Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντικομουνιστική ιστορική παραχάραξη

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση και οι πρω­τερ­γά­τες της ήταν πάντα «καρ­φί στο μάτι» κάθε είδους αντι­κο­μου­νι­στών ακό­μη και «ντυ­μέ­νων» με την προ­βιά του «ιστο­ρι­κού»

Στο περιο­δι­κό που κυκλο­φο­ρεί ως ένθε­το στην εφη­με­ρί­δα ΕΘΝΟΣ «ALL ABOUT HISTORΥ» δια­βά­ζου­με στο τελευ­ταίο του τεύ­χος στο αφιέ­ρω­μα για την «Ρωσι­κή Επα­νά­στα­ση» και υπό­τι­τλο «17 γεγο­νό­τα που παρα­μέ­νουν άγνω­στα» και τα παρα­κά­τω μαρ­γα­ρι­τά­ρια, τα οποία είχαν και παλιό­τε­ρα δημο­σιευ­τεί από διά­φο­ρες πλευ­ρές και διαψεύστηκαν:

1. «Ο Στά­λιν μπο­ρεί να ήταν πρά­κτο­ρας του Τσάρου»

Η βρώ­μι­κη συκο­φα­ντία για την δήθεν στρα­το­λό­γη­ση του Στά­λιν από την Οχρά­να, την τσα­ρι­κή μυστι­κή αστυ­νο­μία είχε ανα­δει­χθεί στην ΕΣΣΔ το 1989 (περί­ο­δος Γκορ­μπα­τσοφ όταν στις 30 Μαρ­τί­ου η Πρά­βδα δημο­σί­ευ­σε ένα (ουσια­στι­κά πλα­στό) έγγρα­φο του 1913, που βρέ­θη­κε στα αρχεία και υπο­γρά­φε­ται από τον «συνταγ­μα­τάρ­χη Eremin», που υπήρ­ξε επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος της Οχρά­να που έδρευε στην Τιφλί­δα.… Το έγγρα­φο αυτό είχε πρω­το­δη­μο­σιευ­τεί το 1956 στο περιο­δι­κό Life. Β. Αγτζί­δης: «Όμως σήμε­ρα οι καλοί μελε­τη­τές του Στά­λιν, του στα­λι­νι­σμού και των στα­λι­νι­κών διώ­ξε­ων, όπως ο Μοντε­φιό­ρε, ο Σέρ­βις και ο Κόν­κου­εστ ‑οι οποί­οι είναι γενι­κά πολύ κρι­τι­κοί προς το σοβιε­τι­κό πεί­ρα­μα- δεν απο­δέ­χο­νται την άπο­ψη ότι ο Στά­λιν υπήρ­ξε πρά­κτο­ρας της Οχρά­να. Θεω­ρούν ότι το δημο­σιευ­μέ­νο έγγρα­φο είναι πλα­στό Ο ιστο­ρι­κός Simon Sebag Montefiore στο σημα­ντι­κό του βιβλίο που έχει τίτλο «Στά­λιν. Η αυλή του Κόκ­κι­νου Τσά­ρου» ανα­φέ­ρει ότι σε κανέ­να φάκε­λο της Οχρά­να δεν υπάρ­χει τέτοια ανα­φο­ρά και ότι ο Στά­λιν περι­γρά­φε­ται ως επα­να­στά­της και ποτέ ως κατά­σκο­πος. Ομοί­ως, ο Robert Conquest είχε την άπο­ψη ότι οι ισχυ­ρι­σμοί αυτοί «πρέ­πει να απορριφθούν».»

2. «Η εξο­ρία του Στά­λιν έμοια­ζε με διακοπές»

Άλλο ένα αντι­κο­μου­νι­στι­κό μαρ­γα­ρι­τά­ρι που έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τη σκλη­ρή και γεμά­τη διώ­ξεις ζωή του Στά­λιν ως επα­να­στά­τη. Γίνε­ται ανα­φο­ρά στην εξο­ρία του Στά­λιν το 1914 στη Σιβη­ρία όπου δήθεν «περ­νού­σε τον και­ρό με ψάρε­μα και κυνή­γι». Πολ­λές ήταν οι φυλα­κί­σεις και οι εξο­ρί­ες του. Στις 23/2/1913 ο Στά­λιν πιά­στη­κε σε μια εσπε­ρί­δα που οργα­νώ­θη­κε από την επι­τρο­πή των μπολ­σε­βί­κων της Πετρού­πο­λης. Αυτή τη φορά η τσα­ρι­κή κυβέρ­νη­ση των εξο­ρί­ζει για 4 χρό­νια στη μακρι­νή περιο­χή του Του­ρου­χάνσκ. Στις αρχές ο Στά­λιν μένει στο στρα­τό­πε­δο Κοστί­νο, αργό­τε­ρα στις αρχές του 1914 οι χωρο­φύ­λα­κες του τσά­ρου φοβού­με­νοι από­δρα­ση του τον μετέ­φε­ραν ακό­μη βοριό­τε­ρα στο συνοι­κι­σμό Κου­ρέϊ­κα στην πολι­κή ζώνη. Εδώ περ­νά το 1914, το 1915 και 1916. Αυτή ήταν η πιο σκλη­ρή πολι­τι­κή εξο­ρία που μπο­ρού­σε να γίνει στην ξεχα­σμέ­νη γωνιά της Σιβη­ρί­ας. Το 1916 τον Δεκέμ­βρη ο Στά­λιν που επι­στρα­τεύ­τη­κε στέλ­νε­ται δια­δο­χι­κά στο Κασ­νϊ­αρσκ και αργό­τε­ρα στο Ατσλίνσκ. Στις 12/3 1917 ο Στά­λιν αφού άντε­ξε παλι­κα­ρί­σια σε όλες τις κακου­χί­ες βρί­σκε­ται μετά την νομι­μο­ποί­η­ση του κόμ­μα­τος των μπολ­σε­βί­κων στην Πετρού­πο­λη και ανα­λαμ­βά­νει την διεύ­θυν­ση της «Πρά­βδα».

3.«Ο Λενιν ήταν αρι­στο­κρα­τι­κής καταγωγής»

Και εδώ γρά­φο­νται τα εξής: «…οι γονείς του Λένιν ήταν συντη­ρη­τι­κοί μοναρ­χι­κοί αλά το γεγο­νός αυτό όπως άλλω­στε και η αρι­στο­κρα­τι­κή του κατα­γω­γή, δια­γρά­φτη­καν από την επί­ση­μη βιο­γρα­φία του που περιέ­γρα­φε την ιστο­ρία ενός ηρω­ι­κού λαϊ­κού αγώ­να». Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως διαφορετική.

Ήταν το τρί­το από τα έξι παι­διά μιας πολύ δεμέ­νης και ευτυ­χι­σμέ­νης οικο­γέ­νειας, με γονείς υψη­λής παι­δεί­ας και καλ­λιέρ­γειας. Ο πατέ­ρας του, Ίλια Νικο­λά­γιε­βιτς Ουλιά­νοφ (1831–1886), ήταν δάσκα­λος και διευ­θυ­ντής σχο­λείο και η μητέ­ρα του, Μαρία Αλε­ξά­ντροβ­να Μπλανκ (1835–1916), ήταν κόρη ιατρού που ονο­μα­ζό­ταν Μπεργκ. Δηλα­δή οι γονείς του ανή­καν στο στρώ­μα της πρω­το­πό­ρας ρωσι­κής διανόησης.

Να σημειώ­σου­με ότι και ο πατέ­ρας του πέρα­σε επί­σης δύσκο­λες ώρες ως επι­θε­ω­ρη­τής σχο­λεί­ου, καθώς είχε απει­λη­θεί με πρό­ω­ρη συντα­ξιο­δό­τη­ση για τη δρά­ση του στο σχο­λι­κό κατεστημένο.

Η αδελ­φή του Λένιν, Αννα Ι. Ουλιά­νο­βα — Ελι­ζά­ρο­βα, γρά­φει στις ανα­μνή­σεις της πως η οικο­γέ­νεια που μεγά­λω­σε ο Λένιν ήταν σφι­χτο­δε­μέ­νη και μονια­σμέ­νη. «Το οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον και οι όροι ανα­τρο­φής — σημειώ­νει — ήταν πολύ ευνοϊ­κοί για την ανά­πτυ­ξη του μυα­λού και τη δια­μόρ­φω­ση του χαρα­κτή­ρα των παι­διών. Τα παι­δι­κά χρό­νια του Βλα­ντί­μιρ Ιλίτς, των αδελ­φών και των αδελ­φά­δων του πέρα­σαν πολύ φωτει­νά και ευτυχισμένα»

Ο αδελ­φός του εκτε­λέ­στη­κε στις 8/3/1887 από τα όργα­να του τσα­ρι­σμού, ύστε­ρα από τη συμ­με­το­χή του στην προ­ε­τοι­μα­σία δολο­φο­νι­κής από­πει­ρας κατά του τσά­ρου Αλε­ξάν­δρου του Γ‘ κι ο θάνα­τός του «είχε δυνα­τή επί­δρα­ση στην από­φα­ση του νεα­ρού Λένιν να γίνει επαγ­γελ­μα­τί­ας επαναστάτης».

Το 1887, λοι­πόν, ήταν έτος στρο­φής για τον Λένιν. Από το σημείο αυτό και μετά, η επα­να­στα­τι­κή του στα­διο­δρο­μία υπήρ­ξε έντο­νη, ορμη­τι­κή, με σταθ­μούς ανε­πα­νά­λη­πτους, που σφρά­γι­σαν, όχι μόνον τη ρωσι­κή, αλλά και την παγκό­σμια ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος. Τη χρο­νιά αυτή, γρά­φτη­κε στη Νομι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου του Καζάν και πήρε ενερ­γά μέρος στο φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, με απο­τέ­λε­σμα, το Δεκέμ­βρη του ίδιου έτους, να συλ­λη­φθεί και να εξο­ρι­στεί στο χωριό Κου­κού­σκι­νο. Ενα χρό­νο αργό­τε­ρα, επέ­στρε­ψε στο Καζάν, αλλά δεν του επι­τρά­πη­κε να ξανα­φοι­τή­σει στο πανεπιστήμιο.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο