Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανδρ. Ξανθός: Προέχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και όχι οι ανάγκες της Υγείας

Συνά­ντη­ση με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Ανδρέα Ξαν­θό είχε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ όπου επα­να­βε­βαιώ­θη­κε η προ­σή­λω­ση του υπουρ­γού και της κυβέρ­νη­σης στους «δημο­σιο­νο­μι­κούς στό­χους». Ζητή­σα­με ένα σχό­λιο από τον αντι­πρό­ε­δρο της ΕΙΝΑΠ Ηλία Σιώ­ρα για όσα ετέ­θη­σαν στη συνά­ντη­ση και τις απα­ντή­σεις του υπουργού:

Απο­κα­λυ­πτι­κή ήταν η συνά­ντη­ση που είχε χθες το μεση­μέ­ρι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Ανδρέα Ξαν­θό, καθώς έγι­νε σαφές ότι θα συνε­χι­στεί η λεη­λα­σία στο δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων για μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά και του λαού να απο­λαμ­βά­νει ένα σύστη­μα υγεί­ας απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν, υψη­λών προ­δια­γρα­φών. Αιχ­μή της συνά­ντη­σης ήταν η από­φα­ση του ΣτΕ για το ειδι­κό μισθο­λό­γιο των για­τρών, ωστό­σο στο τρα­πέ­ζι τέθη­καν πολ­λά από τα θέμα­τα που «καί­νε» σήμε­ρα τους εργα­ζό­με­νους στα νοσοκομεία.

Σε σχέ­ση με το μισθο­λό­γιο και την από­φα­ση του ΣτΕ, ο υπουρ­γός Υγεί­ας είπε ότι δεν τίθε­ται θέμα για άμε­ση επα­να­φο­ρά των μισθών, η κυβέρ­νη­ση δεν έχει καμία δυνα­τό­τη­τα — ούτε θετι­κή, ούτε αρνη­τι­κή — παρέμ­βα­σης στο ΣτΕ, ενώ ανα­γκά­στη­κε να παρα­δε­χτεί ότι η περι­κο­πή των μισθών είναι δρα­μα­τι­κή. Παράλ­λη­λα υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει τρο­πο­ποί­η­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2018, ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση σε συνεν­νό­η­ση με το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών θα δώσει από το ματω­μέ­νο πλε­ό­να­σμα του 2018 μια μικρή εφά­παξ βοή­θεια στους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς. Για την ανα­προ­σαρ­μο­γή του απα­ρά­δε­κτου ωρο­μί­σθιου των εφη­με­ριών είπε ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει μέσα στο 2018 καμία παρέμ­βα­ση κι όλα θα συζη­τη­θούν στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019 οι μισθο­λο­γι­κές ανά­γκες θα… συζη­τη­θούν στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019 «τηρώ­ντας πάντα τους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους»!!!

Υπήρ­ξε κάθε­τος σ’ ότι αφο­ρά τους επι­κου­ρι­κούς, λέγο­ντας ότι θα απο­λυ­θούν. Επι­χεί­ρη­σε να αντι­σταθ­μί­σει το γεγο­νός των χιλιά­δων απο­λύ­σε­ων με νέες προ­κη­ρύ­ξεις (800 συνο­λι­κά) μόνι­μου ιατρι­κού προ­σω­πι­κού μέσα στο πρώ­το εξά­μη­νο του 2018 (πλέ­ον των 768 που ανα­κοί­νω­σε προ ημε­ρών), εκ των οποί­ων, όπως είπε, οι 400 θα αφο­ρούν την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγείας
και τα Κέντρα Υγεί­ας, εκφρά­ζο­ντας την «ελπί­δα» ότι οι προ­σλή­ψεις θα ολο­κλη­ρω­θούν στο τέλος του έτους. Παράλ­λη­λα ισχυ­ρί­στη­κε ότι υπάρ­χει δυσκο­λία στην έγκρι­ση κον­δυ­λί­ων που θα αφο­ρούν την προ­κή­ρυ­ξη μόνι­μων θέσε­ων για το λοι­πό προσωπικό.

Μάλι­στα, πέτα­ξε το μπα­λά­κι στα νοσο­κο­μεία, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι μπο­ρούν να μετα­φέ­ρουν από κωδι­κό σε κωδι­κό τμή­μα­τα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τους για να προ­γραμ­μα­τί­σουν την πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών μέσα σε 15 μέρες, δηλώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να «άγνοια» για το γεγο­νός ότι πολ­λά νοσο­κο­μεία δε δια­θέ­τουν κον­δύ­λια, αλλά ακό­μη κι εκεί που γίνε­ται ανα­πλή­ρω­ση, γίνε­ται μετά από μήνες.

Σχε­τι­κά με το οξύ­τα­το πρό­βλη­μα που δημιουρ­γεί η από­λυ­ση 400 νοση­λευ­τών που είχαν προ­σλη­φθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπη­ρε­τούν σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας και Μονά­δες Θερα­πεί­ας Νεο­γνών είπε ότι η αντι­κα­τά­στα­σή τους θα είναι ισό­πο­ση από επικουρικούς!!!

Παράλ­λη­λα ο νόμος για την εφαρ­μο­γή του νέου ωρα­ρί­ου των για­τρών δήλω­σε ότι είναι σε ανα­στο­λή κι ανα­κοί­νω­σε ότι μετά το Πάσχα θα φέρει πολυ­νο­μο­σχέ­διο, το οποίο θα περι­λαμ­βά­νει το νέο πλαί­σιο Οργα­νι­σμών των νοσο­κο­μεί­ων, νέο πλαί­σιο των ΥΠΕ και τη χωρο­τα­ξία τους, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι οι νέοι οργα­νι­σμοί δε θα προ­βλέ­πουν ριζι­κή επα­να­φο­ρά πριν τις συγ­χω­νεύ­σεις, καθώς κάτι τέτοιο συνι­στά «αναί­ρε­ση μνη­μο­νια­κού νόμου».

Η συνο­λι­κή εκτί­μη­ση θα γίνει στο επό­με­νο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ, αντι­πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο