η Βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή Αερο­πο­ρι­κή Αμυ­ντι­κή Διοίκηση.

Τα ρωσι­κά αερο­σκά­φη δεν εισήλ­θαν στον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ ή του Κανα­δά, ανα­κοί­νω­σε η Βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή Αερο­πο­ρι­κή Αμυ­ντι­κή Διοίκηση.

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη απο­γειώ­θη­καν από την αερο­πο­ρι­κή βάση ‘Ελμε­ντορφ στην Αλά­σκα, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της NORAD, σμη­να­γός Κάμε­ρον Χίλιερ.

Το περι­στα­τι­κό είναι ένα της σει­ράς των διε­ρευ­νη­τι­κών πτή­σε­ων που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν εφέ­τος η Ρωσία και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Στις 19 Ιου­νί­ου η Ρωσία ανα­χαί­τι­σε δύο αμε­ρι­κα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά τύπου Β‑52 που πετού­σαν πάνω από την Θάλασ­σα του Οχό­τσκ, στην ανα­το­λι­κή ακτή της Ρωσί­ας, μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Interfax.

Ρωσικά μαχητικά Su-27 αναχαίτισαν αμερικανικά αεροσκάφη στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη τύπου Su-27 απο­γειώ­θη­καν σήμε­ρα, 29 Ιου­νί­ου, για να ανα­χαι­τί­σουν το στρα­τη­γι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος τύπου RC-135 και το αερο­σκά­φος συνο­δεί­ας P‑8A Poseidon, που πετού­σαν πάνω από την ουδέ­τε­ρη θάλασ­σα της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, ανα­κοί­νω­σε το Εθνι­κό Κέντρο Αμυ­ντι­κής Διοί­κη­σης της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας.

Για την ανα­χαί­τι­ση των αερο­σκα­φών των ΗΠΑ απο­γειώ­θη­καν μαχη­τι­κά τύπου Su-27 που ανή­κουν στις δυνά­μεις επι­χει­ρή­σε­ων της Νότιας Αερο­πο­ρι­κής Άμυ­νας, ανα­φέ­ρει το Εθνι­κό Κέντρο Αμυ­ντι­κής Διοί­κη­σης στην ανα­κοί­νω­σή του, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «δεν υπήρ­ξαν παρα­βιά­σεις των κρα­τι­κών συνό­ρων της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας».

Στην ανα­κοί­νω­ση επι­ση­μαί­νε­ται ότι σε σημα­ντι­κή από­στα­ση από τα κρα­τι­κά σύνο­ρα της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας, τα αερο­σκά­φη των ΗΠΑ βρί­σκο­νταν υπό διαρ­κή επι­τή­ρη­ση, όπως και ότι οι πτή­σεις των ρωσι­κών αερο­σκα­φών έγι­ναν σύμ­φω­να με τους διε­θνείς κανό­νες χρή­σης του ενα­ε­ρί­ου χώρου στην ουδέ­τε­ρη θάλασ­σα, χωρίς να παρα­βιά­ζουν τα σύνο­ρα άλλων κρατών.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα ρωσι­κά μαχη­τι­κά απο­γειώ­νο­νται συχνά για να ανα­χαι­τί­σουν αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­σκά­φη που προ­σεγ­γί­ζουν τα σύνο­ρα της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Την Παρα­σκευή 26 Ιου­νί­ου, μαχη­τι­κά τύπου Su-30 της αερο­πο­ρί­ας του Στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας απο­γειώ­θη­καν για να ανα­χαι­τί­σουν αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­σκά­φος τύπου Р‑8А Poseidon, αμε­ρι­κα­νι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό τύπου RC-135 και αερο­σκά­φος μετα­φο­ράς καυ­σί­μων КС-135.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο