Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανοχύρωτη η Κρήτη στο έλεος της κακοκαιρίας ‑Εικόνες καταστροφής — Ενας νεκρός, μία αγνοούμενη (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ανυ­πε­ρά­σπι­στη στο έλε­ος της κακο­και­ρί­ας βρέ­θη­κε η Κρή­τη. Για ακό­μη μια φορά, οι δια­βε­βαιώ­σεις περί «ετοι­μό­τη­τας» του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού έμει­ναν μόνο λόγια, αφού δεν υπάρ­χει αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση και σχε­δια­σμός για την προ­στα­σία του λαού από τα και­ρι­κά φαινόμενα.

Ένας 50χρονος έχα­σε τη ζωή του και μία γυναί­κα συνε­χί­ζει να αγνο­εί­ται. Ο 50χρονος άνδρας που βρή­κε τον θάνα­το στην Αγία Πελα­γία, στο Ηρά­κλειο, βρι­σκό­ταν στο αυτο­κί­νη­τό του και κατευ­θυ­νό­ταν στο εξο­χι­κό του. Μαζί του είχε μια γυναί­κα που θα καθά­ρι­ζε το σπί­τι του. Τα ορμη­τι­κά νερά παρέ­συ­ραν το αυτο­κί­νη­το. Η σορός του βρέ­θη­κε στη θάλασ­σα. Η γυναί­κα συνε­χί­ζει να αγνοείται.

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας, οι δύτες και τα σωστι­κά συνερ­γεία θα συνε­χί­σουν τις έρευ­νες στη θάλασ­σα και σε άλλα σημεία.

«Η σύζυ­γός μου είχε έρθει το πρωί εδώ με τον άνδρα που βρέ­θη­κε νεκρός για κάποιες εργα­σί­ες. Ο άτυ­χος άνδρας με πήρε τηλέ­φω­νο και μου είπε ότι λόγω των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων θα ανα­γκα­στούν να φύγουν. Ξαφ­νι­κά με πήρε μετά από δύο λεπτά και μου είπε ότι έχουν μπει μέσα στο αυτο­κί­νη­το αλλά δεν πατά­ει καλά στον δρό­μο και να καλέ­σω βοή­θεια μέσω του 112, για­τί δεν είχαν καλό σήμα», λέει ο σύζυ­γός της αγνοούμενης.

Σώες απε­γκλω­βί­στη­καν δύο γυναί­κες στην περιο­χή της Λυγα­ριάς. Ακό­μη, σε ασφα­λές σημείο μετα­φέρ­θη­καν από πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις 30 άτο­μα σε περιο­χές των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των Ηρα­κλεί­ου και Λασι­θί­ου, εκ των οποί­ων 9 από τον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο της Σητεί­ας μετα­ξύ τους και 2 παι­διά. Οι κατα­στρο­φές ανυπολόγιστες.

Αυτή την ώρα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να πλήτ­τουν την Κάσο και την Κάρ­πα­θο. Ήδη οι κάτοι­κοι της Κάσου και της Καρ­πά­θου, από τις 6 το από­γευ­μα, έχουν λάβει μήνυ­μα από το 112 για τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να που θα πλή­ξουν την περιο­χή τους καθώς η κακο­και­ρία κινεί­ται ανα­το­λι­κά. Ακο­λού­θη­σε στη συνέ­χεια μήνυ­μα για Ρόδο, Χάλ­κη και Καστελόριζο.

Στην Αγία Πελα­γία και τη Λυγα­ριά, οι εικό­νες που κατα­γρά­φο­νται είναι αυτές της από­λυ­της κατα­στρο­φής, με αυτο­κί­νη­τα να έχουν παρα­συρ­θεί και δρό­μοι να έχουν μετα­τρα­πεί σε ποτά­μια. Σε λίμνες, ακό­μη και κεντρι­κά σημεία του Ηρα­κλεί­ου. Σε δεκά­δες δρό­μους της πόλης του Ηρα­κλεί­ου επι­κρά­τη­σε κυκλο­φο­ρια­κό κομ­φού­ζιο ενώ έκλει­σε προ­σω­ρι­νά και η παρα­λια­κή λεωφόρος.

Κατο­λι­σθή­σεις και δυσκο­λί­ες στη μετα­κί­νη­ση των οχη­μά­των παρα­τη­ρή­θη­καν στο Βόρειο Οδι­κό Άξονα.

Εκτός από το Ηρά­κλειο, βιβλι­κή είναι η κατα­στρο­φή στη Σητεία του νομού Λασι­θί­ου, από τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να που χτύ­πη­σαν την Κρήτη.

Εκα­το­ντά­δες σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις πλημ­μύ­ρι­σαν. Κατα­στή­μα­τα κατα­στρά­φη­καν ολο­σχε­ρώς. Πολ­λά αυτο­κί­νη­τα παρα­σύρ­θη­καν από τα ορμη­τι­κά νερά και βρέ­θη­καν στο λιμά­νι και στη θάλασ­σα. Άνθρω­ποι κιν­δύ­νευ­σαν, οι κόποι μιας ζωής χάθη­καν στα λασπό­νε­ρα. Το ρεύ­μα έχει κοπεί εδώ και ώρες λόγω πλημ­μύ­ρας στον υπο­σταθ­μό της ΔΕΗ στη Σητεία.

Η Πυρο­σβε­στι­κή απε­γκλώ­βι­σε 8 του­ρί­στες και έναν φύλα­κα από το Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο της Σητεί­ας. Ευτυ­χώς, είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι πυρο­σβέ­στες δέχθη­καν δεκά­δες κλή­σεις για απά­ντλη­ση υδά­των, ενώ σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις χρειά­στη­κε η παρέμ­βα­σή τους για να μετα­φερ­θούν σε ασφα­λές μέρος ανή­μπο­ροι και ηλικιωμένοι.

Η κατά­στα­ση που δημιουρ­γή­θη­κε ήταν ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νη και από τύχη δεν θρη­νή­σα­με θύμα­τα όπως στο Ηράκλειο.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο