Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανιστόρητη ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ Στρ. Σιμόπουλου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, για την ανι­στό­ρη­τη ανα­κοί­νω­ση του βου­λευ­τή της ΝΔ, Στρά­του Σιμό­που­λου για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αναφέρει:

«Ο βου­λευ­τής της ΝΔ, κ. Σιμό­που­λος, σε χτε­σι­νή του ανα­κοί­νω­ση υπο­στη­ρί­ζει ότι τάχα οι Γερ­μα­νοί ναζί κατα­κτη­τές της Θεσ­σα­λο­νί­κης εγκα­τέ­λει­ψαν την πόλη από μόνοι τους και αμα­χη­τί στις 30 Οκτω­βρί­ου 1944 και ότι μετά την απο­χώ­ρη­σή τους μπή­κε στην πόλη ο ΕΛΑΣ.

“Αν η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν συμ­βα­δί­ζει με τις επι­διώ­ξεις τους …τόσο το χει­ρό­τε­ρο για την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα”… αυτή η φρά­ση ται­ριά­ζει “γάντι” στην ανα­κοί­νω­ση του κ. Σιμό­που­λου. Ο βου­λευ­τής της ΝΔ και άλλοι πριν από αυτόν που παρα­χα­ράσ­σουν την Ιστο­ρία κάνουν πως δεν άκου­σαν ή δεν είδαν τα πάμπολ­λα ντο­κου­μέ­ντα για τις σκλη­ρές και αιμα­τη­ρές μάχες που έδω­σαν τμή­μα­τα του ΕΛΑΣ ενά­ντια στους ναζί κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους σε διά­φο­ρα σημεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης (Μονα­στη­ρί­ου, ΧΑΝΘ κ.ά.) για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης στις 30 Οκτώ­βρη 1944.

Οι δυνά­μεις του ΕΛΑΣ όχι απλά απε­λευ­θέ­ρω­σαν την Θεσ­σα­λο­νί­κη από τους Γερ­μα­νούς ναζί κατα­κτη­τές, αλλά επί­σης διέ­σω­σαν και σημα­ντι­κές υπο­δο­μές της πόλης, όπως το κεντρι­κό υδρα­γω­γείο, την Ηλε­κτρι­κή, εξα­σφα­λί­ζο­ντας την ηλε­κτρο­δό­τη­ση και την υδρο­δό­τη­ση της πόλης. Ιστο­ρι­κή μαρ­τυ­ρία, άλλω­στε, για τις απώ­λειες των ηρω­ι­κών ανταρ­τών του ΕΛΑΣ στην μάχη του Ωραιο­κά­στρου, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης, απο­τε­λούν οι τάφοι στα νεκρο­τα­φεία της Νέας Σάντας, λίγα χιλιό­με­τρα από το χώρο των μαχών, όπου όλοι ανα­γρά­φουν σαν ημε­ρο­μη­νία θανά­του τις 30 Οκτώ­βρη 1944. Εκεί­νη τη μέρα ο ΕΛΑΣ όχι απλά είναι κυρί­αρ­χος της πόλης με το λαό στο πλάι του, αλλά τμή­μα­τά του κατα­διώ­κουν τους Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές μέχρι τα γιου­γκο­σλα­βι­κά σύνο­ρα, προ­κα­λώ­ντας τους σοβα­ρές απώλειες.

Αυτή είναι η ιστο­ρι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, των οποί­ων κύριος εμπνευ­στής, οργα­νω­τής και αιμο­δό­της ήταν το ΚΚΕ. Ας ανα­λο­γι­στούν όλοι αυτοί που θέλουν να γυρί­σουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα “ανά­πο­δα” τι κάναν οι πολι­τι­κοί τους πρό­γο­νοι κατά τη διάρ­κεια της Κατο­χής. Οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θού­σαν να σπεί­ρουν στο λαό την ηττο­πά­θεια και τη “φρο­νι­μά­δα”, παρου­σιά­ζο­ντας τις χιτλε­ρι­κές στρα­τιές αήτ­τη­τες. Γι’ αυτό άλλοι από αυτούς φύγαν στο εξω­τε­ρι­κό μακριά από τα δει­νά και την αντί­στα­ση του λαού και κάποιοι άλλοι συνερ­γά­στη­καν με τους ναζί κατακτητές.

Την Κυρια­κή 10 Νοέμ­βρη στις 11.30 καλού­με το λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης ιδιαί­τε­ρα τις νέες γενιές να μάθει την αλή­θεια μέσα από πλή­θος ιστο­ρι­κών ντο­κου­μέ­ντων συμ­με­τέ­χο­ντας μαζι­κά στην εκδή­λω­ση της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ στην αίθου­σα τελε­τών του ΑΠΘ για τα 75 χρό­νια από την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης, από τον ΕΛΑΣ, με ομι­λή­τρια την Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο