Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τρία τα μέτωπα — Ανοιγοκλείνει η Εθνική — Εκκενώθηκε οικισμός

Ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται η φωτιά που ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι της Τρί­της στην Άνω Βαρυ­μπό­μπη του δήμου Αχαρ­νών, στην Αττι­κή. Οι πυρο­σβέ­στες δίνουν μάχη με τον χρό­νο, καθώς στό­χος είναι η οριο­θέ­τη­ση της πυρ­κα­γιάς πριν πέσει η νύχτα. Γι’ αυτό και οι ρίψεις από τα ενα­έ­ρια μέσα είναι συνε­χείς. Πριν λίγο δόθη­κε εντο­λή για προ­λη­πτι­κή εκκέ­νω­ση του οικι­σμού Αδά­μες, που θεω­ρεί­ται και το κύριο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς. Το δεύ­τε­ρο βρί­σκε­ται στην Άνω Βαρυ­μπό­μπη και το τρί­το στους ιππι­κούς ομί­λους. Στις Αδά­μες έχουν παρα­τα­χθεί ισχυ­ρές δυνά­μεις για να απο­τρέ­ψουν την επέ­κτα­ση της φωτιάς.

Παράλ­λη­λα, έγι­νε γνω­στό ότι εκκε­νώ­θη­κε η παι­δι­κή κατα­σκή­νω­ση «Χαρού­με­νο Χωριό». Περί­που 80 παι­διά μετα­φέρ­θη­καν με πούλ­μαν στον σταθ­μό Ειρή­νη του ηλε­κτρι­κού και τα παρα­λαμ­βά­νουν οι γονείς τους, ενώ άλο­γα μετα­φέ­ρο­νται με ειδι­κά οχή­μα­τα από ιππι­κούς συλ­λό­γους που βρί­σκο­νται στην περιοχή.

Ο δήμαρ­χος Αχαρ­νών Σπύ­ρος Βρετ­τός μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ έκα­νε λόγο για τερά­στιο μέτω­πο, ενώ προει­δο­ποί­η­σε ότι κοντά στην Ερυ­θραία, η φωτιά βρί­σκε­ται πολύ κοντά σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή και ζητά ενί­σχυ­ση των πυρο­σβε­στι­κών δυνάμεων.

Η πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε σε δασι­κή έκτα­ση, κοντά στα βασι­λι­κά κτή­μα­τα Τατο­ΐ­ου και απλώ­νε­ται σε τρεις μεγά­λες εστί­ες. Η μια είναι στην Άνω Βαρυ­μπό­μπη, η άλλη κοντά σε ιππι­κούς ομί­λους της περιο­χής και η τρί­τη πολύ κοντά στον οικι­σμό Αδά­μες, κοντά στην Εθνι­κή Οδό, όπου υπήρ­χε προ­λή­πτι­κή εκκένωση.

Λίγο πριν από τις 4:00 το μεση­μέ­ρι, όπως έγι­νε γνω­στό από την ΕΛ.ΑΣ, δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία και στα δύο ρεύ­μα­τα της Εθνι­κής Οδού Αθη­νών – Λαμί­ας στο ρεύ­μα προς Λαμία από το ύψος της Λυκό­βρυ­σης και στο ρεύ­μα προς Πει­ραιά από την έξο­δο του Αγί­ου Στεφάνου.

Εκπρόσωπος πυροσβεστικής: Δεν έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο εκκένωσης της βιομηχανικής περιοχής

Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο της πυρο­σβε­στι­κής, η φωτιά καί­ει σε συμπα­γές δάσος, στη βόρεια και ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της Βαρυ­μπό­μπης, ενώ μέχρι τώρα δεν απει­λεί­ται καμία υπό­δο­μή ή εγκα­τά­στα­ση. Κάποια σημα­ντι­κά κυκλώ­μα­τα ηλε­κτρι­σμού δια­τα­ρά­χθη­καν, αλλά έχουν επα­νέλ­θει στη λει­τουρ­γία. Παράλ­λη­λα, ανέ­φε­ρε πως υπάρ­χει σχέ­διο εκκέ­νω­σης της βιο­μη­χα­νι­κής ζώνης το οποιό είναι στη διά­θε­ση της πυρο­σβε­στι­κής, αλλά δεν έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί. «Ευελ­πι­στού­με πως σε λίγες ώρες θα περιο­ρί­σου­με τη φωτιά και θα επα­να­φέ­ρου­με την κυκλο­φο­ρία στις κεντρι­κές οδι­κές αρτη­ρί­ες» τόνισε.

varimpompi2

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Η φωτιά σήμα­νε συνα­γερ­μό στην Πυρο­σβε­στι­κή και ήδη κινη­το­ποι­ή­θη­καν και επι­χει­ρούν 104 πυρο­σβέ­στες με 35 οχή­μα­τα, τέσ­σε­ρις ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, το ΜΕΤΠΕ (για πιθα­νή δημιουρ­γία αντι­πυ­ρι­κών ζωνών), πέντε ελι­κό­πτε­ρα και τέσ­σε­ρα αερο­σκά­φη, μετα­ξύ των οποί­ων και το ρωσι­κό Beriev 200. Συν­δρά­μουν επί­σης εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

Το έργο των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων συντο­νί­ζει ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης, ο οποί­ος βρί­σκε­ται σημείο.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο