Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις στον εμπαιγμό για το λιανεμπόριο — Ανυπακοή δηλώνουν οι καταστηματάρχες στην Πάτρα

Η ξαφ­νι­κή από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να μην ανοί­ξει  το λια­νε­μπό­ριο σε Θεσ­σα­λο­νί­κη, Κοζά­νη, Αχα­ΐα, επι­κα­λού­με­νη επι­δεί­νω­ση της επι­δη­μιο­λο­γι­κής κατά­στα­σης και επι­βά­ρυν­σης των τοπι­κών μονά­δων Υγεί­ας, προ­κα­λεί την αντί­δρα­ση του εμπο­ρι­κού κόσμου ο οποί­ος υφί­στα­ται έναν εμπαιγ­μό χωρίς τέλος. Οι κατα­στη­μα­τάρ­χες της Πάτρας μάλι­στα δια­μη­νύ­ουν ότι θα ανοί­ξουν κανο­νι­κά τα κατα­στή­μα­τά τους τη Δευτέρα.

Το Μαξί­μου, θορυ­βη­μέ­νο από την οργή που επι­κρα­τεί στις τρεις αυτές πόλεις, στέλ­νει εκτά­κτως τρεις υπουρ­γούς για να μετρια­στούν οι αντι­δρά­σεις. Σύμ­φω­να με τον μέχρι στιγ­μής σχε­δια­σμό του Μεγά­ρου Μαξί­μου, στην Πάτρα θα μετα­βεί ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Στέ­λιος Πέτσας και δύο υπουρ­γοί σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Κοζά­νη, τα ονό­μα­τα των οποί­ων ανα­μέ­νε­ται να γίνουν γνω­στά τις επό­με­νες ώρες.

Σε μια προ­σπά­θεια να μετρια­στούν οι εύλο­γες αντι­δρά­σεις, οι υπουρ­γοί θα συνα­ντη­θούν με δημάρ­χους, περι­φε­ρειάρ­χες, και εκπρο­σώ­πους των εμπό­ρων και των επι­με­λη­τη­ρί­ων, προ­κει­μέ­νου να εκτι­μη­θεί τι πήγε στρα­βά με τα μέτρα κατά του νέου κορο­νοϊ­ού, να συζη­τη­θεί πώς θα διορ­θω­θεί η κατά­στα­ση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να ανοί­ξει άμε­σα και εκεί η εμπο­ρι­κή ζωή.

ΚΚΕ: Δεν έχει τελειωμό ο κυβερνητικός εμπαιγμός στους μικρούς λιανεμπόρους της Θεσσαλονίκης

Σε σχό­λιο για το κλεί­σι­μο του λια­νε­μπο­ρί­ου στην Θεσ­σα­λο­νί­κη η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο εμπαιγ­μός της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στους μικρούς λια­νε­μπό­ρους της Θεσ­σα­λο­νί­κης δεν έχει τελειω­μό.

Την ώρα που στις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, τα σού­περ μάρ­κετ, στον ΟΑΣΘ τα κρού­σμα­τα σπά­νε ρεκόρ, την ώρα που η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται πει­σμα­τι­κά να πάρει ουσια­στι­κά μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού με μαζι­κά τεστ, με επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Yγεί­ας, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, η κυβέρ­νη­ση βρί­σκει τον ένο­χο στην ατο­μι­κή ευθύ­νη και στις μικρές επιχειρήσεις.

Η κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στις μικρές επι­χει­ρή­σεις του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου είναι σε ορια­κό σημείο. Με την από­φα­ση να μην ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τα στην ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης η κυβέρ­νη­ση επι­βα­ρύ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εμπό­ρων της περιοχής.

Απαι­τού­με τώρα από την κυβέρ­νη­ση να πάρει όλα τα ανα­γκαία μέτρα ώστε να εκκι­νη­θεί η λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των. Ταυ­τό­χρο­να απαι­τού­με την ενί­σχυ­ση με 1000€ για κάθε μικρό επαγ­γελ­μα­τία που βρί­σκε­ται σε ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας, την θωρά­κι­ση του τομέα της υγεί­ας με προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Yγείας.

Ως ΚΚΕ βρι­σκό­μα­στε δίπλα στον αγώ­να που δίνουν οι χιλιά­δες μικροί επαγγελματίες».

Πάτρα: Θα ανοίξουμε τα καταστήματα

Όπως ανα­φέ­ρει thebest.gr ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού & Εισα­γω­γι­κού Συλ­λό­γου, Κώστας Ζαφει­ρό­που­λος, οι κατα­στη­μα­τάρ­χες σκο­πεύ­ουν να τρα­βή­ξουν το δικό τους δρό­μο και να ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τά τους με τα μέτρα που ισχύ­ουν για όλη την υπό­λοι­πη Ελλάδα.

“Με ποια λογι­κή ανοί­γει η Αθή­να η οποία είναι κατα­κόκ­κι­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσ­σα­λο­νί­κη;” ανα­ρω­τή­θη­κε μιλώ­ντας στο thebest. gr ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Oι έμπο­ροι θα συνα­ντη­θούν την Κυρια­κή στο Επι­με­λη­τή­ριο Αχα­ΐ­ας με τον υφυ­πουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Στέ­λιο Πέτσα, ο οποίο έρχε­ται στην Πάτρα ακρι­βώς γι’ αυτό το λόγο.

Ο υφυ­πουρ­γός Στέ­λιος Πέτσας, θα έχει συνά­ντη­ση με τον Δήμαρ­χο Κ. Πελε­τί­δη στις 09:00 και αμέ­σως μετά θα συνα­ντη­θεί με εκπρο­σώ­πους των εμπό­ρων, στο Επι­με­λη­τή­ριο. Όπως μας ενη­μέ­ρω­σε ο κ. Ζαφει­ρό­που­λος, οι κατα­στη­μα­τάρ­χες θα ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τά τους, χωρίς την παρου­σία υπαλ­λή­λων, προ­κει­μέ­νου να τους προ­στα­τεύ­σουν στην περί­πτω­ση “ευτρά­πε­λων”.

Η ΕΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων

«Δεν χρειά­ζο­νται μόνο οι κατα­να­λω­τές βαλ­βί­δες απο­συ­μπί­ε­σης. Μεγά­λη ανά­γκη τις έχει και ο εμπο­ρι­κός κόσμος, που ταυ­τό­χρο­να αγω­νί­ζε­ται για να απο­φύ­γει τα λου­κέ­τα και τις απο­λύ­σεις». Αυτό σημειώ­νει σε δήλω­σή του ο πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας Γιώρ­γος Καρα­νί­κας με αφορ­μή την ανα­στο­λή επα­να­λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κοζά­νης και Αχαΐας.

Όπως δήλω­σε ο κ. Καρα­νί­κας: «Η ανά­σχε­ση της παν­δη­μί­ας απαι­τεί συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια και ομο­ψυ­χία. Το ίδιο όμως και η αντι­με­τώ­πι­ση των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της στην αγο­ρά και ειδι­κά στις μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που βρί­σκο­νται κυριο­λε­κτι­κά μετα­ξύ φθο­ράς και αφθαρ­σί­ας. Αυτός ο διπλός εθνι­κός στό­χος, δεν υπη­ρε­τεί­ται με αιφ­νι­δια­στι­κές ειση­γή­σεις της επι­τρο­πής λοι­μω­ξιο­λό­γων, που μέσα σε ελά­χι­στα 24ωρα οδη­γούν στην ακύ­ρω­ση προ­γε­νέ­στε­ρων δικών τους προ­τά­σε­ων και κατά συνέ­πεια των κυβερ­νη­τι­κών απο­φά­σε­ων για το πολυ­πό­θη­το άνοιγ­μα των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των ύστε­ρα από το πολύ­μη­νο, σκλη­ρό lockdown.

Οι έμπο­ροι στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, την Κοζά­νη και την Αχα­ΐα δικαιού­νται και απαι­τούν μεγα­λύ­τε­ρο σεβα­σμό από όλους. Δεν έχει εξη­γη­θεί επαρ­κώς από την κυβέρ­νη­ση και τους ειδι­κούς επι­στή­μο­νες για­τί, ενώ προ­ε­τοι­μά­ζο­νταν πυρε­τω­δώς για να ανοί­ξουν τη Δευ­τέ­ρα 5 Απρι­λί­ου, στο “παρά ένα” μαθαί­νουν ότι θα παρα­μεί­νουν τελι­κά κλειστοί.

Τι άλλα­ξε στην πορεία της παν­δη­μί­ας στις συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, το οποίο δεν μπο­ρού­σαν την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη να εντο­πί­σουν ή να δια­βλέ­ψουν οι ειδι­κοί εμπει­ρο­γνώ­μο­νες; Για­τί δημιουρ­γούν φρού­δες ελπί­δες και υπο­βάλ­λουν σε “σκω­τσέ­ζι­κο ντους” τους μικρο­με­σαί­ους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και τους εργα­ζό­με­νους τους που έχουν “γονα­τί­σει” κυριο­λε­κτι­κά ύστε­ρα από το πεντά­μη­νο, σκλη­ρό lockdown; Τι θα γίνει με το τερά­στιο στοκ από απού­λη­το εμπό­ρευ­μα, συν το και­νού­ριο που προ­μη­θεύ­τη­καν με αιμα­τη­ρές θυσί­ες, ενό­ψει του ανοίγ­μα­τος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειά­ζο­νται μόνο οι κατα­να­λω­τές βαλ­βί­δες απο­συ­μπί­ε­σης. Μεγά­λη ανά­γκη τις έχει και ο εμπο­ρι­κός κόσμος, που ταυ­τό­χρο­να όμως αγω­νί­ζε­ται για να απο­φύ­γει τα λου­κέ­τα και τις απο­λύ­σεις. Καλού­με την κυβέρ­νη­ση να επα­νε­ξε­τά­σει τα δεδο­μέ­να για την Θεσ­σα­λο­νί­κη, την Κοζά­νη και την Αχα­ΐα, προ­κρί­νο­ντας λύσεις που περι­λαμ­βά­νουν το άνοιγ­μα των κατα­στη­μά­των στις 5 Απρι­λί­ου, με αυστη­ρή τήρη­ση περιο­ρι­στι­κών μέτρων στη λει­τουρ­γία τους».

Θεσσαλονίκη: Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στην πόλη, καλούν την κυβέρνηση οι επαγγελματίες

Να αναι­ρέ­σει την από­φα­ση για ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου από τη Δευ­τέ­ρα 5/4 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, καλεί την κυβέρ­νη­ση ο πρό­ε­δρος του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχά­λης Ζορ­πί­δης.

«Καλού­με την κυβέρ­νη­ση, την ύστα­τη στιγ­μή, να αναι­ρέ­σει την από­φα­ση για μη άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου, να δώσει την ελπί­δα στους χιλιά­δες επαγ­γελ­μα­τί­ες της Θεσ­σα­λο­νί­κης και μαζί και την ασφα­λή διέ­ξο­δο στους Θεσ­σα­λο­νι­κείς να κινη­θούν σε ασφα­λές υγειο­νο­μι­κό περι­βάλ­λον τηρώ­ντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρ­μό­σει οι επαγ­γελ­μα­τί­ες», τονί­ζει ο πρό­ε­δρος του ΕΕΘ με σημε­ρι­νή του ανακοίνωση.

Τονί­ζει, ότι «η αιφ­νι­δια­στι­κή από­φα­ση που λήφθη­κε, απο­τε­λεί τερά­στιο πλήγ­μα στην ήδη πλη­γεί­σα επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης» και προ­σθέ­τει ότι «οι αντι­κρουό­με­νες και αντι­φα­τι­κές δηλώ­σεις των επι­στη­μό­νων για την επί­δρα­ση του λια­νε­μπο­ρί­ου στην εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας, αφή­νουν ανα­πά­ντη­τα βασα­νι­στι­κά ερω­τη­μα­τι­κά στους επαγ­γελ­μα­τί­ες της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ δεν μπο­ρούν να ελεγ­χθούν απρό­βλε­πτες αντι­δρά­σεις ανθρώ­πων που κατα­στρέ­φο­νται. Η υγεία είναι προ­τε­ραιό­τη­τα μας, αλλά και η επι­βί­ω­ση μας είναι μέλη­μα μας».

Την άρση της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης

Να πάρει πίσω την από­φα­σή της και να επι­τρέ­ψει την λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των στη Θεσ­σα­λο­νί­κη από την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα 5 Απρι­λί­ου 2021, καλεί την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων η Ομο­σπον­δία Επαγ­γελ­μα­τιών και Εμπό­ρων Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΟΕΕΘ).

Στην ανα­κοί­νω­σή της η ΟΕΕΘ κάνει λόγο για «απα­ρά­δε­κτη από­φα­ση, η οποία δοκι­μά­ζει και άλλο τις αντο­χές χιλιά­δων επαγ­γελ­μα­τιών και εμπό­ρων της Θεσ­σα­λο­νί­κης, οι οποί­οι εδώ και ένα χρό­νο δίνουν μάχη επι­βί­ω­σης, λόγω της παν­δη­μί­ας» και δηλώ­νει ότι «είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­βού­με σε οποια­δή­πο­τε νόμι­μη ενέρ­γεια που θα δια­σφα­λί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα των επαγ­γελ­μα­τιών και των εμπό­ρων του νομού».

Επι­πλέ­ον, στην ανα­κοί­νω­σή της η ΟΕΕΘ, ανα­φέ­ρει ότι «μας προ­κα­λεί δυσά­ρε­στη εντύ­πω­ση το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε ξαφ­νι­κά να ανα­στεί­λει το άνοιγ­μα της αγο­ράς για μία εβδο­μά­δα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου χθες είχε 350 κρού­σμα­τα, όταν την ίδια ώρα, στην Αθή­να όπου κατα­γρά­φε­ται το 60% του συνό­λου των κρου­σμά­των της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πλη­ρό­τη­τα 100%, τα κατα­στή­μα­τα θα λει­τουρ­γή­σουν κανο­νι­κά από την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα 5/4».

Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης: «Όλα είναι όπλα»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο