Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά — Δήλωση βουλευτών του ΚΚΕ

Σε δήλω­σή τους οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γ. Μαρί­νος, Θ. Παφί­λης και Ν. Παπα­να­στά­σης μετά το τέλος της συνε­δρί­α­σης της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Εθνι­κής Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής, ανα­φέ­ρουν:

«Οι εξε­λί­ξεις στο Έβρο, γενι­κό­τε­ρα στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, είναι ανη­συ­χη­τι­κές και περι­κλεί­ουν σοβα­ρούς κιν­δύ­νους. Ο εφη­συ­χα­σμός που καλ­λιερ­γεί η κυβέρ­νη­ση είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Αυτό ισχύ­ει και για την τοπο­θέ­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, που σε συνέ­ντευ­ξή του υπο­στή­ρι­ξε πως “δεν συνέ­βη κάτι αξιο­ση­μεί­ω­το που να χρή­ζει τέτοιας συζήτησης”.

Η παρα­πλα­νη­τι­κή φρα­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση κυβέρ­νη­σης-ΣΥΡΙ­ΖΑ για τα γεγο­νό­τα στον Έβρο υπο­βαθ­μί­ζει το βασι­κό ζήτη­μα, που είναι η τουρ­κι­κή αμφι­σβή­τη­ση του Πρω­το­κόλ­λου του 1926 και της Συν­θή­κης της Λοζά­νης που καθό­ρι­σε τα σύνορα.

Οι εξε­λί­ξεις των προη­γού­με­νων ημε­ρών είναι μέρος ενός γενι­κό­τε­ρου σχε­δια­σμού που οδη­γεί σε κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής επιθετικότητας.

Αυτός, μετα­ξύ των άλλων, αφορά:

  • Τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Άμυ­νας της Τουρ­κί­ας Ακάρ για νομι­μο­ποί­η­ση και συνέ­χι­ση των υπερ­πτή­σε­ων στα ελλη­νι­κά νησιά, στο πλαί­σιο της λογι­κής των γκρί­ζων ζωνών.
  • Τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Τσα­βού­σο­γλου για την έντα­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών στα νησιά και πιθα­νώς στον Έβρο, στο πλαί­σιο των παζα­ριών ΕΕ-Τουρ­κί­ας για την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία για το προσφυγικό.
  • Την αξιο­ποί­η­ση της ανυ­πό­στα­της συμ­φω­νί­ας Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης και τη συμ­φω­νία Λιβύ­ης με την κρα­τι­κή Τουρ­κι­κή εται­ρεία πετρε­λαί­ου που φέρ­νει πιο κοντά τουρ­κι­κές έρευ­νες νότια της Κρήτης.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τονί­ζει ότι όσο βαθαί­νει η εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και ανοί­γει η βεντά­λια της συμ­με­το­χής της Ελλά­δας σε στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό και σε ενερ­γεια­κά, γεω­στρα­τη­γι­κά “παι­χνί­δια” με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισρα­ήλ, τόσο θα δια­σταυ­ρώ­νο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας και θα οξύ­νο­νται οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις. Η έντα­ση συνυ­πάρ­χει με σχέ­δια για τη συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαί­ου και περιο­χών της Αν. Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ παί­ζει βρώ­μι­κο και επι­κίν­δυ­νο ρόλο. Προ­χθές ο ΓΓ Στόλ­τμπεργκ στή­ρι­ξε τις Τουρ­κι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Λιβύη και την κυβέρ­νη­ση Σάρατζ. Η Τουρ­κία με τις πλά­τες του ΝΑΤΟ κάνει επί­δει­ξη ισχύος.

Η κυβέρ­νη­ση έχει ευθύ­νες, πανη­γύ­ρι­ζε άσκο­πα την προη­γού­με­νη περί­ο­δο, δεν έδω­σε καθα­ρή εικό­να από την πρώ­τη στιγ­μή για τις εξε­λί­ξεις στον Έβρο και υπο­βάθ­μι­σε την ουσία της τουρ­κι­κής παρέμβασης.

Τα γεγο­νό­τα απο­δει­κνύ­ουν ότι οι γεω­στρα­τη­γι­κές επι­διώ­ξεις της Τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης είναι βαθύ­τε­ρες, αφο­ρούν την ευρύ­τε­ρη περιο­χή και είναι αβά­σι­μες ανα­λύ­σεις που απο­δί­δουν απλοϊ­κά επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες στη “μνη­σι­κα­κία” του Ερντο­γάν ή παρου­σιά­ζουν την Ελλά­δα ως “πάρο­χο ασφάλειας”.

Επί της ουσί­ας οι σημε­ρι­νές εξε­λί­ξεις απο­δει­κνύ­ουν τη χρε­ω­κο­πία της πολι­τι­κής της εμπλο­κής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς που ακο­λου­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ και των προη­γού­με­νων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ επι­μέ­νει στις θέσεις του, που εκφρά­ζουν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και δίνουν ώθη­ση στην πάλη του λαού μας και στην κοι­νή πάλη των λαών.

-Καμιά αλλα­γή των συνό­ρων και καμία συμ­με­το­χή σε παζά­ρια για τη συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαίου

-Κλεί­σι­μο της βάσης της Σού­δας και των άλλων αμε­ρι­κα­νι­κών βάσεων.

-Ακύ­ρω­ση των κυβερ­νη­τι­κών απο­φά­σε­ων για συμ­με­το­χή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό και απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκοσυμμαχίες.

-Κατα­πο­λέ­μη­ση κάθε είδους εθνι­κι­στι­κών κραυ­γών και πολε­μι­κών τυχοδιωκτισμών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο