Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτα κινείται η πανδημία στην Ευρώπη

Δοκι­μά­ζε­ται από την παν­δη­μία, η οποία επα­νεμ­φα­νί­στη­κε δρι­μύ­τε­ρη, ακό­μα και σε κρά­τη που θεω­ρού­σαν ότι είχαν αφή­σει τα χει­ρό­τε­ρα πίσω τους, η Ευρώ­πη απο­τέ­λε­σμα της άρσης των όποιων μέτρων είχαν λάβει χάριν της οικο­νο­μί­ας, αγνο­ώ­ντας τις προει­δο­ποι­ή­σεις του ΠΟΥ. Άρση μέτρων χάρη των πιχειρ­μα­τι­κών ομί­λων στο χώρο των μετα­φο­ρών και του του­ρι­σμού, και όχι μόνο. Ανύ­παρ­κτα ή απο­σπα­σμα­τι­κά τα μέτρα σε μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους. 

Αναλυτικά η εικόνα στην Ευρώπη:

Η Ισπα­νία είναι στη δυσμε­νέ­στε­ρη κατά­στα­ση, καθώς έχει τις περισ­σό­τε­ρες ημε­ρή­σιες λοι­μώ­ξεις από όλα τα κρά­τη της δυτι­κής Ευρώ­πης. Την Τρί­τη μόνο ανι­χνεύ­θη­καν 1.418 νέα κρού­σμα­τα. Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα δια­πι­στώ­θη­καν περί­που 4.923 νέες λοι­μώ­ξεις, περισ­σό­τε­ρες δηλα­δή, από Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία και Ιτα­λία, συν­δυα­στι­κά. Σύμ­φω­να με το ισπα­νι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας στη χώρα υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρες από 500 επι­δη­μι­κές εστίες.

Η Γερ­μα­νία καταρ­ρί­πτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νέα ημε­ρή­σια κρού­σμα­τα να ανέρ­χο­νται σε 1.445, αύξη­ση που ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Υγεί­ας, Γενς Σπαν, απέ­δω­σε στην επι­στρο­φή των πολι­τών από τις δια­κο­πές τους. Ταυ­τό­χρο­να, το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών αυστη­ρο­ποί­η­σε τις ταξι­διω­τι­κές συστά­σεις του για την Ισπα­νία, ώστε να μην πραγ­μα­το­ποιού­νται «μη ανα­γκαία ταξί­δια» ούτε στη Μαδρί­τη ούτε και στην περιο­χή των Βάσκων. Το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ ανα­κοί­νω­σε ότι τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται σε άτο­μα που επέ­στρε­ψαν από τα δυτι­κά Βαλ­κά­νια, τις Βουλ­γα­ρία, Τουρ­κία, Ρου­μα­νία, Ισπα­νία και Πολω­νία. Χθες, επέ­στρε­ψαν στα θρα­νία  2,5 εκα­τομ­μύ­ρια μαθη­τές στο κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνα­νί­ας-Βεστφα­λί­ας. Ακό­μα και τα παι­διά του δημο­τι­κού έχουν την υπο­χρέ­ω­ση να φορούν διαρ­κώς μάσκα, μέχρι και την ώρα της διδασκαλίας.

Η προ­σπά­θεια της Ιτα­λί­ας να απο­τρέ­ψει την περαι­τέ­ρω αύξη­ση των κρου­σμά­των οδή­γη­σε χτες βρά­δυ την ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση να εγκρί­νει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση γρή­γο­ρου τεστ για την ανί­χνευ­ση του κορω­νοϊ­ού στους πολί­τες που φθά­νουν στη χώρα από την Ισπα­νία, την Κρο­α­τία, τη Μάλ­τα και την Ελλάδα.

Τα «γρή­γο­ρα τεστ» (η απά­ντη­ση, όπως γρά­φει ο Τύπος, θα δίδε­ται μέσα σε περί­που είκο­σι λεπτά) θα πραγ­μα­το­ποιού­νται στα αερο­δρό­μια. Τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετα­δί­δουν ότι με τον τρό­πο αυτό θα απο­φευ­χθεί η επι­βο­λή καρα­ντί­νας σε χιλιά­δες Ιτα­λούς οι οποί­οι, τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, θα επι­στρέ­ψουν από τις δια­κο­πές τους στο εξω­τε­ρι­κό. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι για όσους πολί­τες φτά­νουν στην Ιτα­λία από τη Ρου­μα­νία και τη Βουλ­γα­ρία, η κυβέρ­νη­ση Κόντε έχει απο­φα­σί­σει την επι­βο­λή προ­λη­πτι­κής καραντίνας.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, στην Ιτα­λία κατα­γρά­φη­καν 481 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού και δέκα άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους.

Στο Βέλ­γιο, όπου επί­σης κατα­γρά­φε­ται ραγδαία αύξη­ση των νέων λοι­μώ­ξε­ων, η χρή­ση μάσκας έγι­νε υπο­χρε­ω­τι­κή σε όλους, άνω των 12 ετών, που κινού­νται στους δημό­σιους χώρους στις Βρυ­ξέλ­λες, οι οποί­ες είναι πλέ­ον από τις «μολυ­σμέ­νες» περιο­χές της Ευρώ­πης. Ταυ­τό­χρο­να η αστυ­νο­μία θα εντα­τι­κο­ποι­ή­σει τους ελέγ­χους της για την τήρη­ση των μέτρων.

Η Νορ­βη­γία επα­νέ­φε­ρε την καρα­ντί­να για περισ­σό­τε­ρους ταξι­διώ­τες από ξένες χώρες και επα­νέ­λα­βε τη σύστα­ση προς τους Νορ­βη­γούς να μην ταξι­δεύ­ουν στο εξωτερικό.

Ανή­συ­χη και η Γαλ­λία, όπου πριν από μερι­κές ημέ­ρες, επέ­βα­λε την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας και στα αξιο­θέ­α­τα και τους δρό­μους της πρω­τεύ­ου­σας. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γαλ­λί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι κατα­γρά­φη­καν 2.524 νέα κρού­σμα­τα της Covid-19 μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών, ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός αφό­του έλη­ξαν τα μέτρα καρα­ντί­νας στη χώρα. Συνο­λι­κά, οι μολύν­σεις φτά­νουν τις 206.696.

Στο πλαί­σιο της απο­τρο­πής γιγά­ντω­σης της παν­δη­μί­ας οι γαλ­λι­κές αρχές ακύ­ρω­σαν, για δεύ­τε­ρη φορά, τον Μαρα­θώ­νιο του Παρι­σιού, που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 15 Νοεμ­βρί­ου. Ο αγώ­νας αντο­χής θεω­ρεί­ται από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους παγκο­σμί­ως και προ­σελ­κύ­ει περισ­σό­τε­ρους από 40.000 δρομείς.

Στην Τουρ­κία ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην Τουρ­κία αυξή­θη­κε κατά 1.212 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες φθά­νο­ντας τα 244.392. Το ίδιο διά­στη­μα, άλλοι 18 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα αυτή να φθά­νει επι­σή­μως τους 5.891 νεκρούς.Παρά την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, τα σχο­λεία στην Τουρ­κία θα αρχί­σουν να ανοί­γουν ξανά την 21η Σεπτεμ­βρί­ου, με στα­δια­κή επα­να­φο­ρά των παρα­δό­σε­ων με φυσι­κή παρου­σία, ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα χθες το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας της χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο