Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανθρωπιστική κρίση επιδιώκουν στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ

Νέες κυρώ­σεις σε βάρος του λαού της Βενε­ζου­έ­λας, έλα­βε την Παρα­σκευή η Ουά­σινγ­κτον. Μετα­ξύ των κυρώ­σε­ων που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση Τράμπ, είναι και η απα­γό­ρευ­ση αγο­ράς νέων ομο­λό­γων που εκδί­δει η κυβέρ­νη­ση ή η κρα­τι­κή πετρε­λαϊ­κή εται­ρεία PDVSA.

«Δεν θα μεί­νου­με αμέ­το­χοι απέ­να­ντι στην κατάρ­ρευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας», ισχυ­ρί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­σή του ο Λευ­κός Οίκος, εξη­γώ­ντας ότι τα νέα μέτρα μελε­τή­θη­καν έτσι ώστε «να στε­ρη­θεί η δικτα­το­ρία του Μαδού­ρο μια βασι­κή πηγή χρη­μα­το­δό­τη­σης». Επί της ουσί­ας, όμως το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο στρέ­φε­ται απευ­θεί­ας κατά του βενε­ζου­ε­λά­νι­κου λαού, καθώς έτσι κόβε­ται ένας ακό­μη τρό­πος χρη­μα­το­δό­τη­σης της κυβέρνησης.

Τον Ιού­νη, η αμε­ρι­κα­νι­κή τρά­πε­ζα Goldman Sachs είχε επι­κρι­θεί από την αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας επει­δή αγό­ρα­σε ομό­λο­γα της PDVSA, δίνο­ντας έτσι «οξυ­γό­νο» στην κυβέρ­νη­ση του Βενε­ζου­ε­λά­νου προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδούρο.

Παράλ­λη­λα, ο στρα­τη­γός Χ. Ρ. Μακ­μά­στερ, ο σύμ­βου­λος του Ντ. Τραμπ σε θέμα­τα εθνι­κής ασφά­λειας, δήλω­σε σήμε­ρα, ότι «Εξε­τά­ζου­με πάντα μια μεγά­λη γκά­μα επι­λο­γών. Κάθε από­φα­ση θα ληφθεί σε συνερ­γα­σία με τους εταί­ρους μας στην περιο­χή και δεν προ­βλέ­πε­ται καμία στρα­τιω­τι­κή δρά­ση στο εγγύς μέλλον».

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας Χόρ­χε Αρε­ά­σα, που βρί­σκε­ται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρ­κη, χαρα­κτή­ρι­σε τις νέες κυρώ­σεις «τη χει­ρό­τε­ρη επί­θε­ση» ενα­ντί­ον του λαού της χώρας και διε­ρω­τή­θη­κε αν στό­χος των ΗΠΑ είναι να προ­κα­λέ­σουν μια «ανθρω­πι­στι­κή κρίση».

«Ίσως οι ΗΠΑ προ­σπα­θούν να δημιουρ­γή­σουν μια ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στη χώρα μας. Τι θέλουν; Να λιμο­κτο­νή­σει ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας; Τι προ­σπα­θούν να κάνουν; (…) Τον 21ο αιώ­να όλα τα προ­βλή­μα­τα πρέ­πει να λύνο­νται με διά­λο­γο, με τη διπλω­μα­τία και όχι με απει­λές πολέ­μου ή με οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις», είπε ο Αρε­ά­σα μετά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον γενι­κό γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες. «Η Βενε­ζου­έ­λα είναι δημο­κρα­τία και θα υπε­ρα­σπι­στού­με τον εαυ­τό μας», τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι οι «απει­λές» και οι «υπο­τι­θέ­με­νες κυρώ­σεις» από τις ΗΠΑ ισο­δυ­να­μούν με «απο­λί­τι­στη πολιτική».

Όταν ρωτή­θη­κε αν η χώρα του θα προ­σεγ­γί­σει τη Ρωσία και την Κίνα για να αντι­σταθ­μί­σει τις επι­πτώ­σεις από τις νέες οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις, ο Αρε­ά­σα απά­ντη­σε καταφατικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο