Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντί για την άκρως αναγκαία επίταξη χρυσώνει τους κλινικάρχες

Σε εφαρ­μο­γή του νέου «δώρου» που δια­σφά­λι­σε προς τους κλι­νι­κάρ­χες προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση, καθώς δημο­σιεύ­τη­κε σε ΦΕΚ (27/3/2020, αρ. 1076) η από­φα­ση των υπουρ­γεί­ων Υγεί­ας και Οικο­νο­μι­κών για την έκτα­κτη οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, με ποσό 25 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ «για την ανα­γκα­στι­κή διά­θε­ση κλι­νών ιδιω­τι­κών θερα­πευ­τη­ρί­ων και κλι­νι­κών και κλι­νών ΜΕΘ».

(στο ποσό αυτό δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η απο­ζη­μί­ω­ση που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τα δια­γνω­στι­κά τεστ για τον κορο­νο­ϊό που γίνο­νται ανε­ξέ­λεγ­κτα από ιδιω­τι­κά κέντρα, με μόνο κρι­τή­ριο την τσέ­πη του καθενός).

Η ανα­φε­ρό­με­νη στην από­φα­ση… «ανα­γκα­στι­κή διά­θε­ση» καμία σχέ­ση δεν έχει βέβαια με την ανα­γκαία πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας στην οποία δεν προ­χω­ρά η κυβέρνηση.

Ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά στις κλί­νες ΜΕΘ, αντί να επι­τά­ξει και τα 350 ιδιω­τι­κά κρε­βά­τια ΜΕΘ, η κυβέρ­νη­ση – σε συνέ­χεια αντί­στοι­χων προη­γού­με­νων συμ­φω­νιών της ίδιας και της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης για την επο­χι­κή γρί­πη — «μισθώ­νει» μερι­κές δεκά­δες επι­πλέ­ον ιδιω­τι­κές κλί­νες με το αζη­μί­ω­το για τα μεγα­θή­ρια της ιδιω­τι­κής υγεί­ας. Με βάση την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία κυβέρ­νη­σης – κλι­νι­καρ­χών, για κάθε νοση­λεία κρού­σμα­τος κορο­νοϊ­ού σε κρε­βά­τι ΜΕΘ σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή, η απο­ζη­μί­ω­ση θα ανέρ­χε­ται σε 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που δίνο­νταν μέχρι σήμε­ρα! Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η κυβέρ­νη­ση με διά­φο­ρες υπεκ­φυ­γές επι­χεί­ρη­σε να δικαιο­λο­γή­σει το διπλα­σια­σμό του εν λόγω ποσού μιλώ­ντας για… «πρό­βλε­ψη για επι­πλέ­ον μισθο­λο­γι­κό κόστος», όταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η μόνη «πρό­βλε­ψη» είναι το πώς θα βάλουν περισ­σό­τε­ρα στην τσέ­πη οι κλι­νι­κάρ­χες, οι οποί­οι παρα­πο­νιού­νται για την… «τερά­στια ζημιά που έχουν υπο­στεί» (σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Κλινικών).

Την ίδια αγω­νία για την πτώ­ση του τζί­ρου των κλι­νι­καρ­χών μοι­ρά­ζε­ται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η «αντι­πρό­τα­σή» του είναι ότι η αύξη­ση στην απο­ζη­μί­ω­σή τους θα πρέ­πει να είναι «μόνο» 20–25%, όπως και ότι… θα πρέ­πει να γίνει δίκαιη μοι­ρα­σιά σε όλους!

15 εκατομμύρια ευρώ για τη διάθεση ξενοδοχείων

Στο μετα­ξύ, στην ίδια υπουρ­γι­κή από­φα­ση προ­βλέ­πε­ται επί­σης η διά­θε­ση ποσού 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ «για την ανα­γκα­στι­κή διά­θε­ση ξενο­δο­χεί­ων και ιδιω­τι­κών χώρων παρο­χής υπη­ρε­σιών στέ­γα­σης», από αντί­στοι­χη έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Και εδώ, βέβαια, δεν δίνο­νται από την κυβέρ­νη­ση ανα­λυ­τι­κά στοι­χεία για τους όρους με τους οποί­ους θα δοθεί αυτή η έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση στους ξενο­δό­χους, ούτε υπάρ­χει καμία δέσμευ­ση για την δια­σφά­λι­ση όλων των απα­ραί­τη­των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων προ­στα­σί­ας για τον κόσμο που θα στε­γα­στεί εκεί και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η καταγ­γε­λία του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού – Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής για την συμ­φω­νία της κυβέρ­νη­σης με την ιδιο­κτή­τρια εται­ρεία του ξενο­δο­χεί­ου «Στάν­λεϊ»: Οι εργα­ζό­με­νοί του καλού­νται να δου­λέ­ψουν σε ένα ξενο­δο­χείο όπου πλέ­ον φιλο­ξε­νού­νται αρκε­τοί φορείς της νόσου που επέ­στρε­ψαν από άλλες χώρες και άνθρω­ποι που ήρθαν σε επα­φή μαζί τους, άνθρω­ποι δηλα­δή που χρειά­ζο­νται υπη­ρε­σί­ες ιατρι­κής φρο­ντί­δας και παρα­κο­λού­θη­σης, ειδι­κά μέτρα υγιει­νής και φρο­ντί­δας, εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό, για­τρούς και νοση­λευ­τές, μέτρα που δεν λαμ­βά­νει η κυβέρνηση…

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο