Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιφατικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer — Μείωση της αποτελεσματικότητας;

 

PfizerΣτοι­χεία από το Ισρα­ήλ έδει­ξαν μικρό­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου της Pfizer κατά της νόση­σης με συμ­πτώ­μα­τα, παρά το γεγο­νός ότι η προ­στα­σία κατά της ασθέ­νειας με σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα παρα­μέ­νει υψηλή.

Εν τω μετα­ξύ, μια νέα μελέ­τη του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου που δημο­σιεύ­θη­κε αυτήν την εβδο­μά­δα στο The New England Journal of Medicine δια­πί­στω­σε ότι το ίδιο εμβό­λιο ήταν 88% απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην πρό­λη­ψη συμ­πτω­μα­τι­κών Covid- περισ­σό­τε­ρο από το διπλά­σιο του ποσο­στού που βρέ­θη­κε στα δεδο­μέ­να του Ισραήλ.

Συγκε­κρι­μέ­να η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech ένα­ντι της μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 μειώ­θη­κε στο 39% την περί­ο­δο μετα­ξύ της 20ής Ιου­νί­ου και της 17ης Ιου­λί­ου στο Ισρα­ήλ, ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας, σημειώ­νο­ντας πως το εύρη­μα αυτό κατα­γρά­φε­ται την ώρα που εξα­πλώ­νε­ται η πιο μολυ­σμα­τι­κή παραλ­λα­γή Δέλτα.

Το ποσο­στό αυτό είναι αισθη­τά χαμη­λό­τε­ρο από το 64% για το οποίο γινό­ταν λόγος από την 6η Ιου­νί­ου ως την 3η Ιου­λί­ου και το 94,3% που είχε μετρη­θεί από τη 2η Μαΐ­ου ως την 5η Ιουνίου.

Πάντως η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του σκευά­σμα­τος της αμε­ρι­κα­νο­γερ­μα­νι­κής κοι­νο­πρα­ξί­ας ως προς την απο­τρο­πή σοβα­ρών μορ­φών της COVID-19 εκτι­μά­ται πως φθά­νει το 91,4% και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του ως προς την απο­τρο­πή των εισα­γω­γών σε νοσο­κο­μεία υπο­λο­γί­ζε­ται ότι φθά­νει το 88%, κατά τους υπο­λο­γι­σμούς που δημο­σιο­ποί­η­σε το υπουργείο.

Αγγλική έρευνα: Δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca  είναι αποτελεσματικές κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Δύο δόσεις του εμβο­λί­ου της Pfizer ή της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι περί­που το ίδιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές κατά του παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους Δέλ­τα του νέου κορο­νοϊ­ού, που παρου­σιά­ζει υψη­λή μετα­δο­τι­κό­τη­τα, όπως ήταν και κατά της προη­γού­με­νης κυρί­αρ­χης παραλ­λα­γής Άλφα, σύμ­φω­να με μία έρευ­να που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε χθες.

Οι αξιω­μα­τού­χοι δηλώ­νουν ότι τα εμβό­λια είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά σε υψη­λό ποσο­στό κατά του παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους Δέλ­τα, που τώρα έχει εξε­λι­χθεί στην κυρί­αρ­χη παραλ­λα­γή σε παγκό­σμιο επί­πε­δο. Ωστό­σο, η ίδια μελέ­τη επι­ση­μαί­νει ότι μόνο μία δόση των εμβο­λί­ων δεν είναι αρκε­τή για υψη­λή προστασία.

Η έρευ­να, που δημο­σιεύ­τη­κε στην Υγειο­νο­μι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση της Νέας Αγγλίας, επι­βε­βαιώ­νει τα ευρή­μα­τα που περι­λη­πτι­κά είχαν δημο­σιο­ποι­η­θεί το Μάιο από το Σύστη­μα Δημό­σιας Υγεί­ας της Αγγλί­ας σχε­τι­κά με την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδο­μέ­νων σε πραγ­μα­τι­κές συνθήκες.

Η χθε­σι­νή έρευ­να εντό­πι­σε ότι δύο δόσεις του εμβο­λί­ου της Pfizer είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κές σε ποσο­στό 88% για την πρό­λη­ψη της νόσου με συμ­πτώ­μα­τα από το παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος Δέλ­τα, σε σύγκρι­ση με ποσο­στό 93,7% κατά του παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους Άλφα, με τα στοι­χεία να είναι σε γενι­κές γραμ­μές περί­που τα ίδια με αυτά που είχαν δημο­σιο­ποι­η­θεί προηγουμένως.

Οι δύο δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κές κατά 67% κατά της παραλ­λα­γής Δέλ­τα, με το ποσο­στό αυτό να είναι αυξη­μέ­νο από την προ­στα­σία σε ποσο­στό 60%, που είχε ανα­φερ­θεί αρχικά.

Το ίδιο εμβό­λιο είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό σε ποσο­στό 74,5% κατά του παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους Άλφα, σε σύγκρι­ση με την αρχι­κή εκτί­μη­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας σε ποσο­στό 66%.

«Μόνο περιο­ρι­σμέ­νες δια­φο­ρές στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων εντο­πί­στη­καν για το παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος Δέλ­τα σε σύγκρι­ση με το παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος Άλφα, μετά τη λήψη δύο δόσε­ων εμβο­λί­ου», όπως έγρα­ψαν στο πλαί­σιο της ίδιας έρευ­νας ερευ­νη­τές του Συστή­μα­τος Υγεί­ας της Αγγλίας.

Το Σύστη­μα Υγεί­ας της Αγγλί­ας είχε προη­γου­μέ­νως ανα­κοι­νώ­σει ότι η πρώ­τη δόση οποιου­δή­πο­τε εμβο­λί­ου από αυτά τα δύο είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή περί­που σε ποσο­στό 33% κατά της νόση­σης με συμ­πτώ­μα­τα από το παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος Δέλτα.

Η πλή­ρης μελέ­τη που δημο­σιεύ­τη­κε χθες εντό­πι­σε ότι μία δόση από το εμβό­λιο της Pfizer είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή σε ποσο­στό 36%, ενώ μία δόση από το εμβό­λιο της AstraZeneca είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή σε ποσο­στό περί­που 30%.

«Τα ευρή­μα­τά μας για μειω­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα μετά την πρώ­τη δόση θα υπο­στη­ρί­ξουν τις προ­σπά­θειες για τη βελ­τι­στο­ποί­η­ση της πρό­σλη­ψης δύο δόσε­ων μετα­ξύ των ευά­λω­των ομά­δων στο πλαί­σιο της μετα­δο­τι­κό­τη­τας του παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους Δέλ­τα», σύμ­φω­να με τα όσα έγρα­ψαν οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην έρευνα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο