Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντεπίθεση η απάντηση στην αντιλαϊκή κλιμάκωση της κυβέρνησης ΝΔ

«Δεν ήρθα­με να γκρε­μί­σου­με, αλλά να χτί­σου­με πάνω σ’ αυτά που παρα­λαμ­βά­νου­με από τον ΣΥΡΙΖΑ». Η παρα­πά­νω ατά­κα ήταν ίσως η πολυ­φο­ρε­μέ­νη από τους νέους υπουρ­γούς της ΝΔ τη βδο­μά­δα που μας πέρα­σε, δεί­χνο­ντας όχι απλά ότι η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση θα συνε­χί­σει στον ίδιο δρό­μο, αλλά την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά της να κλι­μα­κώ­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και μάλι­στα με στρω­μέ­νο το έδα­φος από τους προ­κα­τό­χους της.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι υπουρ­γοί της ΝΔ, παρα­λαμ­βά­νο­ντας τα χαρ­το­φυ­λά­κια από τους συνα­δέλ­φους τους του ΣΥΡΙΖΑ, θύμι­ζαν την «εποι­κο­δο­μη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση» που ασκού­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια και τη συμ­φω­νία τους στις αντι­δρα­στι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Κι έτσι δικαιού­νταν να ζητούν «συναί­νε­ση» και στή­ρι­ξη, όπως άλλω­στε και οι ίδιοι έπρα­ξαν σε κάθε μέτρο που είχε να κάνει με διευ­κό­λυν­ση στο κεφά­λαιο: Από τα «κόκ­κι­να» δάνεια και τη δρο­μο­λό­γη­ση της κατάρ­γη­σης της όποιας προ­στα­σί­ας των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών μέχρι την απα­ρέ­γκλι­τη εφαρ­μο­γή όλου του μνη­μο­νια­κού νομο­θε­τι­κού οπλο­στα­σί­ου για την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Από την περι­στο­λή του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος μέχρι την επι­τά­χυν­ση των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων κ.ο.κ. Ομως, εκεί που η συναί­νε­ση και η δέσμευ­ση της ΝΔ ότι θα βαδί­σει στα χνά­ρια του ΣΥΡΙΖΑ έγι­ναν ακό­μα πιο σαφείς, ήταν στο πεδίο της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, με την ακό­μα βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Προ­φα­νώς δεν υπάρ­χουν καλύ­τε­ρα δια­πι­στευ­τή­ρια της νέας κυβέρ­νη­σης προς το μεγά­λο κεφά­λαιο και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς ότι είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να στη­ρι­χτεί στα πεπραγ­μέ­να του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι αμφί­βο­λο αν υπήρ­ξε άλλη νεο­ε­κλε­γεί­σα κυβέρ­νη­ση τα προη­γού­με­να χρό­νια, που να αισθα­νό­ταν ακό­μα και προ­κα­τα­βο­λι­κά τόσο δικαιω­μέ­νη για την πολι­τι­κή που θα ακο­λου­θή­σει, όσο η σημε­ρι­νή της ΝΔ.

Προ­χω­ρούν ακά­θε­κτοι σε στρω­μέ­νο έδαφος

✔️  Το παρά­δειγ­μα της φορο­λο­γι­κής πολι­τι­κής είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό τού τι σημαί­νει ότι η ΝΔ προ­χω­ρά­ει ακά­θε­κτη, αξιο­ποιώ­ντας ως παρα­κα­τα­θή­κη όσα της παρα­δί­δει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μεί­ω­σαν τη φορο­λο­γία στις μετο­χές στο 10% και τώρα η ΝΔ λέει ότι θα το πάει στο 5%. Μαζί ψήφι­σαν τη μεί­ω­ση στη φορο­λο­γία των επι­χει­ρή­σε­ων στα­δια­κά από το 29% στο 25% και τώρα η ΝΔ «δεσμεύ­ε­ται» ότι θα τη μειώ­σει περαι­τέ­ρω, στο 20%.

✔️  Δεύ­τε­ρο παρά­δειγ­μα είναι αυτό της ΔΕΗ, με τη ΝΔ να ετοι­μά­ζε­ται να περά­σει στην «επό­με­νη πίστα» την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, αξιο­ποιώ­ντας προ­πα­γαν­δι­στι­κά τις «δυσκο­λί­ες» της επι­χεί­ρη­σης και δηλώ­νο­ντας ότι θα «πάει γερά», πάντα στην κατεύ­θυν­ση της απε­λευ­θέ­ρω­σης της Ενέρ­γειας. Ποια είναι η παρα­κα­τα­θή­κη που θα αξιο­ποι­ή­σει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ξεπού­λη­μα των λιγνι­τι­κών κέντρων, η μέχρι σήμε­ρα πορεία ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, η μεί­ω­ση της τιμής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, αλλά και το σχέ­διο «είσπρα­ξης» οφει­λών από τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, που περι­λαμ­βά­νει απο­κο­πές σύν­δε­σης, εμπλο­κή funds στα χρέη, εισπρα­κτι­κές εται­ρεί­ες, μαζι­κή απο­στο­λή εξώ­δι­κων και κάθε άλλο εκβια­στι­κό μέσο. Κοντά στα παρα­πά­νω είναι και η παρά­δο­ση του ενερ­γεια­κού πλού­του στα μονο­πώ­λια, που είναι ένας ακό­μα μοχλός βαθιάς εμπλο­κής της χώρας στις επι­κίν­δυ­νες ιμπε­ρια­λι­στι­κές αντιθέσεις.

✔️  Τρί­το παρά­δειγ­μα είναι αυτό των εργα­σια­κών. Τι δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στον γνω­στό και μη εξαι­ρε­τέο Βρού­τση να εμφα­νί­ζε­ται ως φιλερ­γα­τι­κός και διώ­κτης της εργο­δο­τι­κής αυθαι­ρε­σί­ας; Μα η δια­τή­ρη­ση και επέ­κτα­ση όλου του αντερ­γα­τι­κού μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου. Ως παρά­βα­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας και εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία θεω­ρού­νται μόνο πολύ ακραία φαι­νό­με­να, τα οποία καλεί­ται το ελλι­πές στε­λε­χω­μέ­νο ΣΕΠΕ να ελέγ­χει και να παίρ­νει μέτρα. Η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης μέσω ελα­στι­κών σχέ­σε­ων, οι πρα­κτι­κές που ενι­σχύ­ο­νται από τα παρα­θυ­ρά­κια και τις δυνα­τό­τη­τες που δίνει το αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο, μένουν άθι­κτα, στο απυ­ρό­βλη­το. Αντί­θε­τα, οι εργο­δό­τες που θα τηρούν τη νομο­θε­σία θα παίρ­νουν και μπό­νους μεγα­λύ­τε­ρης απαλ­λα­γής από εισφο­ρές κ.λπ. Μήπως όμως αυτά δεν ήταν και η λογι­κή που επι­κρα­τού­σε όλα τα 4 χρό­νια της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως όσα είπε ο Βρού­τσης θα μπο­ρού­σε κάλ­λι­στα να τα λέει η Αχτσιόγλου;

✔️  Τέταρ­το παρά­δειγ­μα, η ΝΔ δεσμεύ­ε­ται να ακο­λου­θή­σει την πεπα­τη­μέ­νη της στή­ρι­ξης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, των ΝΑΤΟι­κών σχε­δια­σμών στην περιο­χή. Η ΝΑΤΟι­κή συμ­φω­νία των Πρε­σπών, την οποία η ΝΔ δηλώ­νει ότι θα εφαρ­μό­σει μέχρι κεραί­ας, συμ­βάλ­λο­ντας συνο­λι­κά στην πιστή εφαρ­μο­γή της από τα εμπλε­κό­με­να μέρη, είναι ένα ακό­μα παρά­δειγ­μα του σπριντ που κάνει η νέα κυβέρ­νη­ση μετά την παρα­λα­βή της σκυ­τά­λης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλι­στα, αυτή η στά­ση της ΝΔ, ξεπερ­νώ­ντας χωρίς πολ­λές φιο­ρι­τού­ρες τις επι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρό­νο, είναι ενδει­κτι­κή της κοι­νής προ­τε­ραιό­τη­τας όλων των κομ­μά­των του κεφα­λαί­ου στην προ­ώ­θη­ση των απα­ραί­τη­των σχε­δια­σμών για την ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης στην περιο­χή, μέσω και της «ευρω­α­τλα­ντι­κής ολο­κλή­ρω­σης» των Βαλ­κα­νί­ων. Και προ­φα­νώς το ίδιο ισχύ­ει για τα υπό­λοι­πα μέτω­πα, όπως Κυπρια­κό και Αιγαίο, γι’ αυτό και ο νέος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­διας δήλω­σε ότι «η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή δεν προ­σφέ­ρε­ται για κομ­μα­τι­κές αντιπαραθέσεις».

Δεν χάνουμε χρόνο, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Παρα­δείγ­μα­τα όπως τα παρα­πά­νω απο­δει­κνύ­ουν ότι ο λαός θα έχει απέ­να­ντί του «μονο­μπλόκ» τα κόμ­μα­τα που τον έφε­ραν έως εδώ, να κλι­μα­κώ­νουν την επί­θε­ση σε όλα τα επίπεδα.

✔️  Ταυ­τό­χρο­να, δεί­χνουν και πώς μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί αυτή η επί­θε­ση. Οπως ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, «η επό­με­νη μέρα πρέ­πει να βρει και νέες δυνά­μεις στο δρό­μο της αντε­πί­θε­σης, στο δρό­μο της ταξι­κής πολι­τι­κής και μαζι­κής πάλης, της ανα­σύ­ντα­ξης του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, της προ­ώ­θη­σης της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής — αντι­μο­νο­πω­λια­κής Κοι­νω­νι­κής Συμ­μα­χί­ας και της προ­σέλ­κυ­σης στο κίνη­μα των γυναι­κών και της νεο­λαί­ας».

Κι αν η ΝΔ έχει παρακαταθήκη την κληρονομιά που της αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός έχει παρακαταθήκη τη δύναμη του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, τη σταθερότητα της μοναδικής πολιτικής δύναμης που υπερασπίζεται τις ανάγκες του, που προβάλλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που δίνει όση δύναμη διαθέτει στην οργάνωση της πάλης.

✔️  Και αντε­πί­θε­ση σημαί­νει καταρ­χήν καμιά ανα­μο­νή, καμιά «περί­ο­δος χάρι­τος» σε μια κυβέρ­νη­ση και μια κάλ­πι­κη αστι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που θα τη σπρώ­χνει να υλο­ποιεί ακό­μα πιο επι­θε­τι­κά την αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή της. Σημαί­νει ότι η «επό­με­νη μέρα», που είναι ήδη εδώ, πρέ­πει να βρει περισ­σό­τε­ρους στους δρό­μους, στα συν­δι­κά­τα, στις επι­τρο­πές αγώ­να, σε κάθε μορ­φή οργά­νω­σης και διεκ­δί­κη­σης. Σε κάθε τόπο δου­λειάς, σε κάθε γει­το­νιά, στα σχο­λεία και τις σχο­λές, στις πόλεις και τα χωριά, να δυνα­μώ­σει από τα κάτω η αντι­πα­ρά­θε­ση με την εργο­δο­σία, τα μονο­πώ­λια, την κυβέρ­νη­ση, την ΕΕ. Σημαί­νει να μετρή­σει πιο στέ­ρεα και απο­φα­σι­στι­κά βήμα­τα η Κοι­νω­νι­κή Συμ­μα­χία που σημα­δεύ­ει τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο. Οι αγω­νι­στι­κές διερ­γα­σί­ες που δεν γνώ­ρι­σαν ανά­παυ­λα ούτε στην προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, όπως στη ΣΙΔΕΝΟΡ, στη «Mellon», πιο πρό­σφα­τα στο εργο­στά­σιο Βλά­χου και αλλού, είναι ελπι­δο­φό­ρα σκιρ­τή­μα­τα, που δεί­χνουν ότι εργο­δο­σία και κυβερ­νή­σεις δεν έχουν στο χέρι τούς εργα­ζό­με­νους. Δεί­χνουν ότι η εργα­τι­κή τάξη μπο­ρεί να οργα­νω­θεί καλύ­τε­ρα, να δια­ψεύ­σει όσους τη θέλουν υπο­ταγ­μέ­νη και να περά­σει στην αντε­πί­θε­ση, να αλλά­ξει τους συσχετισμούς.

✔️  Αντε­πί­θε­ση σημαί­νει να δυνα­μώ­σουν η επα­γρύ­πνη­ση, η πάλη ενά­ντια στη ΝΑΤΟι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή εμπλο­κή, ο αγώ­νας ενά­ντια στις βάσεις του θανά­του, στο ρόλο της Ελλά­δας ως ορμη­τη­ρί­ου των ΗΠΑ, σε μια περί­ο­δο που οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις στην περιο­χή μετρούν νέα επει­σό­δια και η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα εντεί­νε­ται.

✔️  Μέσα στην πάλη, στη διεκ­δί­κη­ση μέτρων ανα­κού­φι­σης και ικα­νο­ποί­η­σης των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών, με τους κομ­μου­νι­στές στην πρώ­τη γραμ­μή θα επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ ήταν ψήφος εμπι­στο­σύ­νης στο δίκιο των εργα­ζο­μέ­νων, στη δύνα­μη του κινή­μα­τος για να ανα­τρέ­ψει τη σημε­ρι­νή βαρβαρότητα.

Το προσκλητήριο του ΚΚΕ θα φτάσει μαχητικά και πλατιά μέσα στο λαό για τις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας.

[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο