Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις στο σχέδιο των γερμανικών σιδηροδρόμων να δώσουν σε τρένο το όνομα Άννα Φρανκ

Το σχέ­διο της γερ­μα­νι­κής εται­ρεί­ας σιδη­ρο­δρό­μων να δώσει το όνο­μα «Άννα Φρανκ» σε ένα τρέ­νο είναι «επώ­δυ­νο» για τα θύμα­τα των στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα το Ίδρυ­μα που φέρει το όνο­μα της Eβραί­ας έφηβης.

«Ο συν­δυα­σμός της Άννας Φρανκ κι ενός τρέ­νου δημιουρ­γεί συσχε­τι­σμούς από τον διωγ­μό των εβραί­ων και τους εκτο­πι­σμούς κατά τη διάρ­κεια του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου» επι­σή­μα­νε το Ίδρυ­μα Άννα Φρανκ μετά την ανα­κοί­νω­ση της Deutsche Bahn να ονο­μά­σει κατ’ αυτόν τον τρό­πο μία από τις νέες υπερ­τα­χεί­ες της.

Το να δοθεί αυτό το όνο­μα «προ­κα­λεί εκ νέου πόνο σε εκεί­νους που ζουν με τις επι­πτώ­σεις εκεί­νης της επο­χής» τονί­ζε­ται σε ένα δελ­τίο Τύπου.

Η Άννα Φρανκ απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 15 ετών το 1945 στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Μπέρ­γκεν Μπέλ­σεν, λίγους μήνες πριν από το τέλος του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Το ημε­ρο­λό­γιό της, που δημο­σιεύ­τη­κε δύο χρό­νια αργό­τε­ρα, πού­λη­σε περισ­σό­τε­ρα από 30 εκα­τομ­μύ­ρια αντίτυπα.

Η Deutche Bahn απηύ­θυ­νε κάλε­σμα στο κοι­νό να προ­τεί­νει ονό­μα­τα για τις υπερ­τα­χεί­ες νέας γενιάς (ICE4), που ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν τα δρο­μο­λό­για τον Δεκέμβριο.
Εκ των 19.000 προ­τά­σε­ων που δέχθη­κε η γερ­μα­νι­κή εται­ρεία σιδη­ρο­δρό­μων, μια επι­τρο­πή στην οποία συμ­με­τεί­χαν και δύο ιστο­ρι­κοί επέ­λε­ξε 25 ονό­μα­τα προ­σω­πι­κο­τή­των που σημά­δε­ψαν τη γερ­μα­νι­κή ιστορία.

Στον κατά­λο­γο συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ονό­μα­τα όπως του πρώ­ην καγκε­λα­ρί­ου Κόν­ραντ Αντε­νά­ου­ερ ή και του συγ­γρα­φέα Έριχ Κέστνερ.

Μια Γερ­μα­νί­δα βου­λευ­τί­να, της συντη­ρη­τι­κής παρά­τα­ξης της Άγγε­λας Μέρ­κελ, η Ίρις Έμπερλ, κατήγ­γει­λε την πρω­το­βου­λία αυτή στο Twitter:

«Το να ονο­μά­σε­τε ένα τρέ­νο “Άννα Φρανκ” δεί­χνει μεγά­λη έλλει­ψη σεβασμού».

Η Deutsche Bahn δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα σε ένα δελ­τίο τύπου ότι δεν είχε «καμία πρό­θε­ση να κηλι­δώ­σει τη μνή­μη της Άννας Φρανκ», αλλά κυρί­ως ήθε­λε να την τιμή­σει. «Εάν το έκα­νε, εάν πλή­γω­σε κάποιον, λυπά­ται βαθύτατα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο