Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανοίγουν Μουσεία, θερινά σινεμά, συναυλίες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί — Δείτε τις ημερομηνίες

Ανοί­γουν την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα τα σχο­λεία, τα φρο­ντι­στή­ρια και τα δικα­στή­ρια, όπως ανα­κοί­νω­σε στο πλαί­σιο της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος έδω­σε το χρο­νο­διά­γραμ­μα των επό­με­νων δρα­στη­ριο­τή­των που ανοίγουν:

– Στις 14 Μαΐ­ου τα Μουσεία

– Στις 21 Μαΐ­ου τα θερι­νά σινεμά

– Στις 28 Μαΐ­ου τα ζωντα­νά θεά­μα­τα μόνον με καθήμενους

– Επί­σης στις 17 Μαΐ­ου ανοί­γουν τα ωδεία.

Σημειώ­νε­ται ότι για όλες τις παρα­πά­νω δρα­στη­ριό­τη­τες, θα ισχύ­ουν μέτρα προ­στα­σί­ας, όπως η υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας, η θερ­μο­μέ­τρη­ση των επι­σκε­πτών κατά την είσο­δό τους, ο περιο­ρι­σμέ­νος αριθ­μός ατό­μων που θα μπο­ρεί να βρί­σκε­ται στους συγκε­κρι­μέ­νους χώρους, αλλά και η τήρη­ση απο­στά­σε­ων ασφαλείας.

Σε ό,τι αφο­ρά τους εργα­ζό­με­νους στους χώρους του πολι­τι­σμού ανα­μέ­νε­ται να ισχύ­ουν όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας κατά της Covid όπως η χρή­ση μάσκας και η διε­νέρ­γεια self-tests.

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

«Δεν έχου­με δει ακό­μα τις επι­πτώ­σεις στο επι­δη­μιο­λο­γι­κό φορ­τίο που προ­κύ­πτουν από την κινη­τι­κό­τη­τα το Πάσχα», τόνι­σε η Καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Κύριο μέλη­μά μας η προ­στα­σία των ανθρώ­πι­νων ζωών», τόνι­σε και πρό­σθε­σε: «Οι βρε­φο­νη­πια­κοί και παι­δι­κοί σταθ­μοί ανοί­γουν τελι­κά στις 17 Μαΐου».

«Η από­φα­ση αυτή βασί­στη­κε στην επι­φύ­λα­ξή μας να ανοί­ξουν όλες οι βαθ­μί­δες μαζί κι έτσι περιο­ρι­στή­κα­με αρχι­κά στο να ξεκι­νή­σει αρχι­κά η υπο­χρε­ω­τι­κή εκπαί­δευ­ση. Επί­σης να μην ξεχνά­με ότι βρέ­φη και παι­διά κάτω των 4 ετών δεν φορά­νε μάσκα», τόνισε.

Παραμένει το SMS στο λιανεμπόριο

Η καθη­γή­τρια πρό­σθε­σε ότι το SMS για τα ψώνια στο λια­νι­κό εμπό­ριο θα παρα­μεί­νει, καθώς ‑όπως είπε- «θα βοη­θή­σει την κατάσταση».

«Είμα­στε ανή­συ­χοι διό­τι βρι­σκό­μα­στε σε μια μετα­βα­τι­κή περί­ο­δο, ο ιός είναι εδώ και κυκλο­φο­ρεί ανά­με­σα μας, δεν πρέ­πει να δώσου­με μήνυ­μα χαλά­ρω­σης», επισήμανε.

«Μην ξεχνά­με να φορά­με σωστά τη μάσκα μας, να απο­φεύ­γου­με τον συγ­χρω­τι­σμό και να πάμε να εμβο­λια­στού­με», σημεί­ω­σε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «όσοι δεν εμβο­λιά­ζο­νται, βάζουν σε άσκο­πο κίν­δυ­νο τους οικεί­ους τους».

Παράλληλα, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

-Από 8 Μαΐ­ου, μειώ­νε­ται το ποσο­στό εμβα­δού ανά πελά­τη που αντι­στοι­χεί σε κατα­στή­μα­τα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

-Από 8 Μαΐ­ου, επα­να­λει­τουρ­γούν οργα­νω­μέ­νες παραλίες

-Από 10 Μαΐ­ου, επα­να­λει­τουρ­γούν τα διοι­κη­τι­κά δικα­στή­ρια, καθώς και ορι­σμέ­νες δια­δι­κα­σί­ες σε πολι­τι­κά και ποι­νι­κά δικα­στή­ρια, με βάση εξει­δί­κευ­ση που θα ακολουθήσει.

-Από 15 Μαΐ­ου ανοί­γουν του­ρι­σμός και υπερ­το­πι­κές μετα­κι­νή­σεις. Για την ίδια μέρα υπάρ­χει και η σκέ­ψη για κατάρ­γη­ση του SMS με βάση και την επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικόνα.

-Από 17 Μαΐ­ου, επα­νεκ­κι­νούν οι πρα­κτι­κές, οι κλι­νι­κές και οι εργα­στη­ρια­κές ασκή­σεις σε ΙΕΚ και κολέ­για, ενώ επι­τρέ­πε­ται η δια ζώσης επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων δεύ­τε­ρης ευκαιρίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο