Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς — Πορεία των εμβολιασμών

Ανοί­γει στις 30 Σεπτεμ­βρί­ου η πλατ­φόρ­μα για την χορή­γη­ση τρί­της δόσης εμβο­λί­ου κατά της covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειο­νο­μι­κούς. Την επό­με­νη εβδο­μά­δα θα ανοί­ξει η πλατ­φόρ­μα για τα άτο­μα που δια­μέ­νουν στις Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλι­κιω­μέ­νων, ανέ­φε­ρε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, κατά την ενη­μέ­ρω­ση για το Εθνι­κό Σχέ­διο εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης για τη νόσο COVID-19.

Η τρί­τη δόση θα χορη­γεί­ται αφού περά­σουν 6 μήνες από τον εμβο­λια­σμό τους με δεύ­τε­ρη δόση.

Από τις 14 Σεπτεμ­βρί­ου που άνοι­ξε η πλατ­φόρ­μα για την τρί­τη δόση στους ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νους μέχρι σήμε­ρα έχουν γίνει 13.175 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμι­στο­κλέ­ους ξεκα­θά­ρι­σε ότι η ανα­μνη­στι­κή δόση δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κή και πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νος θεω­ρεί­ται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβο­λί­ων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μοσο­δο­σι­κό της Johnson & Johnson. Η ανα­μνη­στι­κή δόση, είπε, απο­τε­λεί ισχυ­ρή σύστα­ση για να αυξη­θεί περισ­σό­τε­ρο η προστασία.

Προ­σέ­θε­σε ότι η λίστα των δικαιού­χων για τρί­τη δόση, μόλις παρέρ­χε­ται 6μηνο από την ημε­ρο­μη­νία της δεύ­τε­ρης δόσης, θα ανα­νε­ώ­νε­ται σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, έτσι ώστε οι δικαιού­χοι να μπο­ρούν να κλεί­νουν ραντε­βού για την τρί­τη δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπε­ρά­στη­καν σήμε­ρα οι 11.900.000 εμβο­λια­σμοί. Με του­λά­χι­στον μία δόση έχει εμβο­λια­στεί το 60,6% του γενι­κού πλη­θυ­σμού και 70% του ενή­λι­κου πληθυσμού.

Περισ­σό­τε­ροι από 90.000 πολί­τες έχουν κλεί­σει ραντε­βού τις τελευ­ταί­ες 7 ημέ­ρες για εμβο­λια­σμό με την πρώ­τη δόση, με την συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των ραντε­βού να κλεί­νε­ται από νεα­ρές ηλικίες.

Στοι­χεία για τους εμβο­λια­σμούς στις νεα­ρές ηλικίες

–Στην ηλι­κια­κή ομά­δα 35–39, το 59,8% έχει ήδη εμβο­λια­στεί και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 60,4%.

–Στην ηλι­κια­κή ομά­δα 30–34, έχει ήδη εμβο­λια­στεί το 59,3% και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 60%.

–Στην ηλι­κια­κή ομά­δα 25–29, το 58,8% έχει ήδη εμβο­λια­στεί και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 59,7%.

–Στην ηλι­κια­κή ομά­δα 18–24, το 50,2% έχει ήδη εμβο­λια­στεί και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 51,3%.

–Στην ηλι­κια­κή ομά­δα 15–17, το 28,7% έχει ήδη εμβο­λια­στεί και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 30%. Έχουν ήδη εμβο­λια­στεί 98.000 παι­διά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

–Και στην ηλι­κια­κή ομά­δα 12–14, έχει ήδη εμβο­λια­στεί το 15,7% και αν υπο­λο­γί­σου­με και τα ραντε­βού ανέρ­χε­ται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβο­λια­στεί 56.000 παι­διά από αυτή την ηλι­κια­κή ομάδα.

Τέλος, στο πρό­γραμ­μα κατ’ οίκον εμβο­λια­σμού έχουν κάνει αίτη­ση μέχρι στιγ­μής 10.500 πολί­τες και έχει γίνει ο εμβο­λια­σμός σε 8.500 πολίτες.

Μ. Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Το πρά­σι­νο φως για την τρί­τη δόση του εμβο­λί­ου κατά του κορο­νοϊ­ού έδω­σε η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών στους άνω των 60 ετών αλλά και στους υγειο­νο­μι­κούς. Αυτό είπε από­ψε στην καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση η πρό­ε­δρός της, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου η οποία έκα­νε ξεκά­θα­ρο ότι η σύστα­ση πλέ­ον είναι να εμβο­λια­στούν με τρί­τη δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι υγειο­νο­μι­κοί. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη έχει ξεκι­νή­σει ο εμβο­λια­σμός με τρί­τη δόση των ανοσοκατασταλμένων.

«Τα άτο­μα που παίρ­νουν σει­ρά είναι τα άτο­μα σε μεγά­λες ηλι­κί­ες, που ζουν σε δομές φρο­ντί­δας αλλά και τα άτο­μα άνω των 60 ετών. Ομά­δες για τις οποί­ες ο κίν­δυ­νος από την μόλυν­ση, όπως προ­κύ­πτει και από τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να είναι σημα­ντι­κός εάν δεν έχουν κάνει την τρί­τη δόση», είπε και ανα­φέρ­θη­κε σε δεδο­μέ­να από μελέ­τες που δεί­χνουν ότι στις ηλι­κί­ες 60 έως 79 ετών ακό­μα το ποσο­στό όσων νοση­λεύ­ο­νται στις ΜΕΘ είναι στο 59,2% και όσων χάνουν τη ζωή τους στο 48%.

«Η χημι­κή και κυτ­τα­ρι­κή ανο­σία έχου­με δει ότι εκπί­πτουν με το χρό­νο και γι’ αυτό χρειά­ζε­ται μία ενι­σχυ­τι­κή τρί­τη δόση» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η κυρία Θεο­δω­ρί­δου. Μιλώ­ντας για τους υγειο­νο­μι­κούς είπε ότι έχουν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο και λόγω της μετάλ­λα­ξης Δέλ­τα, καθώς μπο­ρεί να μολυν­θούν, να έχουν ελά­χι­στα συμ­πτώ­μα­τα ή να είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί αλλά να εξα­κο­λου­θούν να μετα­δί­δουν τον ιό στο εργα­σια­κό ή στο οικο­γε­νεια­κό τους περι­βάλ­λον. Γι’ αυτό κρί­νε­ται απα­ραί­τη­το να κάνουν κι αυτοί την τρί­τη δόση, τόνισε.

Όπως πρό­σθε­σε, η χρο­νι­κή περί­ο­δος που μπο­ρεί να συμ­βεί αυτό είναι 6 με 8 μήνες μετά την χορή­γη­ση της δεύ­τε­ρης δόσης.

Η κυρία Θεο­δω­ρί­δου εξή­γη­σε ότι οι μήνες που ακο­λου­θούν θα είναι κρί­σι­μοι για την πορεία της παν­δη­μί­ας, τονί­ζο­ντας ότι κάθε χώρα χαράσ­σει τη δική της γραμ­μή ακο­λου­θώ­ντας και τις οδη­γί­ες των διε­θνών οργα­νι­σμών. Ωστό­σο, εξή­γη­σε πως «αλλά είναι τα δεδο­μέ­να αυτήν τη στιγ­μή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».

Όταν ρωτή­θη­κε από το Αθη­ναϊ­κό και Μακε­δο­νι­κά Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων σχε­τι­κά με το εάν είχα­με φτά­σει σε ένα ποσο­στό 80% με 85% στον εμβο­λια­σμό αν θα μπο­ρού­σα­με να απο­φύ­γου­με την τρί­τη δόση, είπε ότι αυτό δεν θα μπο­ρού­σε να είχε γίνει καθώς η φθο­ρά των αντι­σω­μά­των είναι δεδο­μέ­νη με το χρόνο.

Στη συνέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε στα πρώ­τα ενθαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία από το Ισρα­ήλ, όπου φαί­νε­ται ότι η χορή­γη­ση της 3ης δόσης δεί­χνει να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή καθώς τα μισά άτο­μα που έλα­βαν την 3η δόση υπερ­δι­πλα­σί­α­σαν τον τίτλο αντι­σω­μά­των που είχαν.

«Ίσως η τρί­τη δόση να απο­τε­λεί και την τελευ­ταία δόση είπε η κυρία Θεο­δω­ρί­δου στο συνο­λι­κό εμβο­λια­σμό κατά του κορο­νοιού» κατέ­λη­ξε η κυρία Θεο­δω­ρί­δου. Ερω­τη­θεί­σα για το αν θα έπρε­πε να περι­μέ­νου­με την επί­ση­μη σύστα­ση του ΕMA, του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων, για να συστή­σου­με την τρί­τη δόση στους άνω των 60, η κυρία Θεο­δω­ρί­δου άφη­σε να εννοη­θεί ότι κάθε χώρα χαρά­ζει την δική της γραμ­μή. «Θα θέλα­με να είναι πιο έγκαι­ρη η από­φα­ση του ΕΜΑ» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, επι­ση­μαί­νο­ντας πως τώρα στό­χος μας είναι να προ­στα­τέ­ψου­με τον πλη­θυ­σμό και να προ­λά­βου­με ενδε­χο­μέ­νως πιο άσχη­μες κατα­στά­σεις στο μέλλον.

Τέλος, η κυρία Θεο­δω­ρί­δου εξή­γη­σε ότι οι βασι­κοί λόγοι που η επι­τρο­πή ειση­γή­θη­κε την τρί­τη δόση είναι η μεί­ω­ση των αντι­σω­μά­των σε συν­δυα­σμό με την εμφά­νι­ση των μεταλ­λά­ξε­ων του ιού που γέν­νη­σαν αυτόν τον έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό για τη χορή­γη­ση της τρί­της δόσης.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο