Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντι ΚΚΕ Λαζοπουλικές κοινοτυπίες….

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Σε συνέ­ντευ­ξη του στην «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (25/5) Ο Λάκης Λαζό­που­λος ανα­φε­ρό­με­νος στο ΚΚΕ, δεν ξεφεύ­γει στην «πεπα­τη­μέ­νη». Ανα­πα­ρά­γει μία σει­ρά κατη­γο­ρί­ες αστή­ρι­κτες, κοι­νό­τυ­πες και φυσι­κά χωρίς χιού­μορ και «έμπνευ­ση» σε βάρος του ΚΚΕ. Ας γίνου­με πιο συγκεκριμένοι:

1.Προσπαθώντας να δικαιο­λο­γή­σει τη στή­ρι­ξη που παρεί­χε για την άνο­δο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρ­νη­ση (άσχε­τα αν τώρα δηλώ­νει την απο­γο­ή­τευ­σή του) στρέ­φει τα βέλη του ενά­ντια στο ΚΚΕ τονί­ζο­ντας: «… Ωραία, θα προ­τι­μού­σα να έχει έρθει το ΚΚΕ. Αλλά το ΚΚΕ δεν ήθε­λε να αλλά­ξει κάτι. Ήθε­λε μονά­χα να δια­μαρ­τύ­ρε­ται. Εγώ δεν μπο­ρώ συνέ­χεια αυτόν που ζητά­ει στα νεκρο­τα­φεία κάτι για να περά­σει την άλλη μέρα. Πίστευα ότι ζητού­σε η κοι­νω­νία να στα­θεί όρθια….» Φυσι­κά απο­φεύ­γει να πει ότι το ΚΚΕ είχε προει­δο­ποι­ή­σει (και δικαιώ­θη­κε) για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμ­μα δια­χεί­ρι­σης του συστή­μα­τος που έρχε­ται για να κάνει «την βρώ­μι­κη δου­λειά» και είχε αρνη­θεί να συναι­νέ­σει σ’αυτό. Ότι το ΚΚΕ είχε κατα­θέ­σει ολο­κλη­ρω­μέ­να την πολι­τι­κή του πρό­τα­ση διε­ξό­δου που φυσι­κά όχι μόνο δεν οδη­γού­σε σε αλλα­γή δια­χει­ρι­στή, αλλά στη ριζι­κή αλλα­γή της κοι­νω­νί­ας. Και φυσι­κά ήθε­λε την «κοι­νω­νία να στα­θεί όρθια» πρω­το­στα­τώ­ντας στους λαϊ­κούς αγώ­νες (και όχι απλά στις «δια­μαρ­τυ­ρί­ες» π.χ των «αγα­να­κτι­σμέ­νων») κατα­θέ­το­ντας και προ­τά­σεις για τα «άμε­σα ζητήματα».

2. Στη συνέ­χεια προ­σπα­θεί να αντι­πα­ρα­τε­θεί συνο­λι­κά στην παρου­σία (ιδε­ο­λο­γι­κή πολι­τι­κή, οργα­νω­τι­κή) του ΚΚΕ κατα­φεύ­γο­ντας σε κοι­νό­τυ­πα (ανε­πί­τρε­πτα για έναν καλ­λι­τέ­χνη με το δικό του επί­πε­δο) ευφυο­λο­γή­μα­τα. Τονί­ζει: «Επει­δή στο Πανε­πι­στή­μιο ήμουν σε αυτούς τους χώρους, πάντα αυτό που μου άρε­σε στο ΚΚΕ ήταν η εντι­μό­τη­τα των ανθρώ­πων του. Πρό­κει­ται για ανθρώ­πους με πραγ­μα­τι­κά «πιστεύω», δεν είναι φλού­δες ιδε­ο­λο­γι­κές. Ομως επει­δή έμει­ναν ξεκρέ­μα­στοι ιστο­ρι­κά, δηλα­δή έκλει­σε η κεντρι­κή αντι­προ­σω­πεία και έμει­νε εδώ το κατά­στη­μα χωρίς να ξέρει τι που­λά­ει, προ­σπα­θούν να συντά­ξουν ένα ιδε­ο­λό­γη­μα το οποίο να μη διώ­ξει τους παπ­πού­δες που δεν θέλουν να δουν αυτές τις αλλα­γές, για­τί ανε­ξάρ­τη­τα του ότι είναι αρι­στε­ροί δεν μπο­ρούν να δια­βά­σουν την επο­χή, και παράλ­λη­λα θέλει να δεί­ξει ότι είναι με το ηθι­κό κομ­μά­τι της νεο­λαί­ας που… δεν καπνί­ζουν χασίς.Και ρωτώ: υπάρ­χει περί­πτω­ση να καπνί­ζουν χασίς όλες οι άλλες ιδε­ο­λο­γί­ες και να μην καπνί­ζουν οι κου­κου­έ­δες; Απο­κλεί­ε­ται. Το ΚΚΕ πλέ­ον είναι ένα πολύ συντη­ρη­τι­κό κόμ­μα που δια­σώ­ζε­ται από την εντι­μό­τη­τα των μελών του και την καθα­ρό­τη­τα που είχαν δια­χρο­νι­κά, και δεν μπο­ρείς να τους την πάρεις […] Παί­ζει έναν ρόλο… «είμαι δεν είμαι», «θέλω να ακούς τη φωνή μου ότι υπάρ­χω», αλλά δεν φέρ­νει καμιά αντίρ­ρη­ση, δεν κάνει κάτι. Στη­ρί­ζει έμμε­σα τη Δεξιά, όλη η γραμ­μή είναι τέτοια, «προ­τι­μώ να έχω εσάς απέ­να­ντι για να έχω λόγο ύπαρ­ξης». Δεν είναι πάντως προ­ϊ­όν συναλλαγής…»

-Η επα­νά­λη­ψη περί «κεντρι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας» απλά ανα­πα­ρά­γει με «εξυ­πνα­δί­στι­κο» τρό­πο την θεω­ρία (που την πλή­ρω­σαν με αίμα οι κομου­νι­στές) περί «δορυ­φό­ρων της Μόσχας», «ξενο­κί­νη­των» κ.α.

-Τα περί προ­σπά­θειας να «συντά­ξουν ένα ιδε­ο­λό­γη­μα για να μην διώ­ξει τους παπ­πού­δες…» απο­τε­λεί με σαφή­νεια ύβρη για ένα κόμ­μα που εδώ και 100 χρό­νια έχει προ­βάλ­λει την Μαρ­ξι­στι­κή-λενι­νι­στι­κή κοσμο­θε­ω­ρία του, τις προ­γραμ­μα­τι­κές του θέσεις που στη­ρί­ζο­νται σ’αυτήν, που δεν υπάρ­χει μικρός ή μεγά­λος αγώ­νας του λαού που να μην πρω­το­στά­τη­σε , που να μην έβα­λε την σφρα­γί­δα του. Η νίκη της αντε­πα­νά­στα­σης στις σοσια­λι­στι­κές χώρες δεν το μετέ­τρε­ψε σε φυγό­πο­νο κόμ­μα, αλλά μελε­τώ­ντας τις αιτί­ες σε βάθος, συνε­χί­ζει τον δύσκο­λο δρό­μο «για να ανθρω­πεύ­σει ο άνθρωπος».

-Ανα­πα­ρά­γει τις γνω­στές θεω­ρί­ες (παλιό­τε­ρα του ΠΑΣΟΚ) ότι όποιος δεν στη­ρί­ζει τον ΣΥΡΙΖΑ στη­ρί­ζει την Δεξιά (έστω και έμμε­σα). «Έτσι είναι αν έτσι νομί­ζε­τε» (Πιρα­ντέλ­λο)…

- Φυσι­κά τα όσα ανα­φέ­ρει στην «εντι­μό­τη­τα και καθα­ρό­τη­τα των μελών» είναι το ανα­γκαίο προ­κά­λυμ­μα για να υπο­στη­ρί­ξει όλα τα υπό­λοι­πα. Αλή­θεια θεω­ρεί τα μέλη του ΚΚΕ «θύμα­τα» που ανή­κουν σε λάθος χώρο που άγο­νται και φέρονται; 

- Το ΚΚΕ δεν είναι «αυτι­στι­κό κόμ­μα» όπως θέλει να παρου­σιά­σει ο καλ­λι­τέ­χνης. Δεν υψώ­νει τη φωνή του για να δεί­ξει απλά «ότι υπάρ­χει» . Είναι η τεκ­μη­ριω­μέ­νη φωνή της αλή­θειας και του δίκιου, είναι η φωνή της συνεί­δη­σης και των πραγ­μα­τι­κών λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Είναι η φωνή που υψώ­νε­ται επι­διώ­κο­ντας όχι απλά για να ακου­στεί αλλά και για να εμπνεύ­σει- οδη­γή­σει τους κατα­πιε­σμέ­νους να πρά­ξουν το ιστο­ρι­κό – ταξι­κό τους καθήκον.

- Τέλος αν ο καλ­λι­τέ­χνης συν­δέ­ει την πρό­ο­δο π.χ με το κάπνι­σμα χασίς φυσι­κά και το ΚΚΕ που είναι ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά δεν μπο­ρεί να συμ­φω­νή­σει. Αντί­θε­τα θεω­ρεί ως πρό­ο­δο μία κοι­νω­νία όχι με ελεύ­θε­ρα ναρ­κω­τι­κά αλλά μία κοι­νω­νία ελεύ­θε­ρη από ναρ­κω­τι­κά, αλλά και από εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο!

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο