Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανησυχία Δ. Κουτσούμπα για προώθηση της επιλογής συμβιβασμού με την Τουρκία

Tην ανη­συ­χία του για την δια­φαι­νό­με­νη προ­ώ­θη­ση της «επι­λο­γής του συμ­βι­βα­σμού με την Τουρ­κία στο όνο­μα της απο­τρο­πής μιας σύγκρου­σης» εκφρά­ζει 0 γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Έθνος της Κυρια­κής» και τονί­ζει ότι «όπως ένα θερ­μό επει­σό­διο μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε έναν επι­κίν­δυ­νο συμ­βι­βα­σμό, έτσι και ένας συμ­βι­βα­σμός με παρα­χώ­ρη­ση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των και συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του πλού­του στο Αιγαίο μπο­ρεί να μεγα­λώ­σει τους κιν­δύ­νους για την ειρή­νη και το μέλ­λον των λαών».

«Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει τη μη παρα­βί­α­ση των συνό­ρων και τον καθο­ρι­σμό των θαλάσ­σιων ζωνών σύμ­φω­να με τη διε­θνή σύμ­βα­ση για το δίκαιο της θάλασ­σας» υπο­γραμ­μί­ζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φέ­ρει ότι η Ελλά­δα μέσω της συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ «μετα­τρέ­πε­ται σε αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κό ορμη­τή­ριο πολέ­μων αλλά και σε στό­χο αντι­ποί­νων, όπως δηλώ­νουν Ρώσοι και Ιρα­νοί» και τονί­ζει οτι καμία ασφά­λεια δεν παρέ­χουν στο λαό η εδώ και χρό­νια συμ­με­το­χή Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών σε 15 απο­στο­λές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων.

Προ­σθέ­τει ότι «η ΝΔ συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή εμπλο­κής της Ελλά­δας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, αφού πριν ο ΣΥΡΙΖΑ την ανα­βάθ­μι­σε» και συνε­χί­ζει: «Η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη βλέ­πει αυτή την εμπλο­κή ως ευκαι­ρία για να αρπά­ξει κομ­μά­τι από τα προσ­δο­κώ­με­να κέρ­δη, από τη μοι­ρα­σιά της πίτας. Αντί­θε­τα οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας μας βγαί­νουν χαμέ­νοι πλη­ρώ­νο­ντας αδρά και ματώ­νο­ντας σήμε­ρα για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ και κυριο­λε­κτι­κά αύριο σε ένα ενδε­χό­με­νο γενι­κευ­μέ­νης όξυνσης».

Τονί­ζει την ανα­γκαιό­τη­τα ισχυ­ρο­ποί­η­σης της πάλης για ακύ­ρω­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας, κλεί­σι­μο των στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων και επι­στρο­φή όλων των στρα­τιω­τι­κών που υπη­ρε­τούν εκτός συνό­ρων. Επί­σης, είπε ότι «ύφε­ση στο Προ­σφυ­γι­κό δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει όσο μαί­νο­νται οι πόλε­μοι και όσο υφί­στα­νται η συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας και ο κανο­νι­σμός του Δουβλίνου».

Προ­σθέ­τει, μετα­ξύ άλλων, ότι «αντί η κυβέρ­νη­ση να λει­τουρ­γή­σει ανοι­χτές δομές φιλο­ξε­νί­ας στην ενδο­χώ­ρα, κατάλ­λη­λες και επαρ­κώς στε­λε­χω­μέ­νες με ευθύ­νη του κρά­τους και στό­χο την γρή­γο­ρη κατα­γρα­φή και οι πρό­σφυ­γες να πηγαί­νουν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, εντεί­νει τον εγκλω­βι­σμό και την καταστολή».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, ερω­τη­θείς για την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, εξέ­φρα­σε τον προ­βλη­μα­τι­σμό του «για το τι σχε­δια­σμούς μπο­ρεί να υπη­ρε­τεί η συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση που αντι­κει­με­νι­κά δίνει άλλο­θι σε νέα ναζι­στι­κά εγκλή­μα­τα». «Ενώ­νου­με τη φωνή μας με την πολι­τι­κή αγω­γή των θυμά­των της Χρυ­σής Αυγής και ζητά­με την κατα­δί­κη της ναζι­στι­κής-εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης» ανέ­φε­ρε, σημειώ­νο­ντας ότι “τα στοι­χεία της δίκης είναι συντριπτικά”.

Σε ερώ­τη­ση για τις εξε­λί­ξεις στο συν­δι­κα­λι­στι­κό χώρο, είπε ότι «η ηγε­σία της ΓΣΕΕ η οποία επι­διώ­κει να νομι­μο­ποι­ή­σει την παρου­σία εργο­δο­τών ως φυσι­κών προ­σώ­πων μέσα στα σωμα­τεία εξήγ­γει­λε ένα συνέ­δριο λίγων ωρών, σε άγνω­στο μέρος, που θα στή­σουν μια κάλ­πη, θα τη γεμι­σουν με ότι βρούν και θα λενε ότι εκλέ­χθη­καν. Θα φέρουν μεγά­λη ευθύ­νη όσοι από τη συν­δι­κα­λι­στι­κή και πολι­τι­κή ηγε­σία, πολύ περισ­σό­τε­ρο ο πρω­θυ­πουρ­γός, επι­λέ­ξουν με τη στά­ση τους να νομι­μο­ποι­ή­σουν αυτο το αίσχος». «Η μάχη για να γίνει πραγ­μα­τι­κό συνέ­δριο ‑και όχι καρ­να­βά­λι εργο­δο­τών και αντι­προ­σώ­πων-μαϊ­μού, όπως σχε­διά­ζουν- είναι μάχη για να μπο­ρεί το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα να παί­ζει τον ρόλο για τον οποίο υφί­στα­ται, διεκ­δι­κώ­ντας σύγ­χρο­νους όρους δου­λειάς, αμοι­βής και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα» πρόσθεσε.

Ανα­φο­ρι­κά με το πόσο “συγκι­νεί” το ΚΚΕ η συμπό­ρευ­ση Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, Αρι­στε­ράς και Πρά­σι­νων σε κάποιες χώρες της Ευρώ­πης, είπε, μετα­ξύ άλλων, «η πεί­ρα της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ νωπή και διδα­κτι­κή, για όσους προ­σβλέ­πουν σε συγκολ­λή­σεις σαν αυτές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο