Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντονι Κουίν, ο Μεξικάνος Ζορμπάς

Στις 3 Ιου­νί­ου 2001 πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νο-μεξι­κα­νός ηθο­ποιός, Άντο­νι Κουίν. Ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, του οποί­ου το κανο­νι­κό όνο­μα ήταν Αντό­νιο Κινό­νες, γεν­νή­θη­κε στο Μεξι­κό στις 25 Απρί­λη 1915 και μεγά­λω­σε στο Λος Αντζε­λες. Μέσα σε 50 χρό­νια εμφα­νί­στη­κε σε περισ­σό­τε­ρες από 150 ται­νί­ες. Παντρεύ­τη­κε δύο φορές. Την πρώ­τη φορά το 1937 με την Κάθριν ντε Μιλ, θετή κόρη του παρα­γω­γού Σεσίλ ντε Μιλ. Από τους γάμους του απέ­κτη­σε συνο­λι­κά 13 παιδιά.

Το 1964 ερμή­νευ­σε το ρόλο του Αλέ­ξη Ζορ­μπά στην ομώ­νυ­μη ται­νία του Μιχά­λη Κακο­γιάν­νη, της οποί­ας ήταν και παρα­γω­γός. Το 1954 έπαι­ξε στην ται­νία «Λα στρά­ντα» του Φεντε­ρί­κο Φελί­νι. Η καριέ­ρα του ξεκί­νη­σε το 1936 με την ται­νία «Λόγια» («Paroles)» και μετά συνέ­χι­σε με την ται­νία «Γαλα­ξί­ας». Ασχο­λεί­ται με το θέα­τρο και γνω­ρί­ζει επι­τυ­χία με την ερμη­νεία του στο έργο «Λεω­φο­ρείο ο πόθος» του Τένε­σι Ουίλιαμς.

Η επι­τυ­χία στον κινη­μα­το­γρά­φο φθά­νει με την ται­νία «Βίβα Ζαπά­τα» του Ηλία Καζάν (1952), με πρω­τα­γω­νι­στή τον Μάρ­λον Μπρά­ντο, για την οποία ο Κουίν θα τιμη­θεί με Οσκαρ δεύ­τε­ρου ανδρι­κού ρόλου.

Η επι­τυ­χία συνε­χί­ζε­ται με την ται­νία «Παθια­σμέ­νη ζωή του Βίν­σεντ βαν Γκογκ» του Βιτσέ­ντε Μινέ­λι, για την οποία θα τιμη­θεί και πάλι με Οσκαρ για δεύ­τε­ρο ανδρι­κό ρόλο.

«Ο Λόρενς της Αρα­βί­ας», «Ο άνθρω­πος με τα χρυ­σά πιστό­λια», «Αλέ­ξης Ζορ­μπάς» και η «25η ώρα» είναι μερι­κές από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες ται­νί­ες του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο