Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ — ΕΕ στην ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

H ανά­πτυ­ξη ρωσι­κών πυρη­νι­κών όπλων στην Λευ­κο­ρω­σία θα σήμαι­νε «ανεύ­θυ­νη κλι­μά­κω­ση και απει­λή για την ευρω­παϊ­κή ασφά­λεια», τονί­ζει με ανάρ­τη­σή του στο τουί­τερ ο Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπλη­ρώ­νει ότι «η Λευ­κο­ρω­σία μπο­ρεί ακό­μα να το στα­μα­τή­σει, είναι επι­λο­γή της. Η ΕΕ είναι έτοι­μη να απα­ντή­σει με περαι­τέ­ρω κυρώσεις».

Το ΝΑΤΟ χαρα­κτή­ρι­σε «επι­κίν­δυ­νη και ανεύ­θυ­νη« την στά­ση της Ρωσί­ας μία ημέ­ρα μετά την ανα­κοί­νω­ση του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν για την ανά­πτυ­ξη τακτι­κών πυρη­νι­κών όπλων στην Λευ­κο­ρω­σία, ενώ η Ουκρα­νία ζήτη­σε την επεί­γου­σα σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ και ζήτη­σε από τους Δυτι­κούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρη­νι­κή ομη­ρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρί­σκε­ται σε επι­φυ­λα­κή και παρα­κο­λου­θού­με στε­νά την κατά­στα­ση. Δεν έχου­με δει μετα­βο­λές στην διά­τα­ξη του πυρη­νι­κού οπλο­στα­σί­ου της Ρωσί­ας οι οποί­ες θα μας οδη­γού­σαν να μετα­βά­λου­με την δική μας», δήλω­σε εκπρό­σω­πος της Ατλα­ντι­κής Συμμαχίας.

«Η ανα­φο­ρά της Ρωσί­ας στον δια­μοι­ρα­σμό των πυρη­νι­κών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελεί­ως παρα­πλα­νη­τι­κή. Οι σύμ­μα­χοι του ΝΑΤΟ ενερ­γούν με πλή­ρη σεβα­σμό των διε­θνών τους δεσμεύ­σε­ων. Η Ρωσία έχει συστη­μα­τι­κά παρα­βιά­σει τις δικές της δεσμεύ­σεις που απορ­ρέ­ουν από την δια­δι­κα­σία ελέγ­χου των εξο­πλι­σμών, πιο πρό­σφα­τα δια­κό­πτο­ντας την συμ­με­το­χή της στην Συν­θή­κη New START », είπε ο εκπρόσωπος,

Στο Κίε­βο, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του: «Η Ουκρα­νία περι­μέ­νει απο­τε­λε­σμα­τι­κές ενέρ­γειες από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, την Κίνα, τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και την Γαλ­λία για την αντι­με­τώ­πι­ση του πυρη­νι­κού εκβια­σμού του Κρεμ­λί­νου. Ζητού­με έκτα­κτη σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών με τον σκο­πό αυτόν».

Όπως είπε ο Πού­τιν χτες, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η δήλω­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου για την προ­μή­θεια πυρο­μα­χι­κών με απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο στην Ουκρα­νία. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η Ρωσία κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εδώ και δεκα­ε­τί­ες. Η κατα­σκευή μιας εγκα­τά­στα­σης απο­θή­κευ­σης τακτι­κών πυρη­νι­κών όπλων στη Λευ­κο­ρω­σία θα ολο­κλη­ρω­θεί την 1η Ιουλίου.

Την Τρί­τη, η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Άμυ­νας της Βρε­τα­νί­ας Άνα­μπελ Γκόλ­ντι δήλω­σε ότι το Λον­δί­νο, εκτός από τα άρμα­τα μάχης Challenger 2, θα μετα­φέ­ρει στις Ένο­πλες Δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας οβί­δες διά­τρη­σης θωρά­κι­σης που περιέ­χουν απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουράνιο.

με τη χρή­ση πυρο­μα­χι­κών με απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο, ραδιε­νερ­γή σκό­νη κατα­κά­θε­ται στο έδα­φος, είναι εξαι­ρε­τι­κά τοξι­κό και δεν μπο­ρεί να απο­λυ­μαν­θεί. Η χρή­ση τους μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε εξάρ­σεις καρ­κί­νου. Τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τέτοια βλή­μα­τα κατά τη διάρ­κεια της Επι­χεί­ρη­σης Καται­γί­δα της Ερή­μου το 1991, κατά τον βομ­βαρ­δι­σμό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας το 1999 και μετά την εισβο­λή στο Ιράκ το 2003.

Όπως τόνι­σε ο Πού­τιν, η Ρωσία θα αντα­πο­κρι­θεί ανά­λο­γα σε τέτοιες προμήθειες.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο