Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 18 ετών

Σήμε­ρα ανοί­γει η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού για την τρί­τη, ανα­μνη­στι­κή δόση του εμβο­λί­ου κατά της covid-19 για τα άτο­μα άνω των 18 ετών. Προ­ϋ­πό­θε­ση για την χορή­γη­ση τρί­της δόσης, να έχουν περά­σει έξι μήνες από την δεύ­τε­ρη δόση του εμβο­λια­σμού τους με τα εμβό­λια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημε­ρο­μη­νία εμβο­λια­σμού τους με το μονο­δο­σι­κό εμβό­λιο της Johnson & Johnson.

Η τρί­τη δόση εμβο­λί­ου για πολί­τες που εμβο­λιά­στη­καν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνε­ται με το mRNA εμβό­λιο της Pfizer και για τους πολί­τες που εμβο­λιά­στη­καν με το εμβό­λιο της Johnson & Johnson η ανα­μνη­στι­κή δόση θα γίνε­ται είτε με το εμβό­λιο Johnson & Johnson, ή το εμβό­λιο της Pfizer.

Τις επό­με­νες ημέ­ρες η επα­να­λη­πτι­κή δόση θα μπο­ρεί να γίνε­ται και με το mRNA εμβό­λιο της Moderna.

Οι πολί­τες που πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια για τρί­τη δόση θα λαμ­βά­νουν υπεν­θυ­μι­στι­κό SMS ότι μπο­ρούν να κλεί­σουν το ραντε­βού τους.

Μέχρι σήμε­ρα έχουν εμβο­λια­στεί περί­που 400.000 πολί­τες με την τρί­τη δόση κατά της Covid , καθώς η χορή­γη­σή της ξεκί­νη­σε μέσα Σεπτεμ­βρί­ου σε ομά­δες όπως οι ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νοι και ακο­λού­θη­σαν άτο­μα που δια­βιούν σε δομές, άτο­μα ηλι­κί­ας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες από την τρί­τη δόση είναι παρό­μοιες ή και ηπιό­τε­ρες σε σύγκρι­ση με τις ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες από τη δεύ­τε­ρη δόση.

Η ανα­γκαιό­τη­τα, της τρί­της δόσης υπα­γο­ρεύ­ε­ται από τη βαθ­μιαία μεί­ω­ση των αντι­σω­μά­των της χυμι­κής ανο­σί­ας, αλλά και την λοι­μο­γό­νο δρά­ση και τη μετα­δο­τι­κό­τη­τα των μεταλ­λά­ξε­ων του ιού. Η τρί­τη δόση χορη­γεί­ται για ενί­σχυ­ση και μακρό­τε­ρη διάρ­κεια προστασίας. ​Σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς άτο­μα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο να μολυν­θούν με τον ιό και 20 φορές μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο νόση­σης σε σχέ­ση με τα άτο­μα που πήραν δύο δόσεις.

 

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο