Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ανοίγει ο δρόμος» για να ζητήσει ο Λιγνάδης την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης

Απορ­ρι­πτι­κή της έφε­σης κατά του βου­λεύ­μα­τος που έκρι­νε ότι στον Δημή­τρη Λιγνά­δη δεν μπο­ρεί να επι­βλη­θεί νέο ένταλ­μα προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης για τις δύο υπο­θέ­σεις βια­σμού για τις οποί­ες απο­λο­γή­θη­κε το περα­σμέ­νο Ιού­λιο, είναι η από­φα­ση του αρμό­διου δικα­στι­κού οργάνου.

Το Συμ­βού­λιο απο­φάν­θη­κε ότι σε βάρος του ήδη προ­φυ­λα­κι­σμέ­νου καλ­λι­τέ­χνη δεν μπο­ρεί να επι­βλη­θεί προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση για τις δύο νεώ­τε­ρες υπο­θέ­σεις βια­σμού που τον βαρύ­νουν. Έτσι ανοί­γει ο δρό­μος, ώστε το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα να υπο­βλη­θεί η πρό­τα­ση του εισαγ­γε­λέα προς το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών, που θα απο­φαν­θεί για το θέμα της παρα­πο­μπής σε δίκη του καλ­λι­τέ­χνη, ο οποί­ος βαρύ­νε­ται για τέσ­σε­ρις υπο­θέ­σεις βιασμού.

Ο Δημή­τρης Λιγνά­δης κλή­θη­κε τον Ιού­λιο σε απο­λο­γία για δύο νέες κατη­γο­ρί­ες βια­σμού, οι οποί­ες καταγ­γέλ­θη­καν αφού είχε κρι­θεί προ­φυ­λα­κι­στέ­ος για τις δύο πρώ­τες καταγ­γε­λί­ες που είχαν γίνει σε βάρος του. Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της απο­λο­γί­ας, είχε προ­κύ­ψει δια­φω­νία ως προς το αν θα έπρε­πε να επι­βλη­θεί νέα προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση, όπως ζητού­σε ο εισαγ­γε­λέ­ας, ή αν δεν χωρού­σε νέο ένταλ­μα επί της ίδιας υπό­θε­σης όπως έκρι­νε η ανα­κρί­τρια. Η δια­φω­νία είχε κρι­θεί από το αρμό­διο δικα­στι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­δέ­χθη­κε το σκε­πτι­κό της δικα­στι­κής λει­τουρ­γού ότι δεν επι­τρέ­πε­ται η έκδο­ση νέου εντάλ­μα­τος προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης στον ήδη προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νο για την αυτή υπόθεση.

Κατά του βου­λεύ­μα­τος αυτού, ασκή­θη­κε από την εισαγ­γε­λία Εφε­τών έφε­ση που τώρα απορ­ρί­φθη­κε, με σκε­πτι­κό ανά­λο­γο με εκεί­νο της ανα­κρί­τριας και του δικα­στι­κού συμβουλίου.

Η από­φα­ση για το θέμα ήταν κρί­σι­μη για τον κατη­γο­ρού­με­νο, καθώς αν του είχε επι­βλη­θεί νέα κρά­τη­ση, θα “ανέ­βαι­νε” το όριο της προ­σω­ρι­νής του κρά­τη­σης από τους 18 στους 24 μήνες.

Πλέ­ον, φαί­νε­ται να ανοί­γει και ο δρό­μος και για να αιτη­θεί ο καλ­λι­τέ­χνης την αντι­κα­τά­στα­ση της προ­σω­ρι­νής του κρά­τη­σης στο Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών, κάτι που είχε ανα­φέ­ρει πως μελε­τά για τον παρό­ντα μήνα ο συνή­γο­ρός του, Αλέ­ξης Κούγιας.

 

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο