Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιφατικές εκτιμήσεις ανεβάζουν συνεχώς το σημερινό αριθμό των κρουσμάτων — Πιθανά νωρίτερα “νέα μέτρα” (;;)

Το σενά­ριο για την εφαρ­μο­γή των νέων περιο­ρι­σμών νωρί­τε­ρα από τις 3 Γενά­ρη επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γιάν­νης Οικο­νό­μου, λίγες ώρες μετά τις σχε­τι­κές δηλώ­σεις του υπ. Υγείας.

Ο Θ. Πλεύ­ρης νωρί­τε­ρα, ανέ­φε­ρε πως τα σημε­ρι­νά κρού­σμα­τα υπο­λο­γί­ζο­νται πάνω από 15.000, ωστό­σο, λίγο αργό­τε­ρα, νεό­τε­ρα στοι­χεία ανα­φέ­ρουν πως τα κρού­σμα­τα θα φθά­σουν τα 20.000.

Εξάλλου, εκτάκτως συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ αύριο σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τί πρέπει να γίνει.

Κλι­μα­κώ­νο­ντας τη λογι­κή της ατο­μι­κής ευθύ­νης, ο Γ. Οικο­νό­μου στο­χο­ποί­η­σε και πάλι τις νεό­τε­ρες ηλι­κί­ες που έχουν έντο­νη κινη­τι­κό­τη­τα αυτές τις μέρες, όπως είπε, και τους κάλε­σε να στα­θούν μακριά από τις μεγα­λύ­τε­ρες ηλικίες.

Πρό­σθε­σε ότι η αύξη­ση της μετάλ­λα­ξης “Ο” δεν φέρ­νει αντί­στοι­χη αύξη­ση σε νοση­λεί­ες και θανά­τους, αφού έχει μειω­μέ­νη νοση­ρό­τη­τα, επι­σή­μα­νε πάντως ότι το σύστη­μα υγεί­ας θα δεχθεί υψη­λή πίε­ση. Για τα σχο­λεία, ανέ­φε­ρε πως με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να, θα ανοί­ξουν κανο­νι­κά, όπως έχει ανα­κοι­νω­θεί, στις 10 Γενάρη.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας από την πλευ­ρά του, για να δικαιο­λο­γή­σει την μη λήψη μέτρων για την ενί­σχυ­ση της δημό­σιας υγεί­ας, ισχυ­ρί­στη­κε πως το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, προς το παρόν, δεν έχει δεχθεί περισ­σό­τε­ρη πίε­ση, εξαι­τί­ας της χαμη­λής νοση­ρό­τη­τας της μετάλ­λα­ξης Όμι­κρον στην Ελλάδα.

Θ. Πλεύρης: Πάνω από 15 χιλιάδες τα κρούσματα σήμερα — Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο

Τα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 15.000 δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Θ. Πλεύ­ρης μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση της ΕΡΤ το πρωί της Τρί­της 28 Δεκέμβρη.

Οπως ανα­κοί­νω­σε, αύριο θα συνε­δριά­σει εκ νέου αύριο η Επι­τρο­πή των Εμπει­ρο­γνω­μό­νων ώστε να εξε­τα­στεί αν τα «νέα» περιο­ρι­στι­κά μέτρα που συνι­στούν ένα ευχο­λό­γιο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, θα ισχύ­σουν νωρί­τε­ρα από τις 3 Ιανουαρίου.

Επι­σή­μα­νε πως στην Αττι­κή υπάρ­χει αύξη­ση 200–300% στα κρού­σμα­τα, νού­με­ρα που δεν έδι­νε η μετάλ­λα­ξη Δέλ­τα. Τα δια­θέ­σι­μα μέχρι στιγ­μής στοι­χεία δεί­χνουν ότι η εξά­πλω­ση της παραλ­λα­γής «Όμι­κρον» ενδε­χο­μέ­νως αγγί­ζει το 70% των ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των των τελευ­ταί­ων ημε­ρών στην Αττι­κή ενώ αυξη­τι­κές τάσεις κατα­γρά­φο­νται και στην υπό­λοι­πη χώρα.

Ο υπουρ­γός για να δικαιο­λο­γή­σει την μη λήψη μέτρων για την ενί­σχυ­ση της δημό­σιας υγεί­ας, ισχυ­ρί­στη­κε πως το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας, προς το παρόν, δεν έχει δεχθεί περισ­σό­τε­ρη πίε­ση, εξαι­τί­ας της χαμη­λής νοση­ρό­τη­τας της μετάλ­λα­ξης Όμι­κρον στην Ελλάδα.

Νεό­τε­ροι υπο­λο­γι­σμοί, λίγο μετά τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Υγεί­ας κάνουν λόγο για εκτί­να­ξη των κρου­σμά­των σήμε­ρα στις 20 χιλιάδες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο