Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο ΕΔΥΕΘ-ΠΑΜΕ-ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη: «Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά»

Με κεντρι­κό σύν­θη­μα — αίτη­μα: «Όχι στις βάσεις και στα πυρη­νι­κά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μαζι­κό και μαχη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, το πρωί του Σαβ­βά­του, μετά από κάλε­σμα της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο ξεκί­νη­σε με συγκέ­ντρω­ση που έγι­νε στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, στο οποίο μίλη­σε ο Νίκος Ζώκας, πρό­ε­δρος της ΕΔΥΕΘ. Αμέ­σως μετά ξεκί­νη­σε πορεία στους κεντρι­κούς δρό­μους της πόλης, με τους δια­δη­λω­τές, φθά­νο­ντας έξω από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Προ­ξε­νείο, να βρο­ντο­φω­νά­ζουν τα συν­θή­μα­τα: «Θεσ­σα­λο­νί­κη, λιμά­νι των λαών και όχι ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών»«Να κλεί­σουν οι βάσεις, καμιά συμ­με­το­χή, στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ, καμία εμπλο­κή» και «Όχι στην επέμ­βα­ση σε Ιράν — Συρία, καμιά συμ­με­το­χή στου ΝΑΤΟ τα σφα­γεία».

Συμ­βο­λι­κά εν μέσω συν­θη­μά­των, οι δια­δη­λω­τές έκα­ψαν την αμε­ρι­κά­νι­κη σημαία με τον Μπά­μπη Βέλ­λη, γραμ­μα­τέα της ΕΔΥΕΘ να σημειώ­νει ότι, «εδώ κάψα­με  το μιση­τό σύμ­βο­λο του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού». Ακο­λού­θως, η πορεία συνε­χί­στη­κε, κατα­λή­γο­ντας στο κέντρο της πόλης, όπου και ολο­κλη­ρώ­θη­κε το συλλαλητήριο.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με τον Λεω­νί­δα Στολ­τί­δη, βου­λευ­τή του Κόμ­μα­τος σε δηλώ­σεις του να καλεί «σε άμε­σο ξεση­κω­μό για την ακύ­ρω­ση αυτών των σχεδίων».

Για τη σημα­σία του σημε­ρι­νού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου ανα­φέρ­θη­καν σε δηλώ­σεις τους, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιάν­νης Κουρ­μού­λης και εκ μέρους της ΟΓΕ, η Γεωρ­γία Τριανταφύλλου.

Νωρί­τε­ρα, μιλώ­ντας στη συγκέ­ντρω­ση στο Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, ο Ν. Ζώκας τόνι­σε μετα­ξύ άλλων τα εξής:

«Όλοι εμείς, αλλά και πολ­λοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακό­μη στο δρό­μο του αγώ­να, ζητάμε:

  • Να ακυ­ρω­θεί η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις Βάσεις και να μην επι­κυ­ρω­θεί από τη Βουλή.
  • Να κλεί­σει τώρα η βάση της Σού­δας και όλες οι ευρω­α­τλα­ντι­κές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμ­με­το­χή των Ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε απο­στο­λές στο εξωτερικό.
  • Καμία εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Φίλοι και συναγωνιστές,

Η υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ δεν σημαί­νει ότι ο αγώ­νας μας χάθη­κε. Συνε­χί­ζου­με! Προει­δο­ποιού­με την κυβέρ­νη­ση και όλους αυτούς, που στη­ρί­ζουν την πολι­τι­κή της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης, ότι θα μας βρί­σκουν μπρο­στά τους. Να είναι σίγου­ροι, ότι αύριο θα είμα­στε πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι. Καλού­με τους πάντες, την ημέ­ρα ψήφι­σης της Συμ­φω­νί­ας, όλες και όλοι μαζι­κά στους δρόμους».

Ανά­λο­γη κινη­το­ποί­η­ση έγι­νε σήμε­ρα στην Πάτρα και χθες στην Αθήνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο